Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανακοινώθηκε η βρετανική «πράσινη λίστα» - στο «πορτοκαλί» η Ελλάδα

πράσινη λίστα
07 Μαΐου 2021 / 19:44

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δώδεκα χώρες μπήκαν στην «πράσινη λίστα» για τα ταξίδια που ανακοίνωσε το απόγευμα το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρώτη κατηγοριοποίηση των χωρών, στα χρώματα -πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο- του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.

Η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία συγκαταλέγονται στις χώρες που θα συμπεριληφθούν στην «πορτοκαλί λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου όταν οι  διακοπές στο εξωτερικό απελευθερωθούν για τους Βρετανούς από τις 17 Μαΐου.

Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τις χώρες της κόκκινης λίστας, οι οποίες θα επιβάλουν τους αυστηρότερους κανονισμούς για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν, και την πράσινη λίστα, που συνοδεύεται από τους ελαφρύτερους περιορισμούς.

Βασικοί παράγοντες στην αξιολόγηση των χωρών, είναι το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, το ποσοστό μολύνσεων και μεταλλάξεων και την παροχή από την χώρα αξιόπιστων επιστημονικών στοιχείων.

Οι χώρες που βρίσκονται στην «πράσινη λίστα»

Πορτογαλία

Ισραήλ

Σιγκαπούρη

Αυστραλία

Νέα Ζηλανδία

Μπρουνέι

Ισλανδία

Γιβραλτάρ

Νήσοι Φώκλαντ

Νήσοι Φερόες

Νότια Γεωργία και Νότια Νησιά Σάντουιτς

St Helena, Tristan de Cunha, Ascension Island


Τα άτομα που ταξιδεύουν σε χώρες της πράσινης λίστας θα πρέπει ακόμη να κάνουν ένα τεστ Covid έως και 72 ώρες πριν από την επιστροφή τους και ένα μόνο τεστ PCR την ή τη δεύτερη ημέρα της άφιξής τους στην Αγγλία.

Η πράσινη λίστα ταξιδιών αναμένεται να αναθεωρείται κάθε λίγες εβδομάδες, οπότε αναμένεται ότι άλλοι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η  Ελλάδα θα μπορούσαν να μπουν στη λίστα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με την πρόοδο των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, οι απαιτήσεις για τις πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες έχουν ως εξής:

Πράσινο: Οι αφίξεις θα πρέπει να έχουν ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, καθώς και ένα τεστ PCR την 2η ημέρα ή πριν από αυτή κατά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θα χρειαστεί  καραντίνα κατά την επιστροφή (εκτός εάν έχουν θετικό αποτέλεσμα) ή επιπλέον έλεγχος, μειώνοντας κατά το ήμισυ το κόστος κατά την επιστροφή από τις διακοπές

Πορτοκαλί: Οι αφίξεις θα πρέπει να μπαίνουν καραντίνα κατ’ οίκον για μια περίοδο 10 ημερών, να έχουν κάνει ένα τεστ πριν από την αναχώρηση, ένα τεστ PCR την 2η ημέρα και ένα τεστ την 8η ημέρα με την επιλογή Test to Release την 5η ημέρα για να τερματιστεί η καραντίνα νωρίτερα

Κόκκινο: Οι αφίξεις θα υπόκεινται σε περιορισμούς που ισχύουν επί του παρόντος για χώρες «κόκκινης λίστας», οι οποίες περιλαμβάνουν διαμονή 10 ημερών σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο καραντίνας, με κόστος με κόστος 1.750 £ για μεμονωμένους ταξιδιώτες, που θα βαραίνει τον ταξιδιώτη, τεστ πριν από την αναχώρηση και τεστ PCR τις ημέρες  2 και 8, μετά την άφιξη

Με πληροφορίες από: BBC, Independent