Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στις 21 Μαΐου τα αποκαλυπτήρια του Οβελίσκου στο Νέο Λιμάνι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Νέο Λιμάνι
10 Μαΐου 2021 / 17:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρόκειται να τελέσει τα αποκαλυπτήρια του «Οβελίσκου για το 1716»

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός, καθώς η νίκη των Χριστιανών κάτω από τα τείχη της Κέρκυρας, οριοθετεί το τέλος της Οθωμανικής προέλασης στην Ευρώπη, την ανάπτυξη του κινήματος του Διαφωτισμού και τη γέννηση της σύγχρονης αστικής Δημοκρατίας» επισημαίνει ο Σπύρος Φλαμπουριάρης, χορηγός του μνημείου, Πρόεδρος Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, 

Το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός για την ευρωπαϊκή ιστορία ανέδειξε το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς με την κατασκευή αυτού του μνημείου, το οποίο ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού, και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κερκύρας.

Όπως αναφέρει ο κ. Φλαμπουριάρης «Τα αποκαλυπτήρια προγραμματίζονται να γίνουν στις 21 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.Την 21η Μαΐου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πρόκειται να τελέσει τα αποκαλυπτήρια του «Οβελίσκου για το 1716», που θα εγκατασταθεί στο νέο κόμβο του Οργανισμού Λιμένα Κερκύρας, μια θέση θέση που επέλεξε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ας σημειωθεί ότι ο Οβελίσκος, ύψους 8 μέτρων, σχεδιάστηκε από Κερκυραίο αρχιτέκτονα, και κατασκευάστηκε από μάρμαρο στα εργαστήρια της εταιρίας Pitardi Cavamonti στο Λέτσε της Ιταλίας. Αποτελείται από 17 κομμάτια και ζυγίζει συνολικά 15 τόνους. Το μεγάλο του βάρος υποχρέωσε τον Πολιτικό Μηχανικό κύριο Θανάση Μακρή να κατασκευάσει ένα ειδικό υπόβαθρο. Τον χώρο στον οποίο τοποθετείται ο Οβελίσκος υπέδειξε η Έφορος Αρχαιοτήτων Κερκύρας κυρία Τένια Ρηγάκου. Ο Άγγλος αρχιτεκτονικός σχεδιαστής κύριος Άλαν Μπάρετ φιλοτέχνησε ένα μοντέλο υπό κλίμακα 1:10 που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς.

«Ας ληφθεί υπόψη ότι το 1716 πάνω από 3,500 Κερκυραίοι και γενικά Επτανήσιοι αγωνίστηκαν κατά των Οθωμανών, υπό την αρχηγεία του στρατάρχη Ματίας φον ντερ Σούλενμπουργκ, στη θέση του Προμαχώνα Σκάρπωνα στο Νέο Φρούριο, και νίκησαν τα οθωμανικά στρατεύματα. Η νίκη αυτή εορτάζεται ως νίκη κατά των Οθωμανών διότι εάν είχαμε ηττηθεί σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν ένα οθωμανικό κράτος.
Στη μνήμη λοιπόν αυτών που έχασαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη χριστιανική Ευρώπη στήνεται ο Οβελίσκος αυτός» υπογραμμίζει ο κ. Φλαμπουριάρης.