Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στα κάγκελα οι μικρές επιχειρήσεις και οι Φορείς τους: Δεν πήραμε φράγκο!

πιν
20 Απριλίου 2021 / 19:45
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Μεγαλώνουν οι φωνές διαμαρτυρίας προς την ΠΙΝ. Στη δεύτερη φάση θ΄ αλλάξουν τα κριτήρια. Δείτε τις προτάσεις και διαβουλευτείτε μαζί μας, ζητούν οι φορείς των επαγγελματιών και των εμπόρων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όλα ξεκίνησαν όταν ο περιφερειάρχης κ. Μακεδονίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Α. Τζιτζικώστας πήρε το «οκ» από την Ευρώπη να μετατρέψει το περίπου 20% του περιφερειακού προγράμματος (ΕΣΠΑ) σε κεφάλαιο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της περιοχής, που επλήγησαν από την πανδημία.

Το παράδειγμα ακολούθησε κάθε άλλη Περιφέρεια, μαζί και των Ιονίων Νήσων. 
Στην πρώτη φάση ενίσχυσης των επιχειρήσεων πρόκειται να διανεμηθούν περίπου 14 εκατ. όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Η κατανομή προκάλεσε περισσότερα παράπονα παρά ικανοποίηση. Ο ένας μετά των άλλων οι εκπρόσωποι των φορέων των επαγγελματιών διαμαρτύρονται για τα κριτήρια που εφαρμόστηκαν και έχουν ως αποτέλεσμα να εξαιρείται η πλειονότητα των επιχειρήσεων που ζήτησαν να ενταχθούν.

Και η αντίδρασή τους αυτή γίνεται περισσότερο έντονη όταν διαπιστώνουν ότι επιχειρήσεις ανάλογης κλίμακας στην Περιφέρεια Ηπείρου, συσγκεντρώνοντας μικρότερη μοριοδότηση, έτυχαν της ενίσχυσης. Αντιθέτως στα Ιόνια με έως και τα τριπλάσια μόρια, έμειναν εκτός!

Άλλη η δέσμη των κριτηρίων που ίσχυσε στην κατανομή, στην Ήπειρο άλλη στα Ιόνια.
Παράγοντες της ΠΙΝ, θορυβήθηκαν από τις αντιδράσεις και κάνουν λόγο για αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των πιστώσεων στη δεύτερη φάση της ενίσχυσης συνολικού ποσού 16 εκατ.

Ο αντίλογος που μεταφέρεται με δημοσιογραφικές ταχύτητες αναφέρεται σε προτάσεις των μικρών επιχειρήσεων να υπάρξει άλλο, δεύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης λόγω επιπτώσεων κορονοϊού και όχι δεύτερη φάση του ιδίου. Προσθέτουν μάλιστα ότι τουλάχιστον τώρα και προκειμένου να μην είναι δικαιούχοι οι ίδιοι με την πρώτη φάση, που έτυχαν μάλιστα κ.α. μορφών ενίσχυσης (π.χ. επιστρεπτέες προκαταβολές) να γίνουν δεκτές οι αποφάσεις των Φορέων, που αγνοήθηκαν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.