Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάτοικοι Πάξων: Όχι στο φόρο-χαράτσι για σκάφη έως 12 μέτρα

Παξοί
10 Μαΐου 2021 / 09:49

ΠΑΞΟΙ. «Κεφαλικό φόρο» χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι των Παξών, την υποχρέωση πληρωμής 1000 ευρώ για όλους τους ιδιοκτήτες σκαφών άνω των επτά μέτρων.

Ως κάτοικοι ένος μικρού νησιού, είναι «υποχρεωμένοι» να διαθέτουν σκάφη για τις καθημερινές τους ανάγκες, τονίζουν σε επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους Υπουργούς και τους βουλευτές του νησιού. 

Αναλυτικά, στην επιστολή τους αναφέρουν:

Αξιότιμοι,  κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας , κύριε Πρωθυπουργέ ,  κύριοι Υπουργοί  και κύριοι Βουλευταί Κέρκυρας  .                
 
Εκ μέρους της  κοινότητας των Παξίων σας αποστέλλουμε  το αίτημα μας,  για να σας ευαισθητοποιήσουμε  ξέροντας την αγάπη σας για τα μικρά παραμεθόρια νησιά , σχετικά με τον  ‘’κεφαλικό φόρο’’  που επιβλήθηκε  σε όλα τα σκάφη  άνω των 7 μέτρων των 1000 ευρώ  και μάλιστα ανεξαρτήτως κόρων, σε τέτοιους καιρούς  οικονομικής λιτότητας .
  
Σημειωτέον ο φόρος αυτός είναι  ενάντια στην "αρχή της αναλογικότητας¨ όπως προβλέπει το ελληνικό σύνταγμα και άρα αντισυνταγματικός, αφού επιβάλλει π.χ φόρο 1000 ευρώ σε σκάφη 100 κόρων όσο δηλαδή  και σε σκάφη 10 κόρων !
   
Εμείς οι κάτοικοι μικρών νησιών ζώντας σε ένα θαλάσσιο περιβάλλον  είμαστε "αναγκασμένοι " να έχουμε ένα  σκάφος ή  μία βάρκα, για τις καθημερινές ανάγκες μας  όπως το ψάρεμα, την επικοινωνία μεταξύ νησιών,   όμως ο  « σκαφοκτόνος νόμος» 46/46 2019 όπως τροποποίησε  τον νόμο 27/1975 αρ. 12   που επιβλήθηκε  δεν μας επιτρέπει  πλέον την διατήρηση τους, αν και ο τελευταίος αυτός φόρος τότε επιβαλλόταν για σκάφη  άνω των 20 κόρων  και αναλογικά  !
   
Θα σας παρακαλούσαμε  να βοηθήσετε ώστε να  απαλείφει  ο φόρος  για σκάφη έως 12 μ. ή  κάτω των 20 κόρων , ιδίως εάν τα σκάφη είναι νηολογημένα  σε μικρά νησιά έως 3100 κατοίκων ή οι ιδιόκτητες τους είναι μόνιμοι κάτοικοι σε αυτά , ώστε να μας διευκολύνεται και να μην μας στερήσετε την μικρή αυτή ευχαρίστηση που έχουμε,  συνυφασμένη με την ανάγκη,  για την διατήρηση ενός σκάφους στα νησιά μας .
  
Μαζί με εμάς, θα διευκολύνεται το εμπόριο μικρών σκαφών με ότι  συνεπάγεται αυτό και για την ναυπήγηση μικρών σκαφών που κατά βάση εκτελείται στην χώρα μας .
  
Ήδη, πολλοί ιδιοκτήτες βαρκών και άλλων μικρών ιδιωτικών σκαφών αναψυχής έχουν δεχτεί ειδοποιήσεις από την Εφορία για την πληρωμή 1000 ευρώ ετήσιου φόρου, επιπρόσθετα μάλιστα των υπόλοιπων φόρων και τελών (φόρος πλόων, φόρος πολυτελείας, λιμενικά τέλη κλπ.) που τους επιβαρύνουν κάθε χρόνο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι συνήθως υψηλόμισθοι και εύποροι, αλλά μικρομεσαίοι οικονομικά πολίτες, πολλοί από τους οποίους νησιώτες ή κάτοικοι παραθαλάσσιων περιοχών, που από το υστέρημά τους συντηρούν ένα μικρό σκάφος είτε για αναψυχή είτε για ερασιτεχνική αλιεία, συνεισφέροντας παράλληλα άμεσα ή έμμεσα στη θαλάσσια προβολή και κυριαρχία (ειδικότερα σε ακριτικές περιοχές) αλλά και στη βιώσιμη και τη γαλάζια ανάπτυξη της χώρας μας (συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής εγχώριας ναυπηγικής δραστηριότητας κατασκευής, επισκευής και συντήρησης μικρών σκαφών αναψυχής).
   
Σε μία χώρα που από την ίδια τη γεωγραφία της είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα και η οποία έχει μία μακρόχρονη ναυτική παράδοση, νησιωτικότητα και ναυτοσύνη, για την οποία όλοι δηλώνουμε υπερήφανοι, αλλά δυστυχώς αντί να ενισχύεται όπως της αξίζει, συχνά δαιμονοποιείται με λήψη μέτρων ενίοτε μάλλον τιμωρητικού χαρακτήρα. Οι αρνητικές συνέπειες των διατάξεων του άρθρου 58 του νόμου 4646/2019 ενδέχεται να οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες μικρών ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε μία ακόμη υπέρμετρη φορολογία, στον παροπλισμό ή στη διαγραφή από το ελληνικό νηολόγιο των σκαφών τους ή ακόμη και στην εγγραφή τους σε ξένα νηολόγια στα οποία δεν υπάρχουν αντίστοιχες φορολογικές ή άλλες απαιτήσεις. Έτσι και το εθνικό μας νηολόγιο θα συρρικνωθεί και η δραστηριότητα κατασκευής, συντήρησης και επισκευής σκαφών αναψυχής θα υποστεί περαιτέρω πλήγμα, ενώ ο ενδεχόμενος δημοσιονομικός στόχος από την άμεση φορολόγηση των σκαφών αυτών όχι μόνον δεν θα επιτευχθεί αλλά ενδεχομένως θα προκληθεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους που σχετίζονται με την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της θαλάσσιας αναψυχής και περιήγησης.
   
Είμαστε  σίγουροι  ότι θα λύσετε  το μεγάλο αυτό πρόβλημα  που θα έχει έως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η δραστηριότητα ναυπηγήσεων, αγορών και αντικαταστάσεων σκαφών.
  
Σημειώνεται δε ότι στο άρθρο 2 του νόμου 27/1975, τον οποίο αφορά η παραπάνω ρύθμιση της κυβέρνησης, αναφέρεται: «Ο κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου επιβαλλόμενος φόρος εξαντλεί πάσαν υποχρέωσιν του πλοιοκτήτου, ως και του μετόχου ή εταίρου ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας οιουδήποτε τύπου εκ φόρου εισοδήματος, καθ` όσον αφορά εις τα κέρδη, τα οποία προκύπτουν εκ της εκμεταλλεύσεως πλοίων.» Δηλαδή όλοι οι φόροι που αναφέρονται στον εν λόγω νόμο αφορούν σε φόρους εισοδήματος από την εκμετάλλευση πλοίου και ως εκ τούτου η επιβολή τέτοιου φόρου σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, για τα οποία εξ ορισμού και εξ αντικειμένου δεν προκύπτουν κέρδη για τον ιδιοκτήτη τους από την εκμετάλλευσή τους, αντίκειται στους ίδιους τους σκοπούς του νόμου.
 
Επισημαίνεται επίσης ότι η κλίμακα φορολόγησης στον αντίστοιχο Πίνακα του άρθρου 58 του νόμου 4646/2019 ξεκινά από τους 20 κόρους, χωρίς να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο υπολογισμού του φόρου σκαφών ολικής χωρητικότητας κάτω των 20 κόρων. Εντούτοις, σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 2459/1997, με το οποίο είχαν τροποποιηθεί αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 27/1975 προβλεπόταν στην παράγραφο 11 αυτού ότι: «για πλοία ολικής χωρητικότητας μέχρι και είκοσι (20) κόρων, με εξαίρεση εκείνων που υπάγονται στο Ν.438/76 (ΦΕΚ 256 Α'), ο οφειλόμενος φόρος αμελείται και δεν ενεργείται βεβαίωση του φόρου αυτού». Επομένως, ακόμη και υπό την υφιστάμενη διάταξη του νόμου 4646/2019, θα μπορούσε να προβλεφθεί ή έστω ερμηνευτεί ότι δεν υπάρχει υποχρέωση καταλογισμού φόρου σε μικρά σκάφη ολικής χωρητικότητας κάτω των 20 κόρων.

  
Σας παρακαλούμαι  να πράξετε το  χρέος σας  απέναντι στην ελληνική παράδοση και κληρονομιά   και την  ναυπήγηση και διατήρηση μικρών σκαφών στα νησιά, νησιά  που ζουν από την θάλασσα και νησιώτες που ζούμε με αυτήν .
Σας ευχαριστούμε εκ των πρότερων .

                             ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ & ΑΝΤΙΠΑΞΩΝ
                                           ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ
ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ                                                                                   ΥΠΟΓΡΑΦΗ