Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: Δεν συμφωνώ με πρακτικές που εμποδίζουν τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων

ΦΟΔΣΑ
14 Μαΐου 2021 / 16:32

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος: «Στηρίζω τον Θεσμό του Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων» δηλώνει ο βουλευτής

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο βουλευτή). Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, είχε την Παρασκευή στην Αθήνα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Κύριο αντικείμενο της συνάντησης απετέλεσαν οι εξελίξεις γύρω από τον Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων και οι αρνητικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Επισκέφθηκα σήμερα μαζί με τον συνάδελφο Βουλευτή Κεφαλληνίας της Νέας Δημοκρατίας, Παναγή Καππάτο, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, προκειμένου να συζητήσουμε τις συνέπειες που επιφέρει η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 για τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων. Επίσης, με τον Υπουργό συζητήσαμε και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα για τους Δασικούς Χάρτες.

Σε ότι αφορά στον ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, κοινή μας πεποίθηση είναι ότι κάθε καθυστέρηση στρέφεται εναντίον του συμφέροντος των πολιτών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σήμερα θα έπρεπε να υπάρχει ήδη ανάδοχος, ακόμα και υπογεγραμμένη σύμβαση τόσο  για το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κέρκυρας όσο και της Κεφαλλονιάς. Αντ’ αυτού βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρακτικές που οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις και στην συσσώρευση σοβαρών προβλημάτων.

Η παρούσα κατάσταση ενέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε ξανά τα φαινόμενα του 2016 και του 2017, τα οποία προκάλεσαν ζημία στην εικόνα της Κέρκυρας και απετέλεσαν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Τεμπλόνι είναι απερίγραπτη και πρέπει επιτέλους να δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν ολοκληρωθεί το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κέρκυρα.

Πρέπει να γίνει σαφές, ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο ορίζει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας είναι αρμοδιότητα του Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων. Αποτελεί συνεπώς υποχρέωση όλων μας να σεβαστούμε τον νόμο, να ομονοήσουμε επιτέλους και να δρομολογήσουμε την λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Πρακτικές οι οποίες προσπαθούν να εμποδίσουν τη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων δημιουργώντας νομικά, γραφειοκρατικά και διαδικαστικά εμπόδια – παρότι ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα  – δεν με βρίσκουν σύμφωνο γιατί ο τόπος μας έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και έχει πληρώσει βαρύ τίμημα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, έδωσε λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, κλείνοντας οριστικά το ΧΥΤΥ Λευκίμμης και εγκρίνοντας την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού έως ότου ολοκληρωθεί το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αποτελεί συνεπώς λάθος, τώρα που έχει δρομολογηθεί η τελική διαδικασία, να επιχειρούνται πισωγυρίσματα.
Ως Βουλευτής της Κέρκυρας στηρίζω τον θεσμό του Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων η δημιουργία του οποίου αποτελεί άλλωστε κεντρική Κυβερνητική επιλογή.»