Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΕΓΕΣΥΚ: Κατεβάζει ρολα η πρωτοβάθμια φροντίδα - στο Νοσοκομείο «κόβουν κορδέλες»

ΕΓΕΣΥΚ
11 Μαΐου 2021 / 17:38

«Όλοι αυτοί που κόβουν κορδέλες και αλληλοσυγχαίρονται για το έργο τους, ας κάνουν καλύτερα την αυτοκριτική τους, κι ας ετοιμάσουν την απολογία τους προς τον κερκυραϊκό λαό»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την εξουθένωση του προσωπικού και την υπολειτουργία των δομών υγείας καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας την ίδια στιγμή που «οι αρμόδιοι και οι διοικούντες αρέσκονται να αλληλοσυγχαίρονται για τον αυξημένο αριθμό εμβολιασμών».

Τι αναφέρουν οι γιατροί:
Όλοι ελπίζουμε οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19, να συμβάλλουν στην “Ανάσταση” του νησιού μας και στην επιστροφή στην κανονικότητα.
Φαίνεται όμως ότι πριν την Ανάσταση, για κάποιους, πρέπει να προηγηθεί η Σταύρωση…

Οι αρμόδιοι και οι διοικούντες αρέσκονται να αλληλοσυγχαίρονται για τον αυξημένο αριθμό εμβολιασμών των τελευταίων ημερών, ξεχνώντας όμως επιμελώς να αναφέρουν στην τοπική κοινωνία, ποιες είναι οι συνέπειες στη λειτουργία των δομών υγείας του νησιού  και ποιος επωμίζεται και αυτό τον πρωτοφανή επιπλέον όγκο δουλειάς. Και η απάντηση είναι για πολλοστή φορά: οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Η ανάπτυξη σχεδόν 10 εμβολιαστικών γραμμών στα κέντρα υγείας του νησιού είναι απαραίτητη για την όσο το δυνατόν ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Ωστόσο αυτό που “διέφυγε” από τους κυβερνώντες είναι ότι 10 εμβολιαστικές γραμμές, πρωί απόγευμα, επί 30 ημέρες, σημαίνει σχεδόν 600 επιπλέον βάρδιες ιατρών τον μήνα (ας μην μιλήσουμε για νοσηλευτές). Και “ξέχασαν” να προσλάβουν έστω έναν ιατρό. Επιπλέον οι ίδιοι ιατροί συνεχίζουν να μετακινούνται και στο υποστελεχωμένο νοσοκομείο. Το αποτέλεσμα είναι αφενός η προφανής εξουθένωση του προσωπικού. Ελπίζουμε ο συνάδελφος που κατέρρευσε κατά την εφημερία του στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου να είναι ο τελευταίος. 


Αφετέρου, δεν περισσεύουν ημέρες (ή αυτές είναι ελάχιστες) για τη λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών που μένουν ουσιαστικά χωρίς το γιατρό τους, ενώ τα κέντρα υγείας με την πλειοψηφία των ιατρών να απασχολείται στα εμβολιαστικά υπολειτουργούν. Και κάπου εκεί χαιρετάμε – ελπίζουμε προσωρινά– τη δημόσια δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Κέρκυρα. 

Στο δε νοσοκομείο συνεχίζουν να “κόβουν” κορδέλες. Μετά την αύξηση κλινών ΜΕΘ, χωρίς πρόσληψη ιατρού, μετά τη λειτουργία τμήματος επειγόντων περιστατικών COVID, χωρίς πρόσληψη ιατρού, μετά τη δημιουργία μονάδας ειδικών λοιμώξεων, με προσθήκη ενός μόλις επικουρικού πνευμονολόγου, αποφάσισαν να αυξήσουν και τις εμβολιαστικές γραμμές  φυσικά και πάλι χωρίς πρόσληψη ιατρού. Το ήδη ελλιπές και εξαντλημένο προσωπικό το οποίο εργάζεται ήδη επί ένα χρόνο χωρίς άδειες καλείται εκτός των νέων τμημάτων για την COVID19 να καλύψει και επιπλέον 300 βάρδιες στο εμβολιαστικό του νοσοκομείου.

Με αποτέλεσμα κάποιοι συνάδελφοι να φτάνουν να πραγματοποιούν μέχρι και 12-13 εφημερίες το μήνα! Παρά τις “φιλότιμες” προσπάθειες της διοίκησης που με εκβιασμούς, απειλές και “εντέλλεσθαι” κατά των ιατρών προσπαθεί να καλύψει τα κενά με ιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας, όπως γυναικολόγο στο τμήμα COVID (!!!) και ακτινολόγους, ουρολόγους, οφθαλμίατρους και χειρουργούς στα εμβολιαστικά, είναι γεγονός ότι το νοσοκομείο καταρρέει. Οι ιατροί κάνουν πρωτόγνωρο αριθμό εφημεριών και είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Επιπροσθέτως, η μετακίνηση τους σε τμήματα COVID και εμβολιαστικές γραμμές σημαίνει υπολειτουργία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου, από όπου μετακινούνται. Τα τακτικά ιατρεία υπολειτουργούν, ενώ κάποια (πχ πνευμονολογικό) έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.  Τα τακτικά χειρουργεία αναβάλλονται, μέχρι να γίνουν έκτακτα, για να χειρουργηθούν άρον άρον όταν παρουσιάσουν πλέον επιπλοκές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών. Ή, εναλλακτικά, οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθυνθούν στην ιδιωτική Υγεία. Και κάπου εκεί χαιρετάμε σε μεγάλο βαθμό – ελπίζουμε προσωρινά– και τη δημόσια δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη στην Κέρκυρα. 

Όλοι αυτοί λοιπόν που κόβουν κορδέλες και αλληλοσυγχαίρονται για το έργο τους, ας κάνουν καλύτερα την αυτοκριτική τους, κι ας ετοιμάσουν την απολογία τους προς τον κερκυραϊκό λαό, για τη διάλυση της δημόσιας υγείας στο νησί και την μετατροπή του συστήματος υγείας, σε σύστημα υγείας μιας νόσου.