Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υποσχέσεις και χαλάρωμα των μέτρων

ευρώπη
01 Μαΐου 2021 / 19:07

3.000 άτομα συμμετείχαν στην πρώτη μεγάλη «δοκιμαστική εκδήλωση» στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι αρχές προσπαθούν να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας σε εκδηλώσεις όπως νυχτερινά κέντρα ή αθλητικές εκδηλώσεις.

- Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι σε όλους τους Γάλλους, ηλικίας άνω των 18 ετών θα χορηγηθεί εμβόλιο COVID-19 μετά τις 15 Ιουνίου. Η γαλλική διαχείριση των εμβολίων είχε επικριθεί για το αργό της ξεκίνημα, όμως μέχρι στιγμής έχουν γίνει σχεδόν 21 εκατομμύρια δόσεις. Ο Μάκρον είπε ότι ελπίζει να άρει όλους τους περιορισμούς στις 9 Ιουνίου.

- Τα εμβόλια COVID-19 που έχουν εγκριθεί συνιστώνται μόνο για ενήλικες - αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Όπως δήλωσαν οι Pfizer και BioNTech, έχουν απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας άδεια για εμβολιασμό ατόμων ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών. Ισχυρίζονται ότι το κοινό εμβόλιο τους έχει δοκιμαστεί στις ΗΠΑ και δείχνει "100% αποτελεσματικότητα".

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει το εμβόλιο Moderna (επίσημα: mRNA 1273) για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Είναι το τέταρτο εμβόλιο COVID-19 που εγκρίθηκε από τον ΠΟΥ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί τώρα να διανεμηθεί ως μέρος της προσπάθειας COVAX.

- Οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα από τον ΠΟΥ για το αν θα προστεθούν τα σκευάσματα Sinopharm και Sinovac, που παράγονται στην Κίνα, στον κατάλογο των εγκεκριμένων εμβολίων.

- Οι αρχές στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς COVID-19 που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα ανοίξουν ξανά, αν και ο αριθμός επιβατών και πελατών θα είναι περιορισμένος. Η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στις μεταφορές και στους δημόσιους χώρους.

- Η Πορτογαλία άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της με την Ισπανία ως μέρος μιας ευρείας χαλάρωσης των περιορισμών, δύο ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Οι γάμοι επιτρέπονται και πάλι, αν και με χωρητικότητα 50%, και καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια μπορούν να ανοίξουν για πολύ περισσότερο από ό, τι προηγουμένως.

- 3.000 άτομα συμμετείχαν στην πρώτη μεγάλη «δοκιμαστική εκδήλωση» στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς οι αρχές προσπαθούν να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας σε εκδηλώσεις όπως νυχτερινά κέντρα ή αθλητικές εκδηλώσεις. Το διήμερο πάρτι σε μια αποθήκη στο Λίβερπουλ άνοιξε σε πελάτες που είχαν αρνητικές δοκιμές. Δεν τους ζητήθηκε να φορούν μάσκες.

- Και επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο - αν και επηρεάζει μια διαφορετική κατηγορία του πληθυσμού - οι κανόνες γύρω από τους επισκέπτες στα κέντρα φροντίδας έχουν χαλαρώσει. Οι κάτοικοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φύγουν σε ταξίδια "χαμηλού κινδύνου" χωρίς να χρειάζεται να απομονωθούν για 14 ημέρες μετά. Το "χαμηλού κινδύνου" περιλαμβάνει περιπάτους και επισκέψεις στον κήπο.