Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Να προστατεύσουμε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ

ΚΕΘΕΑ
15 Απριλίου 2021 / 11:14

Δήλωση του Βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη για το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ

Σε μια περίοδο που η δημόσια υγεία δοκιμάζεται και το κρατικό σύστημα υγείας κλυδωνίζεται εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας και της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας, η ΝΔ αφήνει απροστάτευτους τους συμπολίτες μας χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών , ενώ προωθεί την καταστροφική πολιτική της απαξίωσης στο  ΚΕΘΕΑ.

Η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων βρίσκεται στο ευαίσθητο κέντρο της πολιτικής υγείας και της κοινωνικής φροντίδας. Οι δομές του ΚΕΘΕΑ με την πολυετή παράδοση των αγώνων για την απεξάρτηση έχουν δεχθεί πραγματικό πλήγμα στο επιχειρησιακό τους σκέλος από το 2019, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε το «αυτοδιοίκητο», που αποτελούσε στοιχείο ταυτότητας της θεραπευτικής και κοινωνικής του οντότητας.

Σήμερα, η κατάργηση θεραπευτικών προγραμμάτων, η μείωση του αριθμού των θεραπευτικών δομών αλλά και οι συγχωνεύσεις προγραμμάτων, που δεν παρουσιάζουν καμία επιστημονική συνάφεια, αλλοιώνοντας το θεραπευτικό μοντέλο με την ταυτόχρονη υπερμεγέθυνση των διοικητικών υπηρεσιών του Οργανισμού, βάζουν την ταφόπλακα σε ένα πολύπλευρα αναγνωρισμένο κοινωνικό έργο που έχει ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο ζήτημα των δομών απεξάρτησης έχουν διαφανεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ. Οι επιλογές της είχαν στο επίκεντρο των αρνητικών τους αποτελεσμάτων τους ψυχικά αδύναμους συνανθρώπους μας, ενώ δεν στήριξαν ποτέ τον αγώνα των εργαζομένων για την ενίσχυση της θεραπευτικής φυσιογνωμίας του ΚΕΘΕΑ.

Η κυβέρνηση οφείλει να συζητήσει δημόσια και να εργαστεί έτσι ώστε η επανένταξη να αποτελεί αυτοσκοπό της ενδυνάμωσης και όχι της απομείωσης των δυνατοτήτων που παρουσιάζουν οι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και οι εργαζόμενοί του.