Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε αδιέξοδο οι επιχειρήσεις Εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ. οχημάτων με οδηγό ενόψει τουριστικής σεζόν

Σωματείο εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ οχημάτων
19 Απριλίου 2021 / 08:53

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Δεν υπάρχουν πλέον άλλα χρονικά περιθώρια» τονίζουν σε κοινό δελτίο τύπου τα σωματεία Κέρκυρας και Δωδεκανήσου,

ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία άμεσες ενέργειές για ζητήματα ζωτικής σημασίας: 
 
Βρισκόμαστε πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Μια σεζόν που όπως και πέρσι εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης αναμένεται εξαιρετικά προβληματική.  Πέραν των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί λόγω Covid-19 καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα του κλάδου μας που έχουν ως αφετηρία δυστοκίες στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων μας.

Υπενθυμίζουμε ότι εξακολουθούμε να είμαστε η μοναδική τουριστική υπηρεσία που το κράτος, μας αναγκάζει επί της ουσίας να δραστηριοποιούμαστε τη μισή    τουριστική σεζόν, θέτοντας μας εντέχνως εκτός αγοράς και δραστηριότητας τους μήνες Απρίλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Λαμβάνοντας υπόψιν επίσης  τη μετατόπιση χρονικά στο άνοιγμα της σεζόν (αναμένεται πρακτικά εντός Ιουνίου) και τους περιορισμούς στις πληρότητες των επιβατών που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε, πρακτικά η επιβίωση των επιχειρήσεών μας καθίσταται πρωτεύον ζήτημα όπου και με μαθηματική ακρίβεια τα λουκέτα θα είναι αναπόφευκτα.    

Είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των υπηρεσιών «εκμίσθωσης Ε.Ι.Χ οχημάτων με οδηγό» βάσει του νόμου 4093/2012 και έχουμε τονίσει πολλάκις μία σειρά από διορθώσεις που απαιτούνται. Παρά ταύτα    είμαστε αναγκασμένοι να ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα χρονικά περιθώρια και ζητούμε από τα αρμόδια υπουργεία τις άμεσες ενέργειές τους μεταξύ άλλων  στα παρακάτω  ζητήματα ζωτικής σημασίας:

- Επέκταση της ισχύος της ελάχιστης διάρκειας μίσθωσης των 30’ για τα νησιά επιπλέον για τους μήνες Απρίλιο, Σεπτέμβριο Οκτώβριο.

- Επανεξέταση των επιτρεπόμενων επιβαινόντων στα οχήματα μας. Στην χειρότερη περίπτωση  να ισχύει ποσοστιαία η ανάλογη αντιστοίχιση  με ότι ισχύει στις επιτρεπόμενες πληρότητες των Λεωφορείων Λ.Δ.Χ. δηλ. του 65%.
Ειδικά , από ένα χρονικό σημείο και έπειτα, λαμβάνοντας  υπόψιν τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού που θα έχουν επιτευχθεί στη χώρα μας, τον τρόπο εισόδου στη χώρα μας αλλοδαπών επισκεπτών ( πράσινο πιστοποιητικό), καθώς και τον ιδιωτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών μας, ζητούμε την κατάργηση των όποιων περιορισμών στους επιβαίνοντες.

- Θέσπιση συγκεκριμένου χρώματος πινακίδων κυκλοφορίας για τα οχήματα μας αντί της μπλε λωρίδας, ώστε να αποτρέπεται η πειρατεία, καθώς και να διευκολύνονται τα όργανα ελέγχου.

Τα σωματεία αυτά είναι δύο από τα πολλά σωματεία του ιδίου αντικειμένου που έχουν ιδρυθεί ανά την Ελλάδα  και κατά αποκλειστικότητα τα μέλη που τα  απαρτίζουν  είναι  τουριστικές επιχειρήσεις.  Ως είναι γνωστό, ο τουρισμός στην Ελλάδα ( δηλ. οι τουριστικές  επιχειρήσεις - υπηρεσίες ) συνεισφέρει ένα μεγάλο κομμάτι στο ΑΕΠ της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό ζητάμε και οι δικές μας επιχειρήσεις να υπολογίζονται ισάξια με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του τουρισμού, με κύριο σκοπό την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την  συμμετοχή τους στην πώληση - ανάπτυξη του τουριστικού πακέτου . 

Από το περασμένο Σεπτέμβριο του 2020, έχουμε κάνει επανειλημμένες επαφές και συζητήσεις τόσο με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσο και με το υπουργείο Τουρισμού, όπου τους έχουμε θέσει όλα τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις λόγο νομοθεσίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας.  Αυτή την στιγμή όμως βρισκόμαστε πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής   σεζόν και δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων καθυστερήσεων .Ζητούμε άμεσες ενέργειες, που θα συμβάλλουν στην στήριξη των επιχειρήσεών μας σε αυτή την εξαιρετικά προβληματική περίοδο.
 
 
Πρόεδρος                                                                        Πρόεδρος
                                                                              Ε.Σ.Ε.Δ.Ο.Ε.Ε.Ο., Δωδεκανήσων
Σ.Ε.Ε.Μ.Ο. Κέρκυρας 
Μαρίνος Μικάλεφ                                                               Στέφανος Γραμμένος