Τηλεδιάσκεψη δημάρχων για τα προβλήματα των νεοσύστατων Δήμων

Τηλεδιάσκεψη δημάρχων για τα προβλήματα των νεοσύστατων Δήμων

Οι Δήμαρχοι Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης και Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης

Συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης και Κώστας Λέσσης.

19
Απριλίου / 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τρίωρη προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  16 Απριλίου με τους Δημάρχους των νεοσύστατων  Δήμων που προέκυψαν με το Νόμο 4600/2019.

Η σύσκεψη είχε σκοπό την προετοιμασία των Δημάρχων ενόψει της επικείμενης συνάντησής τους την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης Στέλιο Πέτσα αλλά και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δήμαρχο Τρικκαίων  Δημήτρη Παπαστεργίου. 

Συμμετείχαν οι: Εμμανουήλ Στεργίου Δήμαρχος Βελβεντού, Κων/νος Λέσσης Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας ,Γιώργος Κατσιβέλης Δήμαρχος Ληξουρίου, Ταξιάρχης Βέρρος Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Γεράσιμος Μονιάς Νέτης Δήμαρχος Σάμης, Αλέξανδρος Λυμπέρης Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, και Γιώργιος Μαχειμάρης Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Κώστα Λέσση και του Γιώργου Μαχειμάρη, έγινε καταφανής ο προβληματισμός και η αγωνία όλων εξ αιτίας του ότι η διοικητική διαίρεση ικανοποίησε αφενός το δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών αλλά δεν καλύφθηκαν  από την αρχή όλες εκείνες οι παράμετροι για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων.

Εξειδικεύοντας, οι Δήμαρχοι στάθηκαν μεταξύ άλλων στα προβλήματα -τροχοπέδη αλλά και στις άμεσες ενέργειες που επιβάλλεται να προχωρήσουν για την αποτελεσματική  λειτουργία των Δήμων.

Ειδικότερα:

1. Άμεση αντιμετώπιση της  υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων σε όλες τις βαθμίδες  με νομοθετική ρύθμιση.

2.Ομαλοποίηση  με νομοθετική ρύθμιση της εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί με το θέμα της λύσης και εκκαθάρισης των Διαδημοτικών Νομικών Προσώπων και επιχειρήσεων ( σε θέματα πολιτισμού-αθλητισμού-Βοήθειας στο σπίτι-ύδρευσης-αποχέτευσης). Να δίνεται η δυνατότητα ακόμα και με μονομερή απόφαση Δήμου –εταίρου να λύεται η Επιχείρηση η το Νομικό πρόσωπο για τη σύσταση αυτόνομων οργανισμών –χωρίς ν απαιτείται να παρθεί απόφαση απ όλους τους συμμετέχοντες που σημαίνει καθυστέρηση.

3. Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να ληφθεί υπόψη αυτό που δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τη Σάμο την περίοδο του σεισμού για προτεραιότητα των πληγέντων Δήμων στην αξιολόγηση και να γίνει το ίδιο και με τους 7 νέους Δήμους.
Ταυτόχρονα να εξαιρεθούν από το πλαφόν των 12.000.000 € τα 2.000.000 της έκτακτης ενίσχυσης από το πρόγραμμα Φιλόδημος που δόθηκαν στους νεοσύστατους Δήμους.

4.Να υιοθετηθεί η ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔΙΝ για το θέμα των Δασικών χαρτών και να εξαιρεθούν άμεσα από τη διαδικασία οι εκτάσεις που ανήκουν στους Δήμους με τίτλους ιδιοκτησίας διότι μπλοκάρουν ενταγμένα έργα.

5.Ανακατανομή ΚΑΠ για την κάλυψη των έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που προκληθήκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

6. Τα έργα οδοποιίας , ύδρευσης , αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ύψιστης σημασίας για όλους. Τη νέα προγραμματική περίοδο ‘21 – ’27 πρέπει να προετοιμαστούν και να υλοποιηθούν έργα για αυτά τα ζωτικής σημασίας θέματα. Σ αυτή την κατεύθυνση να δοθεί η δυνατότητα στους μικρούς Δήμους  χρηματοδότησης για τεχνική βοήθεια προετοιμασίας των προτάσεων , μελετών , υποβολής και δημοπράτησης των έργων από το Δίκτυο που θα ιδρυθεί.

7.Η ενίσχυση της χρηματοδότησης για δαπάνες πολιτικής προστασίας

8. Δραστική μείωση των αποφάσεων που θα πρέπει να ελεγχθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για νομιμότητα και μετά να εφαρμοστούν με δεδομένο ότι ο έλεγχος  ουδόλως προσδίδει σε διαφάνεια , καθυστερεί όμως δραματικά και αποτελεί τροχοπέδη τόσο για τους Δήμους στην εφαρμογή των αποφάσεων και της πολιτικής τους όσο και στο ίδιο το κράτος και την Κυβέρνηση που είναι πολλές φορές δέσμιοι της υποστελέχωσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του όγκου των αποφάσεων που φτάνουν σε αυτές.