Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα - επιστροφή στα θρανία: Πόσοι απουσίασαν λόγω θετικού τεστ και πόσοι λόγω «άρνησης»

Άνοιγμα σχολείων
10 Μαΐου 2021 / 15:56

Εμφανίστηκαν και στην Κέρκυρα γονείς-αρνητές που κράτησαν τα παιδιά τους στο σπίτι

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πραγματοποιήθηκε χθες  το πρωί η επιστροφή των μαθητών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια της Κέρκυρας, οι οποίοι  επέστρεψαν έπειτα από πολλές εβδομάδες τηλεκπαίδευσης στα δια ζώσης μαθήματα  ακολουθώντας τους μαθητές του λυκείου που είχαν πάρει τη σκυτάλη πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Επικαιροποιημένα στοιχεία

Όπως ανέφερε στο enimerosi.com ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Πέτρος Αγγελόπουλος, η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες ήταν ομαλή. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μεσημβρινά στοιχεία Δευτέρας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, οι απουσίες μαθητών λόγω θετικού τεστ ήταν συνολικά οχτώ (πέντε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τρεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση). Διευκρινίζεται ότι τα τεστ πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, για αυτό και οι γονείς κράτησαν τα παιδιά στο σπίτι.

Υπενθυμίζεται ότι για τους συγκεκριμένους μαθητές ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία που έχει οριστεί από  τον ΕΟΔΥ με επανέλεγχο με μοριακό ή rapid test  κορωνοϊού σε δημόσια δομή  υγείας και τήρηση καραντίνας μέχρι την ανακοίνωση του οριστικού αποτελέσματος.

Οι αρνητές

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο στις σχολικές μονάδες των Ιονίων Νήσων  καταγράφηκε ένα ποσοστό 0%-0.45% από γονείς που αρνήθηκαν να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε αυτοδιαγνωστικά τεστ διευκρινίζοντας ότι στην Κέρκυρα παρατηρήθηκαν πέντε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως είπε οι γονείς, που τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατέθεσαν σχετικά έγγραφα στα διδακτήρια , όπου έκαναν γνωστό ότι δεν θα υποβάλλουν τα παιδιά τους στη διαδικασία ελέγχου επικαλούμενοι συνταγματικά δικαιώματά τους. Ως εκ τούτου οι μαθητές δεν έγιναν δεκτοί στα σχολεία, χωρίς ωστόσο να προκληθεί κάποια ένταση.

Σε πανελλαδικό επίπεδο τα self test που βγήκαν θετικά προσεγγίζουν τα 3.000 σε σύνολο 1,7 εκατομμυρίων ατόμων που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της  πρωτοβάθμιας–δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

"Έπεσε" η πλατφόρμα

Αξίζει να τονιστεί, ότι λόγω υπερφόρτωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας self-testing.gov.gr, την Κυριακή το βράδυ, στην οποία δηλώνεται το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, πολλοί γονείς  έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο με χειρόγραφες βεβαιώσεις.

Σημειώνεται ότι η δωρεάν διάθεση δυο self test  για την εκπαιδευτική κοινότητα θα πραγματοποιείται μέχρι την Τετάρτη, ενώ οι δικαιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα  θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν δυο self test  από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου.