Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την Τετάρτη ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Τζίνο Δημητράτο

Τζίνος Δημητράτος
26 Απριλίου 2021 / 15:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η οικογένεια και οι οικείοι του θα πούν το τελευταίο αντίο

στον εικαστικό και εκπαιδευτικό Γιάννη (Τζίνο) Δημητράτο, τη Μεγάλη Τετάρτη στις 12:00 στο Α’ Νεκροταφείο Γαρίτσας.

Η τελετή θα γίνει με τα προβλεπόμενα μέτρα που λαμβάνονται την περίοδο της πανδημίας.

Ο Τζίνος Δημητράτος «έφυγε» σε ηλικία 78 ετών  βυθίζοντας στη θλίψη την Κέρκυρα.

Βιογραφικό

Τζίνος (Ιωάννης) Δημητράτος (1943-2021)

Με καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στην Κέρκυρα όπου και παρακολούθησε από το 1955-1961 την "Καλλιτεχνική Σχολή", με ιδιαίτερη επίδοση στην ζωγραφική και δασκάλους τον Νίκο Ζερβό και τον Άγγελο Κόντη. Από το 1964 έως το 1971 σπούδασε την ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (εργαστήριο του Νικολάου κ. α.) Εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο, για πλέον των τριάντα πέντε ετών στην ΒΒαθμια εκπαίδευση ως καθηγητής εικαστικών, στην Κέρκυρα και αλλού. Κοντά του μαθήτευσαν και ασκήθηκαν πολλοί από τους σύγχρονους Κερκυραίους εικαστικούς της νεώτερης γενιάς με την πολύ καλή δυναμική, όπως ενδεικτικά, ο Κώστας ο Τόμπρος, η Εύα Καρύδη, η Τάνια Αγάθου, η Άσπα η Μικάλεφ, ο Αλέξανδρος ο Βέργης, ο Κώστας Δημητράτος και άλλοι.

Υπήρξε ακαταπόνητος δημιουργός, αφιερωμένος στην ζωγραφική αλλά και την χαρακτική, με ενεργό εργαστήριο έως και πρόσφατα. Θέτοντας την λειτουργία της Τέχνης υπέρ του κοινωνικού συνόλου, συχνά και σε κάθε ευκαιρία, υποστήριζε μέσω αυτής κάθε ανάγκη του (προσέφερε έργα του για κοινωνικούς σκοπούς).

Υπήρξε απόλυτα αφιλοκερδής δημιουργός με βαθειά και ουσιαστική αίσθηση της προσφοράς, υπέρμαχος των ανθρωπιστικών ιδεών και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αδιαπραγμάτευτος ως προς τις αρχές του, παρεμβατικό, ενεργός πολίτης και δημότης. Το εργαστήριό του υπήρξε φιλόξενο και "ανοικτό" σε κάθε λάτρη της Τεχνης, σε κάθε απασχολούμενο με την ζωγραφική αλλά και όχι μόνο, ένας μοναδικός για την τοπική κοινωνία, τόπος ανταλλαγής ιδεών και διαλόγου. 

Η μεγάλη του αγάπη για τους νέους ανθρώπους, κυρίαρχη παντού σε κάθε σκέψη και πράξη του, μαζί με το ευρύτατο έργο του αποτελούν μια κερκυραϊκή κληρονομιά ανεκτίμητη και αξέχαστη.

Υπήρξε ένας εξαιρετικός φίλος, παρατηρητής και συμμετέχων, στις δράσεις της "Πινακοθήκης του Δήμου Κερκυραίων" (και "Κέρκυρας") με δωρεές έργων, εκθέσεις (ατομική 2008, ομαδικές) και άλλες συμμετοχές. Εκθέσεις πραγματοποίησε επίσης στην "Κερκυραϊκή Πινακοθήκη" και στον Δήμο Αργοστολίου στην Κεφαλονιά.