Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προτάσεις της Ιονίου Ομοσπονδίας για την επίλυση του κυκλοφοριακού της Κέρκυρας

Κυκλοφοριακό
11 Μαΐου 2021 / 14:13

Μαζί με το πρόβλημα του οδικού δικτύου του νησιού και το θέμα των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άμεσα (πυροσβεστικά), μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, προτείνει η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΟΕΕ):

Το κυκλοφοριακό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την πόλη της Κέρκυρας και την οικονομία της. Μαζί με το πρόβλημα της ποιότητας του οδικού δικτύου του νησιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Κέρκυρας μετά το θέμα των απορριμμάτων.

Με δεδομένο ότι:
1. Η παλιά πόλη διαθέτει περίπου 10.000 μόνιμους κατοίκους.

2. Κάθε πρωί καταφθάνουν από τα περίχωρα και την ύπαιθρο, χιλιάδες άνθρωποι για την εργασία τους, (εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, τραπεζικοί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, κλπ.), οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν ένα όχημα ο καθένας και καταλαμβάνουν από μια θέση parking για τουλάχιστον το επτάωρο της εργασίας τους.

3. Ο αριθμός των ξενοδοχειακών και λοιπών τουριστικών κλινών που διαθέτει η πόλη της Κέρκυρας είναι ελάχιστος σε σχέση με το δυναμικό ολόκληρου του Νησιού.

4. Τα ποιοτικά ξενοδοχεία καθώς και οι βίλες βρίσκονται εκτός πόλης.

5. Δεν υπάρχει σε άλλο μέρος του νησιού οργανωμένη και πολυποίκιλη αγορά.

6. Η παλιά πόλη διαθέτει ιδιαίτερη ομορφιά, δύο φρούρια, μουσεία και γενικότερα πολιτισμό και παράδοση.

7. Είναι στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.

8. Το ιστορικό κέντρο (παλιά πόλη) βρέχεται από θάλασσα από τρεις πλευρές.

9. Έχει τρεις εισόδους και αντίστοιχα τρεις εξόδους για οχήματα.

10. Κατά την περίοδο της τουριστικής σεζόν, την επισκέπτεται καθημερινά μεγάλος αριθμός λεωφορείων, ενοικιαζόμενων οχημάτων, καθώς και ιδιωτικών οχημάτων.

11. Κατά την προσέγγιση (600-700 πλοίων/σεζόν) των κρουαζιερόπλοιων παρατηρείται αύξηση των βαρέων οχημάτων και των πεζών επισκεπτών.

12. Ακόμη και τους χειμερινούς μήνες (απουσία των τουριστών-επισκεπτών) το parking  παραμένει δύσκολη διαδικασία.

13. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αλλάξει η τεχνολογία των οχημάτων.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την θεραπεία του προβλήματος που εκτός των άλλων είναι και οικονομικό και κοινωνικό.
Τα μέτρα κατά την άποψή μας πρέπει να κινηθούν με προγραμματισμό σε τρεις      χρόνους. Άμεσα (πυροσβεστικά), μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τα άμεσα μέτρα προτείνουμε να περιλαμβάνουν:

- Κατασκευή και λειτουργεία περιφερειακών  parking.

- Οργάνωση των υπαρχόντων χώρων στάθμευσης ανά γειτονιά.

- Μέριμνα για τους μονίμους κατοίκους

- Ονοματοθέτηση των υπαρχόντων χώρων στάθμευσης της πόλης, δημοτικών και ιδιωτικών (P1, P2….).

- Σήμανση με κατεύθυνση προς τα parking (αν είναι δυνατόν με ηλεκτρονική ενημέρωση για το σύνολο της δυναμικότητας και τις κενές θέσεις).

- Αυτοματοποίηση του parking της πλατείας με μηχάνημα αυτόματης πληρωμής στην έξοδο, μπάρες σε είσοδο και έξοδο και ηλεκτρονική ενημέρωση.

- Εξεύρεση λύσης στην καθυστέρηση που δημιουργείτε στην είσοδο της πόλης από την τάφρο του νέου φρουρίου και ειδικότερα από τις διαβάσεις πεζών της οδού Γ. Θεοτόκη και από την προτεραιότητα των οχημάτων στην συμβολή των οδών Σταματίου Δεσύλλα και Ασπιώτη Γ. (χρήση φαναριών στις διαβάσεις της Γ. Θεοτόκη για τους πεζούς που θα ανοίγουν σχεδόν ταυτόχρονα και παραχώρηση προτεραιότητας στην οδό Σταματίου Δεσύλλα).
Εναλλακτικά προτείνουμε την αντιδρόμιση των οδών Ιωάννου Θεοτόκη και Λοχαγού Σπύρου Βλάικου.

- Ως περιφερειακά parking προτείνουμε 
 α. το οικόπεδο του Λυρικού
 β. το οικόπεδο των αδελφάτων στις Κουλίνες
 γ. το χώρο στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο
 δ. το οικόπεδο του Γυμναστικού Συλλόγου, μετά από συνεννόηση με το σύλλογο, με ποσοστό από το αντίτιμο υπέρ του συλλόγου και με δυνατότητα    απελευθέρωσης του οικοπέδου εάν και όταν προχωρήσει η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου.
 ε. το οικόπεδο του πρώην Εργοστασίου Δεσύλλα   

 - Όλοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, εργαζόμενοι καταστημάτων, επιχειρήσεων, τραπεζών, δάσκαλοι, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες να παρκάρουν υποχρεωτικά στα περιφερειακά parking. Το αντίτιμο της στάθμευσης να περιλαμβάνει και την μεταφορά προς και από το κέντρο και να κοστίζει για τους παραπάνω υπόχρεους 25 ευρώ/μήνα (όσο και το καύσιμο και η ταλαιπωρία της καθημερινής προσπάθειας εξεύρεσης θέσης στάθμευσης).
- Θέση σε λειτουργεία ηλεκτρικών Mini Bus σε περιμετρική από το ιστορικό κέντρο διαδρομή, με συνεχή κίνηση ούτως ώστε να επιτυγχάνεται συχνότητα δρομολογίων όχι μεγαλύτερη των 10 λεπτών.
- Κατασκευή   «Μπαγαζιέρας» σε τρία τουλάχιστον σημεία (στάσεις των  Mini Bus) για την φύλαξη πραγμάτων (αγορών), έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ντόπιοι  που μένουν εκτός πόλης αλλά και οι τουρίστες, συνεχίζοντας τις δουλειές τους η την περιήγησή τους απαλλαγμένοι από τα περιττά βάρη παίρνοντας τα κατά την αναχώρησή τους.
- Επικαιροποίηση της μελέτης και δημοπράτηση του υπόγειου parking στο Σαρόκο
- Τοποθέτηση Pilar στους χώρους στάθμευσης, για την φόρτιση των οχημάτων νέας τεχνολογίας.
- Διαχείριση οχημάτων / επισκεπτών/ επισκεπτών κρουαζιέρας (Επειδή το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες γραμμές θα επανέλθουμε τις επόμενες μέρες με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις).

 ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ
- Κατασκευή του υπόγειου parking στο Σαρόκο
- Μελέτη και κατασκευή και για άλλο υπόγειο η υπέργειο parking στο κέντρο της Πόλης.
- Ηλεκτρονική χαρτογράφηση με χρήση ψηφιακών πλατφορμών, ηλεκτρονικών πινακίδων ενημέρωσης και apps (έξυπνη πόλη).

 ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ (ΟΡΑΜΑ)
- Μελέτη και κατασκευή υπόγειων διαδρομών και micro parking, με τη χρήση μετροπόντικα, ανά γειτονιά και σύνδεση με ασανσέρ με την επιφάνεια σε διάφορα σημεία.

Σκοπός είναι η απομάκρυνση της λαμαρίνας από το ιστορικό κέντρο,  η καλύτερη εξυπηρέτηση των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.

Αποτέλεσμα αυτής της δράσης θα είναι η  αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η προσέλκυση περισσότερων κατοίκων, η φιλική πρόσβαση των επισκεπτών, η αύξηση της αξίας των ακινήτων και γενικότερα η αξιοποίηση και ανάδειξη του μνημείου, καθώς και η οικονομική τόνωση και αναβάθμιση της αγοράς.

Ο Πρόεδρος ΙΟΕΕ

Κώστας Μουζακίτης