Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χιλιοπαιγμένο αλλά κλασικό: Η κρίση και οι κροίσοι

ευρώπη
16 Μαΐου 2021 / 17:52

- Παρά τους παγκόσμιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που φρενάρησαν τη βιομηχανία των διακοπών, υπάρχει ένας σχετικός τομέας οικονομικής δραστηριότητας, που παρέμεινε δυνατός. Η βιομηχανία mega-yacht, η οποία εξυπηρετεί τους κροίσους και τους ολιγάρχες του κόσμου, έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία από τον Ιούνιο του 2020.

Οι πωλήσεις είναι σχεδόν 50% υψηλότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την Boat International, και τα λιμάνια στον Κόλπο όπως το Ντουμπάι μαγνήτες για τα σκάφη των κροίσων.

- Το πρόγραμμα εμβολιασμών της Γαλλίας έδωσε μέχρι τώρα περισσότερα από 20 εκατομμύρια δόσεις, με τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άτομα να έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19. Τα νέα έρχονται τρεις μέρες πριν από το μερικό «άνοιγμα» της Γαλλίας, όπου θα επιτρέπεται σε μπαρ και καφετέριες να ανοίγουν τους υπαίθριους χώρους τους, ενώ και οι λεγόμενες μη απαραίτητες επιχειρήσεις μπορούν να ανοίξουν ξανά.

- Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Matt Hancock δήλωσε ότι η προγραμματισμένη χαλάρωση των περιορισμών στην Αγγλία - συμπεριλαμβανομένης της παροχής εστιατορίων και μπαρ για την εξυπηρέτηση πελατών μέσα - θα συνεχιστεί αύριο, παρά την αύξηση των περιπτώσεων που συνδέονται με την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

- Εν τω μεταξύ, νέα μελέτη έδειξε την επίδραση της πανδημίας στον τομέα των εστιατορίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με έρευνα της CGA και της AlixPartners, σχεδόν το 10% των εστιατορίων έκλεισαν τον περασμένο χρόνο και ο αριθμός αυτός είναι πιο κοντά στο 20% στον τομέα των fast food.

- Και δεν είναι μόνο ο τομέας των τροφίμων και ποτών που πλήττεται μετά από ένα χρόνο κλειδώνει και περιορισμούς ταξιδιού. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου προειδοποίησε ότι τα διπλά αποτελέσματα της πανδημίας και το Brexit την απειλούν. Παρά το καλωσόρισμα πλήθους αυτήν την εβδομάδα, ο μαέστρος Simon Rattle προειδοποίησε ότι η LSO θα μπορούσε να χάσει το 40%των εσόδων της από τη ματαίωση περιοδειών.

- Παρόλο που η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρες απαγορευτικό και υπό απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες, οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης ήταν γεμάτοι οπαδούς ποδοσφαίρου το Σάββατο το βράδυ, καθώς η Μπεσίκτας στέφθηκε πρωταθλήτρια. Δεν υπήρξαν αναφορές συλλήψεων καθώς χιλιάδες γιόρτασαν με φλόγες και πυροτεχνήματα στην πόλη, αλλά το βίντεο έδειξε ότι το προσωπικό ασφαλείας πυροβόλησε στον αέρα, προσπαθώντας να διαλύσει τα πλήθη.

- Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες ανοίγουν στους τουρίστες - την Ελλάδα, την Πορτογαλία κ.α. αυτήν την εβδομάδα - και οι περιορισμοί στις κοινωνικές συγκεντρώσεις είναι χαλαροί, πολλοί άνθρωποι μπορεί να θέλουν να κάνουν κράτηση για διακοπές. Όμως όποιος ελπίζει να επισκεφθεί την Αυστραλία πιθανότατα θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022, καθώς η αυστραλιανή κυβέρνηση είπε ότι δεν βιάζεται να ανοίξει! Η Αυστραλία έχει σχετικά λίγες λοιμώξεις και ως εκ τούτου λίγους περιορισμούς στις επαφές. "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην ανταλλάξουμε αυτήν την [ελευθερία] με αυτό που είχαν όλοι οι άλλοι", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μόρισον.