Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οδηγός ασφαλείας: Προστατέψτε την επιχείρησή σας από εξωτερικές απειλές

advertorial
14 Απριλίου 2021 / 11:12

Επειδή η επιχείρησή σας έχει μικρό μέγεθος, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν αποτελεί και πρωταρχικό στόχο όλων εκείνων που θέλουν να τη βλάψουν. Γι’ αυτό και ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται σε εταιρείες που προσφέρουν αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ως ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, έχετε εργαστεί σκληρά για να οδηγήσετε την εταιρεία σας στο δρόμο της ανάπτυξης, της κερδοφορίας και της στήριξης της οικονομίας. Για να προστατεύσετε όλα όσα έχετε δημιουργήσει με τόσο κόπο και προσπάθεια, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε πως τα ψηφιακά αλλά και τα φυσικά στοιχεία της επιχείρησής σας, είναι ασφαλή απέναντι στις διάφορες εξωτερικές απειλές.
 
Είναι η επιχείρησή σας ευάλωτη απέναντι σε αυτές τις απειλές; Εν ολίγοις, ναι. Ακριβώς επειδή η επιχείρησή σας έχει μικρό μέγεθος, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν αποτελεί και πρωταρχικό στόχο όλων εκείνων που θέλουν να τη βλάψουν. Γι’ αυτό και ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται σε εταιρείες που προσφέρουν αποτελεσματικές υπηρεσίες ασφαλείας. Επίσης, τα δεδομένα που κατέχει μια επιχείρηση σε έναν ολοένα εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο, είναι εξίσου σημαντικά με τα χρήματα που υπάρχουν μέσα σε μια ταμειακή μηχανή. Πάμε να δούμε πως μπορείτε εσείς οι ίδιοι να προστατέψετε την επιχείρησή σας απέναντι στις εξωτερικές απειλές που υπάρχουν εκεί έξω.
 
Η προστασία των περιουσιακών σας στοιχείων

Η προστασία των ψηφιακών δεδομένων της επιχείρησής σας είναι ανούσια, όταν οι φυσικοί χώροι της επιχείρησής σας παρουσιάζουν έλλειψη ασφάλειας.
 
Επιλέξτε την κατάλληλη τοποθεσία για την επιχείρησή σας.

Εάν αναζητάτε μια νέα τοποθεσία που θα στεγάσει την επιχείρησή σας, διερευνήστε μια εκτενή έρευνα σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε και σε άλλους τοπικούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ώστε να σας συμβουλεύσουν σχετικά με τα θέματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.
 
Περιορίστε την πρόσβαση των εργαζομένων σας, στα έγγραφα της
επιχείρησης.


Εάν δεν είναι απαραίτητη η πρόσβαση ενός εργαζομένου σας στα έγγραφα και τα αρχεία της επιχείρησής σας, τότε μην τα αφήνετε σε κοινή θέα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κλειδιά του κτιρίου της επιχείρησής σας - δώστε μόνο αντικλείδια στα άτομα που τα χρειάζονται πραγματικά. Είναι σημαντικό για την προστασία σας να έχετε επίγνωση σχετικά με ποια άτομα έχουν πρόσβαση στο φυσικό σας χώρο.
 
Επενδύστε σε ένα ισχυρό σύστημα ασφαλείας.

Σε περίπτωση που πιστεύετε πως η επιχείρησή σας έχει ένα ευάλωτο σύστημα ασφαλείας απέναντι σε πιθανές διαρρήξεις και κλοπές, τότε το να επενδύσετε σε ένα αποτελεσματικό σύστημα ασφαλείας αποτελεί μονόδρομο. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από υπερσύγχρονα συστήματα, τα οποία συνδέονται με τις δυνάμεις της αστυνομίας και χρησιμοποιούν μοντέρνα συστήματα κλειδώματος για τον περιορισμό των κλοπών.
 
 
Η προστασία των ψηφιακών σας στοιχείων

Τα ψηφιακά στοιχεία της επιχείρησής σας είναι εξίσου σημαντικά με τα φυσικά περιουσιακά της στοιχεία, κάτι το οποίο μπορεί να σας το επιβεβαιώσει και ένας έμπειρος σύμβουλος επιχειρήσεων.
 
Προστατέψτε τον server της επιχείρησής σας.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν περιορισμένα σημεία εισόδου για την προστασία των δεδομένων της εταιρείας σας, καθώς και για την προστασία των δεδομένων των πελατών σας. Ρυθμίστε τείχη προστασίας σας (firewalls). Διατηρήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων εκτός ιστότοπου σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε παραβίαση, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας και να ενεργοποιήσετε και να εκτελέσετε ξανά γρήγορα. Περιορίστε την πρόσβαση στα δεδομένα σας μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό ατόμων.
 
Δώστε ιδιαίτερη βάση στην ασφάλεια των emails.

Τα email αποτελούν την “αχίλλειο πτέρνα” όσον αφορά την ψηφιακή παραβίαση. Αυτό οφείλεται κυρίως, συνήθως ακούσια, στους υπαλλήλους σας. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε λογισμικό που σαρώνει όλα τα email που δέχεστε σχετικά με επικίνδυνους συνδέσμους και ιούς. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοί σας έχουν εκπαιδευτεί σε κοινές τακτικές phishing και άλλες απάτες που διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 
Προστασία με κωδικό πρόσβασης.

Οι κωδικοί πρόσβασης δεν πρέπει μόνο να είναι περίπλοκοι, αλλά να αλλάζουν συχνά από τους υπαλλήλους για να αποθαρρύνουν τυχόν εισβολές. Μπορεί επίσης να είναι επωφελές η εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για πολύ ευαίσθητα προγράμματα που ενδέχεται να έχουν πολλά πολύτιμα δεδομένα. Εάν εσείς ή οι υπάλληλοί σας δυσκολεύεστε στην απομνημόνευση των κωδικών πρόσβασής σας, ίσως μια καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα διαχείρισης κωδικών.