Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΣΕΛΚΕ καλεί τους λογιστές να μην αναλαμβάνουν δηλώσεις self test πελατών

ΣΕΛΚΕ
19 Απριλίου 2021 / 09:38

Ενέχει ο κίνδυνος να παρουσιαστεί εμπλοκή η οποία θα αποτελέσει λόγο επιβολής προστίμων αλλά και να θέσει ζητήματα προσωπικής ευθύνης και αξιοπιστίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λογιστών Κέρκυρας (ΣΕΛΚΕ) τους εργοδότες, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τα μέλη του Λ/Φ για τα παρακάτω, σχετικά με τα self test:

Δόθηκε στην δημοσιότητα η ΚΥΑ των Υπ. Κοιν. Ασφαλίσεων και του Υπ. Υγείας που αφορά τα υποχρεωτικά self test. Σ’ αυτήν αναφέρονται οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων των οποίων οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβληθούν σε self test .

Ειδικότερα:

- Tα self tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στους ακόλουθους κλάδους: - Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβάνονται τα σουπερμάρκετ και τα καταστ. πώλησης τροφίμων-ποτών)

- Εστίαση - Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες - Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές) - Υπηρεσίες καθαρισμού - Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής - Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

- Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα (αν τον απασχολήσει επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ/εργαζόμενο) είτε έχει δηλώσει θετικό (επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ/ εργαζόμενο). Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους με κάθε πρόσφορο μέσο (μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) Οι εργαζόμενοι προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν .

- Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ,

- Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, οφείλουν να κάνουν self test. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Το self test διενεργείται μια φορά την εβδομάδα, και έχει ισχύ για μια εβδομάδα. Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου. H εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από τον ΣΕΠΕ .

Επειδή εργοδότες και εργαζόμενοι αγωνιούν για την εφαρμογή του μέτρου και τα επικείμενα πρόστιμα και ζητούν από του Λογιστές τους πληροφορίες και διευκρινήσεις .

Επειδή οι παραπάνω διατάξεις αφορούν ζητήματα και των δύο εμπλεκομένων υπουργείων , με τα θέματα των διαγνωστικών test να αφορούν το υπουργείο Υγείας όπως και όλα τα ζητήματα του covid-19 .

Επειδή από τις παραπάνω διατάξεις συνάγεται ότι τα θέματα που αφορούν το υπ. Κοιν. Ασφαλίσεων και αποτελούν υποχρεώσεις των Λ/Φ είναι η ενημέρωση των εργοδοτών, αν εμπίπτουν στις συγκεκριμένες αποφάσεις λόγω ΚΑΔ , η ενημέρωση τους για θέματα ελέγχου και προστίμων ενώ ο διατάξεις για την δήλωση του αποτελέσματος αφορούν θέματα του υπ. Υγείας.

Επειδή οι κωδικοί taxis είναι ο τρόπος εισόδου στο ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζόμενους ώστε να δηλώσουν το αποτέλεσμα* .

Καλούμε τους συναδέλφους Λ/Φ να δώσουν όσες πληροφορίες χρειάζονται οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι για την εφαρμογή της ΚΥΑ.

Επισημαίνουμε, προειδοποιούμε και ζητάμε από τους συναδέλφους να μην εμπλακούν στην δήλωση των αποτελεσμάτων των test, έστω και με αμοιβή, γιατί ενέχει ο κίνδυνος εξαιτίας των ειδικών συνθηκών αν κληθούμε να δηλώσουμε από το δικό τους IP (κομπιούτερ) τα αποτελέσματα των εξετάσεων, για τα οποία ουδεμία γνώση έχουμε, και παρουσιαστεί τυχόν εμπλοκή δεν θα αποτελέσει μόνο λόγο επιβολής χιλιάδων ευρώ προστίμων αλλά θα τεθούν και ζητήματα προσωπικής ευθύνης και αξιοπιστίας .

Το Δ.Σ

*ΥΓ.

Πώς θα μπορούσε τρίτος να δηλώσει αποτέλεσμα άλλου δηλ. θα διαγνώσει το test ή θα αρκεστεί στην διάγνωση του εργαζόμενου ;

Για την δημοσίευση Νικόλαος Ασκλ. Μάμαλος Πρόεδρος Δ.Σ