Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με εμβολιασμό όλων των νησιωτών

Γαλάζια Ελευθερία
11 Μαΐου 2021 / 15:50

Μητσοτάκης: Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί οι κάτοικοι και των 19 μεγαλύτερων ελληνικών νησιών

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων). Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον καθολικό εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων των νησιών της Ελλάδας -πλην της Κρήτης- έως το τέλος Ιουνίου, ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους των νησιών της χώρας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της Τρίτης 11 Μαΐου 2021.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», όπως ονομάζεται, εξελίσσεται παράλληλα με την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά του ιού Covid19 και σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν εμβολιαστεί οι μόνιμοι κάτοικοι, τόσο των μεσαίων, όσο και των 19 μεγαλύτερων νησιών της χώρας πλην Κρήτης), τα οποία μάλιστα, συνολικά αριθμούν περισσότερους από 700.000 κατοίκους.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων στα 32 μικρότερα νησιά της χώρας και μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες του Μαΐου θα έχουν προστεθεί ακόμα 36 νησιά μεσαίου μεγέθους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, «την εκτέλεση της επιχείρησης του εμβολιασμού στα ελληνικά νησιά χαρακτηρίζουν ο επαγγελματισμός, η ασφάλεια και η απόλυτη ακρίβεια χάρη και στην πολύτιμη συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει ενεργοποιώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του μόνιμου πληθυσμού της στο να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Κατάλληλος χώρος για το mega εμβολιαστικό κέντρο

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, υπογράμμισε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες ιδιαίτερα των μικρών νησιών, όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές υγείας. Παράλληλα ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η ίδια προσωπικά βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, όπου θα δημιουργηθεί το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο για τις ανάγκες των κατοίκων της Περιφέρειας.

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου δεν παρέλειψε, εξάλλου, ν’ αναφερθεί στην αναμονή των αποτελεσμάτων του ταξιδιού του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στο Λονδίνο υπογραμμίζοντας πως για τα Ιόνια Νησιά οι τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, τέλος, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη, με την οποία περιβάλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις ευκαιρίες, τις οποίες της δίνει ώστε να συμβάλει κι εκείνη στην εθνική προσπάθεια εμβολιασμού κατά του Covid19, επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες που έχει μια Περιφέρεια, όπως αυτή των Ιονίων Νήσων σε ό,τι αφορά την επικοινωνία μεταξύ των προορισμών της ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ενίσχυσή της με πλωτά μέσα (ταχύπλοα), στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία», σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, θα γίνει ταχύτερο άνοιγμα των ηλικιακών ομάδων στα νησιά, ώστε άμεσα να μπορούν να εμβολιαστούν άτομα άνω των 18 ετών και μάλιστα, αυτό θα συμβεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για ταχύτερο αποτέλεσμα.

Περισσότερες κινητές ομάδες εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, υπάρχουν αυξημένες επιχειρησιακές δυσκολίες και γι’ αυτό θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. για ένα διάστημα 3-6 εβδομάδων, θα δημιουργηθούν κινητές ομάδες εμβολιασμού από τις υγειονομικές δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας που θα κατευθύνονται στα νησιά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ενώ παράλληλα θα υπάρχει βοήθεια από συγκεκριμένες εθελοντικές ομάδες, αλλά και από τις κινητές ιατρικές μονάδες, που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Αυτό που ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν η βοήθειά τους, τόσο στην προσπάθεια εξεύρεσης χώρων για τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων, όσο και στη φιλοξενία των υγειονομικών τονίζοντας ωστόσο, ότι η σημαντικότερη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να καταφέρει να επικοινωνήσει όσο το δυνατόν καλύτερα στους κατοίκους των νησιών την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι νησιωτικών Περιφερειών και Δήμων της χώρας.