Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ινδία «πυριτιδαποθήκη» του Πλανήτη

κορονοϊός
07 Μαΐου 2021 / 17:32

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η Ινδία ανέφερε την Παρασκευή ρεκόρ ημερήσιας αύξησης σε λοιμώξεις 414.188, ενώ οι θάνατοι από το COVID-19 αυξήθηκαν κατά 3.915.

• Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε την πρόταση των ΗΠΑ να παραιτηθούν από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια COVID-19. Δήλωσε ότι θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στην παραγωγή εμβολίων, παγκοσμίως.

• Ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας, Chris Whitty, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει σημαντικός αριθμός θανάτων, εκτός εάν γίνουν περισσότερα για τον εμβολιασμό των ευάλωτων παγκοσμίως. "Μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές εξακολουθούν να φαίνονται αρκετά ζοφερές σε όλο τον κόσμο", δήλωσε σε διαδικτυακό φόρουμ.

• Η InterContinental Hotels Group, η οποία κατέχει την αλυσίδα Holiday Inn, δήλωσε ότι η ζήτηση άρχισε να ανακάμπτει τον Μάρτιο, ιδιαίτερα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, σχετικά με την ανακούφιση της κρίσης υγείας και την καθολική διάθεση εμβολίων.

• Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε μια λίστα χωρών και προορισμών διακοπών που δεν θα απαιτείται πλέον περίοδο καραντίνας για επιστροφή για παραθεριστές που προγραμματίζουν ταξίδια μετά τις 17 Μαΐου σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή.

• Η Γαλλία καθυστερεί την παραγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech-Pfizer που έχει προγραμματιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια, ανέφερε η εφημερίδα Die Welt της Γερμανίας, επικαλούμενη διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είχαν υποθέσει ότι θα ήθελαν οι γαλλικές εταιρείες να παίξουν πιο σημαντικό μέρος στην παραγωγή εμβολίων.

• Τα τελευταία στοιχεία ώθησαν τον κύριο ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ινδίας Ραχούλ Γκάντι να προειδοποιήσει ότι αν δεν τεθεί υπό έλεγχο το θανατηφόρο δεύτερο κύμα που σαρώνει τη χώρα, θα καταστρέψει την Ινδία και θα απειλήσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Γκάντι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Ν. Μόντι να προετοιμαστεί για ένα άλλο εθνικό απαγορευτικό, να επιταχύνει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα και να παρακολουθήσει επιστημονικά τον ιό και τις μεταλλάξεις του.