Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι μισές ομάδες τρέχουν για την αθλητική αναγνώριση

Τοπικά πρωταθλήματα
14 Απριλίου 2021 / 16:48

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο αθλητικός νόμος Αυγενάκη που προβλέπει καταγραφή ομάδων, αθλητικών, παραγόντων, προπονητών, διαιτητών και εγκαταστάσεων,

μπορεί να βάλει σε μια σειρά τον ελληνικό αθλητισμό. Πέρα από πολιτικές προτιμήσεις το να μπουν όλα σε μια σειρά είναι απόλυτα θετικό, έστω και αν υπάρχουν αντιρρήσεις από τις κινήσεις του ή «παρεμβάσεις» στις εκλογές των Ομοσπονδιών.

Θα σταθούμε στην υποχρέωση όλων των σωματείων να εγγραφούν στο αθλητικό μητρώο της ΓΓΑ και να πάρουν αθλητική αναγνώριση. Χρειάζεται γραφειοκρατικά πολλή δουλειά, πολλά «χαρτιά» και πολλές ομάδες είναι στον αέρα.

Αν εστιάσουμε στις ομάδες ποδοσφαίρου των τοπικών πρωταθλημάτων και της Γ΄ Εθνικής είναι 45 και ως τώρα ούτε οι μισές δεν έχουν πάρει την αθλητική αναγνώριση. Τα προβλήματα για να το πετύχουν είναι πολλά, ξεκινώντας από την ανάγκη να έχουν προσαρμόσει το καταστατικό τους με βάση τον αθλητικό νόμο του 2725/1999, με πάνω από 20 σωματεία να μην το έχουν κάνει και να «τρέχουν» τώρα, κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας. Χρειάζονται φορολογικές δηλώσεις, που πολλά σωματεία δεν έχουν, άρα πρέπει να κάνουν αναδρομικά, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά άλλα στοιχεία που θέλει η ΓΓΑ.

Σημαντικό να έχει κάνει μια ομάδα εκλογές παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου (από το 2019 και ως σήμερα), με πολλές απλά να αλλάζουν στα χαρτιά τη σύνθεση του Δ.Σ. και να μην έχουν κάνει ούτε Γ.Σ. Άρα και Γ.Σ. και εκλογές πρέπει να κάνουν άμεσα, αλλά πως θα γίνει αφού λόγω πανδημίας απαγορεύεται; Δεν ξέρουμε αν δοθεί και άλλη παράταση από τον Λ. Αυγενάκη, λόγω της επικρατούσας κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση καλύτερα είναι να τρέξουν τις διαδικασίες οι ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων για να προλάβουν τις ημερομηνίες, αφού θα πρέπει ως 30/6/2021 να έχουν πάρει την αθλητική αναγνώριση. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος στα πρωταθλήματα, αλλά ούτε να χρησιμοποιήσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, πράμα που σημαίνει ή το κάνεις ή η ομάδα σου διαλύεται.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αστέρα Λιαπάδων που κάλεσε την ερχόμενη Κυριακή 18/4/2021 μέλη και φίλους σε εκλογές, αλλά με μια ανάρτηση του δεν θα τις κάνει «λόγω νομικού κωλύματος οι εκλογές του σωματείου μας αναβάλλονται.

Θα ενημερωθείτε σύντομα για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους», αναφέρει η ανάρτηση. Το ίδιο νομικό κώλυμα έχει κάθε ομάδα που δεν ε΄χει εναρμονίσει το καταστατικό της με τον νόμο 2725/1999.