Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βαρύ κλίμα στη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ με αιχμή τον ΦΟΔΣΑ

ΠΕΔΙΝ
19 Μαΐου 2021 / 15:59
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Μοναδικό θέμα ο «Σχεδιασμός για την ολοκλήρωση των έργων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 18 Μαΐου, η κατεπείγουσα συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ  με μοναδικό θέμα τον «Σχεδιασμό για την ολοκλήρωση των έργων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» και εισηγητή τον Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη.

Το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου μεταφέρθηκε και σε αυτή, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η μακρά διάρκειά της.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε αυτή τη φορά και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Πρόεδρος του Περιφερειακού Διαβαθμικού ΦΟΔΣΑ, όπως είχε θέσει ως όρο για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης η Αντιπεριφερειάρχης  Κατερίνα Μοθωναίου στη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ στις 13 Μαΐου.

Στην επεισοδιακή συνεδρίαση, διάρκειας 6 ωρών (1 μ.μ.- 7 μ.μ.) οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια ομόφωνη απόφαση, ύστερα από αρκετές διαβουλεύσεις και επιχειρήματα, καθώς στο τέλος κατατέθηκαν τρεις διαφορετικές προτάσεις και οι ψήφοι μοιράστηκαν.

Στο κενό έπεσαν και οι απέλπιδες προσπάθειες της κ.Κράτσα για σύμπλευση στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ, ώστε τα Ιόνια Νησιά να γυρίσουν σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού δεν κατάφερε να πείσει όλα τα μέλη της ΠΕΔΙΝ.

Οι τρεις προτάσεις

Ανοιχτά κατά του ΦΟΔΣΑ τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες. Στα βασικά σημεία της πρότασης που κατέθεσε ήταν:

- Η έναρξη διαλόγου για την διόρθωση των κενών που έχουν εμφανιστεί στο περιβόητο άρθρο 93
- Η αποκατάσταση της νομιμότητας στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ
- Η δημοπράτηση του έργου της Κεφαλονιάς από τον δήμο Αργοστολίου για να μπορέσει να γίνει απρόσκοπτα το έργο αφού ο ΦΟΔΣΑ έχει αποδειχθεί ότι αδυνατεί
- Η ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με τη νομιμότητα των προγραμματικών συμβάσεων των δήμων με την ΕΔΑΚΙ γιαι την αποκομιδή των σκουπιδιών κ.λ.π.

Η άλλη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι ήταν του κ.Μαχειμάρη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσω του ΦΟΔΣΑ, ώστε με νηφαλιότητα και λογική να αλλάξει το νοσηρό κλίμα που περιρρέει στη διαχείριση απορριμμάτων των Ιονίων Νήσων αλλά και στα λάθη του παρελθόντος με τραγικά – ιστορικά λάθη με ολέθρια αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε:
1. Να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος σε επίπεδο Περιφέρειας-Νομών-Δήμων- ΠΕΔ ΙΝ και Πολιτείας.
2. Να εξευρεθεί τρόπος να επιλυθούν τα διοικητικά θέματα.
3. Να εκπροσωπηθούν όλοι οι Δήμοι –νησιά  στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορέα Διαχ/σης Στερεών Αποβλήτων
4. Να αποσυρθούν οι ενστάσεις .
5. Άμεσα να δημοπρατηθούν τα έργα
6. Άμεση απομάκρυνση και αποκομιδή απορριμμάτων από όλα τα νησιά που έχουν πρόβλημα.
Μετά δε από τον υψηλού επιπέδου διάλογο, στην ανωτέρω πρόταση προστίθενται:
7. Εντατικοποίηση δράσεων ανακύκλωσης για να αλλάξει η κατάσταση στη διαχείριση των αποβλήτων  και να μεταβούμε με ασφάλεια στην κυκλική οικονομία, η οποία πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο, σε κάθε νησί, στην Περιφέρεια μας και
8. Εξεύρεση λύσεων στα  θέματα  που τέθηκαν και αφορούν στη Λευκάδα (οικόπεδο) και στην Κεφαλλονιά ( ΕΔΑΚΙ ΑΕ)

Η τρίτη πρόταση ήλθε από την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή θέση με βάση τις παραπάνω προτάσεις και την λήψη ομόφωνης απόφασης, η οποία ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση.

Ψηφοφορία και αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Το βαρύ κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία  αλλά και την αλλαγή ψήφου την τελευταία στιγμή από τον Δήμαρχο Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, ενώ είχε ήδη καταλήξει στο λευκό.

Ειδικότερα την πρόταση του κ.Φόρτε ψήφισαν οχτώ μέλη της ΠΕΔΙΝ και συγκεκριμένα οι : Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Βόρειας Κέρκυρας, Δημήτρης Μεταλληνός, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Γιώργος Καλούδης δημοτικός σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Σπύρος Βλαχόπουλος, Δήμαρχος Παξών, Χαράλαμπος Καλός , Δήμαρχος Λευκάδας, Κώστας Δρακονταειδής, δημοτικός σύμβουλος Λευκάδας, Μάκης Φόρτες, δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου και Γεράσιμος Μονιάς, Δήμαρχος Σάμης.

Την πρόταση του κ.Μαχειμάρη, η οποία υποστηρίχθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρο Παρίση ψήφισαν οι εξής έξι: Αλέξανδρος Παρίσης, δημοτικός σύμβουλος Αργοστολίου, Γιάννης Τρεπεκλής, δημοτικός σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Γιώργος Μαχειμάρης, Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Κώστας  Λέσσης, Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Διονύσιος Τρούσσας, δημοτικός σύμβουλος Ζακύνθου, ενώ την τελευταία στιγμή και ενώ είχε ψηφίσει αρχικώς λευκό ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας  Αρετάκης, άλλαξε την ψήφο του και τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μαχειμάρη-Παρίση.

Λευκό και Παρόν ψήφισαν οι εξής πέντε : Από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πιερρής, ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας ο δημοτικός σύμβουλος Σάμης Στέλιος, Σπαθής και ο Δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας.
Απόντες ήταν ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος και ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης.



Μέτωπα

Η υπόθεση πάντως του ΦΟΔΣΑ φέρεται να έχει προκαλέσει τριγμούς στα μέλη της ΠΕΔΙΝ δίνοντας πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία τριών διαφορετικών στρατοπέδων εντός της. Αυτό εξάλλου αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία. Τους ουδέτερους,  αυτούς που τάσσονται κατά της λειτουργίας του και αυτούς  που τάσσονται υπέρ του νέου φορέα στα Ιόνια Νησιά.
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.