Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίθετη στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κέρκυρας

Πειραματικά
19 Μαΐου 2021 / 12:07

«Καλούμε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και όλους τους γονείς να αγωνιστούν ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για δημιουργία Πειραματικών Σχολείων ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων:

Την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ποια σχολεία σε όλη την Ελλάδα μετατρέπονται σε Πρότυπα και Πειραματικά, μια διαδικασία που αποφασίζεται μετά από προτάσεις των Διευθυντών Εκπαίδευσης ανά περιοχή.

Εδώ στην Κέρκυρα, παρόλο που οι Σύλλογοι Διδασκόντων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ήταν αντίθετοι με αυτή την επιλογή, ωστόσο ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας κ. Άνθης  πρότεινε να μετατραπούν σε Πρότυπο και σε Πειραματικό το 14ο Νηπιαγωγείο και το 4ο Δημοτικό, παρακάμπτοντας απολύτως τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις των συγκεκριμένων σχολείων.

Καταρχάς επί της ουσίας είναι αυτονόητο ότι είναι διαφορετική η αποστολή των Προτύπων από τα Πειραματικά σχολεία. Τα μεν πρώτα αφορούν την «…..καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας….», ενώ τα δεύτερα την «….υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα….». Γι’ αυτό στα Πρότυπα σχολεία η επιλογή των μαθητών γίνεται έπειτα από εξετάσεις, ενώ στα Πειραματικά με κλήρωση. Ωστόσο, ποτέ τα αποτελέσματα διδακτικών πρακτικών ή προγραμμάτων σπουδών που δοκιμάστηκαν στα Πειραματικά σχολεία, δεν εφαρμόστηκαν σε άλλα σχολεία.

Μήπως τελικά και τα Πειραματικά σχολεία στην πράξη λειτουργούν ως Πρότυπα, χωρίς να εκπληρώνουν τον πραγματικό τους ρόλο; Μήπως το Υπουργείο Παιδείας ταυτίζοντας επί της ουσίας τα Πρότυπα με τα Πειραματικά σχολεία ακυρώνει τα ίδια τα Πειραματικά και όσα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη δημόσια εκπαίδευση;

Η προσπάθεια για γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών, στην πραγματικότητα υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων (όταν απομονώνονται οι άριστοι, αποδυναμώνεται ο μαθητικός πληθυσμός), ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια (αφού χάνεται το σχολείο της γειτονιάς και ανοίγει ο δρόμος για την επιλογή σχολείου από τους γονείς).

Αντικειμενικά δημιουργούνται σχολεία πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα. Αλλά δημιουργούνται και μαθητές δύο ταχυτήτων, ενώ μάλιστα ευνοούνται οι μαθητές που διαμένουν κοντά στα Πρότυπα και Πειραματικά. Ποιος γονέας που ζει στη Βόρεια ή στη Νότια Κέρκυρα θα κάνει αίτηση για να φοιτήσει το παιδί του στην πόλη;

Ενώ, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας εδώ κι ένα χρόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, αλλά αντίθετα «έκλεισε» χιλιάδες μαθητές στο σπίτι με τεράστιες επιπτώσεις για τη μόρφωσή τους και για την υγεία τους, διατείνεται ότι «κόπτεται» για την «αναβάθμιση» της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Για τους παραπάνω λόγους, διαφωνούμε με  τη μετατροπή των προαναφερόμενων σχολείων σε Πρότυπο και Πειραματικό και συντασσόμαστε με την προσπάθεια των Συλλόγων Διδασκόντων των δύο σχολείων να πιέσουν ώστε να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση.

Ζητάμε από τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας να ανακαλέσει την απόφασή του και στηρίζουμε την κινητοποίηση/ διαμαρτυρία  που έχουν αποφασίσει για την Τετάρτη οι Σύλλογοι Διδασκόντων των δύο σχολείων.

Καλούμε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και όλους τους γονείς να αγωνιστούν ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και από κοινού να διεκδικήσουμε ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών και στήριξη όλων των σχολείων.