Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κοροϊδίας εγκώμιο

Σωτήρης Μπουχάγιαρ
05 Μαΐου 2021 / 11:30

Γράφει ο Σωτήρης Μπουχάγιαρ, Χορογράφος

Νομοταγείς πολίτες αυτού του τόπου, χαίρεστε και αγαλλιάστε. Χρόνια πολλά για τούτες τις Άγιες μέρες, που άλλα μας ανακοίνωναν από την κυβέρνηση, την Ιερά σύνοδο και το Δήμο για τις εκδηλώσεις του Πάσχα και άλλα βιώσαμε.

Έτσι λοιπόν, ο κάθε πολίτης που πειθαρχεί στους νόμους και ήθελε να ζήσει το κλίμα των ημερών, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αρχιεπισκοπής, έμαθε μεταξύ των άλλων και την ώρα που θα γίνει η Ανάσταση φέτος, λόγω μέτρων. Ενάτη βραδινή, στολίστηκε και στήθηκε έξω από κάποια εκκλησία, κρατώντας αποστάσεις με τις δύο μάσκες και την δέουσα κατάνυξη, περιμένοντας το χαρμόσυνο μήνυμα του «Χριστός Ανέστη».

Δέκα παρά τέταρτο αποκαρδιωμένος και χωρίς να έχει ακούσει το χαρμόσυνο μήνυμα, αποφάσισε να φύγει για το σπίτι μιας και στις 11 άρχιζε η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στις 12 ο Δήμος στόλισε τον Κερκυραϊκό ουρανό με πολλά πυροτεχνήματα τα οποία όμως δεν έτυχαν της αρμόζουσας θέασης (;), μιας και κανείς πολίτης δεν κυκλοφορούσε, σεβόμενος τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας (;;;), τα οποία επόπτευε η Ελληνική Αστυνομία(;;;).

Έτσι θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τα μέτρα που εξάγγειλε η κυβέρνηση. Έγινε όμως ακριβώς το αντίθετο. Είχε άραγε κάποιος κυρώσεις; Ξέρω ότι εάν εγώ λειτουργήσω την επιχείρησή μου στην καραντίνα θα πληρώσω πρόστιμο. Δεν εργάζομαι όχι μόνον για το θέμα του προστίμου αλλά σεβόμενος και προφυλάσσοντας τον κόσμο μου και τον εαυτό μου. Μετά μιλάνε για προσωπική ευθύνη.

Πάντοτε πίστευα ότι το να διασταυρώνεις τις ειδήσεις, να στέκεσαι κριτικά απέναντί τους με αντικειμενικότητα, να ακούς ακριβώς ότι λέγεται και όχι ότι βολεύει και βέβαια να επιλέγεις την πηγή που μεταδίδει την είδηση, είναι το γνώρισμα του ενεργού και συνειδητοποιημένου πολίτη.

Τούτες τις Άγιες Ημέρες όπως και τις προηγούμενες βέβαια, δύσκολα διέκρινα αντιστοιχία στις επίσημες ειδήσεις με την πραγματικότητα.

Καραντίνα ακούω και καραντίνα δεν βλέπω. Ορισμένα επαγγέλματα συνεχίζουν και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα να βρίσκονται σε αναστολή. Αποτέλεσμα η οικονομική εξαθλίωση μερίδας του πληθυσμού. Οι επιδοτήσεις και επιστρεπτέες με το σταγονόμετρο και σε πολλές περιπτώσεις σε λάθος κατηγορίες επαγγελματιών.

Εδώ η καραντίνα εφαρμόζεται με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο. Εξοργιστικό όταν λένε οι κυβερνόντες ότι κανείς Έλληνας και Ελληνίδα δεν θα μείνει μόνος και μόνη. Επαγγέλματα όπως Σχολές Χορού, Σχολές Θεάτρου, Ωδεία,video Club και άλλα, είναι ξεχασμένα από όλους. Ελλάδα πολλών ταχυτήτων, δυστυχώς.

Βλέπω τα μέτρα, στο ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών (που στις μεγαλουπόλεις δεν τηρείται καν). Στις μάσκες, που όση ενημέρωση και αν έγινε, φοριέται κάτω από την μύτη από μεγάλο αριθμό ανθρώπων ή στον λαιμό σαν κολάρο(;).

Στην απαγόρευση συγκεντρώσεων πάνω από ορισμένο αριθμό ατόμων, που δεν εφαρμόζεται όμως στους πεζόδρομους εάν κρατάει κάποιος και ένα πλαστικό ποτηράκι με καφέ, τσίπουρο ή ούζο. Στην απόσταση μεταξύ των ανθρώπων στα Σούπερ Μάρκετς, τράπεζες, κλπ,η οποία πολλές φορές δεν τηρείται.

Προσπαθώ να είμαι συνεπής στα μέτρα αλλά όλο και κάτι διαβάζω, όλο και κάτι ακούω και μπερδεύομαι πολύ. Διαβάζω τις επιστημονικές τοποθετήσεις του τάδε διευθυντή νοσοκομείου, ο οποίος απεγνωσμένα ζητά να σεβαστούμε τις προφυλάξεις ,γιατί τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ είναι γεμάτα. Ακούω τον άλλο καθηγητή να διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσωπικού και την υπερκόπωση του ιατρικού και νοσοκομειακού δυναμικού.

Ακούω καθημερινά για τους νεκρούς και τους διασωληνομένους. Μετά ακούω δημοσιογράφους να ρωτούν πιεστικά υπουργούς, για το πότε ανοίγει ο ένας ή ο άλλος κλάδος. Οι υπουργοί  δίνουν απαντήσεις « Μαντείου των Δελφών» και εγώ καλούμαι να βγάλω συμπεράσματα.

Αποφασίζω σαν συνειδητοποιημένος και πειθαρχημένος πολίτης να κάνω το εμβόλιο (κρατώντας τις όποιες ανησυχίες και αμφιβολίες, για τον εαυτό μου)  προκειμένου να  επιστέψουμε όλοι μαζί μια ώρα αρχύτερα στην πραγματικότητα. Μετά ακούω ότι το τάδε εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις, ενώ το δείνα απαγορεύτηκε σε κάποιες χώρες. Και αυτά τα ακούω από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ή έγκριτες εφημερίδες. Αν τολμήσω και ψάξω και στο internet, τελείωσε. Άλλος έτσι , άλλος αλλιώς και εγώ που δεν είμαι ειδικός δεν ξεμπερδεύομαι με τίποτα.

Άλλο θέμα που πραγματικά με απασχολεί σοβαρά, είναι η πιθανότητα επιλογής από τους γιατρούς στο ποιος θα έχει προτεραιότητα εισαγωγής στις ΜΕΘ, σε περίπτωση που το σύστημα καταρρεύσει. Δεν το άκουσα και δεν το διάβασα, υποθέτω όμως με την κοινή λογική που διαθέτω, ότι σε τέτοια περίπτωση ο παππούς και η γιαγιά,ο εξηντάρης και η εβδομηντάρα που καθ όλη τη διάρκεια της καραντίνας πρόσεξαν και δεν συναντήθηκαν σε πλατείες και σε στέκια με τους καφέδες και τα τσίπουρα στα χέρια, δεν θα έχουν προτεραιότητα.

Εύχομαι τούτο το μερικό άνοιγμα στην κανονικότητα να μην το πληρώσουμε με θανάτους και οδυρμούς. Εύχομαι να λειτουργήσει το αίσθημα της υπευθυνότητας στους πολίτες και το κράτος ή τοπική αυτοδιοίκηση, οι φορείς να σταθούν πραγματικά στα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών και να μην ακούμε αχαρακτήριστα από την Περιφέρεια, ότι απορρίφτηκαν  τόσες εκατοντάδες επιχειρήσεις από την περίφημη επιδότηση, επειδή δεν έφθασαν τα χρήματα για όλους .

Αυτά, με ευχές και ελπίδα για καλλίτερες ημέρες.