Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βγαίνουν επιτέλους τα προσωρινά ΑΜΚΑ αλλοδαπών για εμβολιασμό

ΑΜΚΑ
13 Μαΐου 2021 / 13:01
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση, άρχισαν να βγαίνουν τα προσωρινά ΑΜΚΑ των αλλοδαπών, που θα τους επιτρέψουν να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με πλήθος επιστολών Βρετανών αναγνωστών, οι αιτήσεις που είχαν κάνει μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr είχαν μείνει εκκρεμείς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα δε προσωρινά ΑΜΚΑ που χορηγούνται από το ΚΕΠ, δεν είχαν ενεργοποιηθεί.

Τα προσωρινά ΑΜΚΑ άρχισαν από χθες να αποστέλλονται στα mailbox και από σήμερα στα φαρμακεία η διαδικασία κλεισίματος ραντεβού προχωρά κανονικά, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. 

Διευκρινίζεται ότι το προσωρινό ΑΜΚΑ ισχύει μόνον έως ότου ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και μετά απενεργοποιείται.

Οι διαδικασίες

Χιλιάδες αλλοδαποί, μόνιμοι κάτοικοι Κέρκυρας, ή άνθρωποι που έχουν τη δεύτερη κατοικία τους στο νησί και έμειναν «εγκλωβισμένοι», επί μήνες προσπαθούσαν να πάρουν προσωρινό ΑΜΚΑ για να μπορέσουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπως και οι Έλληνες υπήκοοι.

Στην περίπτωση που ο πολίτης δεν διαθέτει ΑΦΜ πρέπει να απευθύνεται σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την έκδοση του ΑΜΚΑ. Όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι του ΚΕΠ στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», η υπηρεσία εκδίδει έναν αριθμό και παραδίδεται στον πολίτη, ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν ενεργοποιείται στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αμέσως. Χρειάζεται να παρέλθει ένα διάστημα περίπου ενός μήνα για να «ανοίξει» το προσωρινό ΑΜΚΑ και να γίνει εφικτό το κλείσιμο ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο.

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρήθηκε επίσης στη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr σε όσους αλλοδαπούς διάθεταν ΑΦΜ. Σύμφωνα με μαρτυρίες αναγνωστών, αιτήσεις που είχαν κάνει από τον Απρίλιο, μέχρι χθες εκκρεμούσαν.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.