Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε έξαρση οι λοιμώξεις σε Γαλλία και Γερμανία

ευρώπη
13 Απριλίου 2021 / 16:52

• Η Ευρώπη έχει περάσει το ένα εκατομμύριο θανάτων από κοροναϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται «σε κρίσιμο σημείο της πανδημίας», με τις μολύνσεις να αυξάνονται εκθετικά παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού.

• Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει τώρα ένα πρώτο εμβόλιο σε ηλικίες άνω των 45 ετών, καθώς ξεκινά η έναρξη της χρήσης της Moderna στην Αγγλία. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι στόχος ήταν να προσφερθεί σε όλους τους ενήλικες, εμβόλιο έως τα τέλη Ιουλίου.

• Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα ζητήσει προσωρινές εξουσίες για να προωθήσει ακόμα ένα απαγορευτικό σε εθνικό επίπεδο, αφού αρκετές περιοχές απέτυχαν να επιβάλουν συμφωνημένα περιορισμούς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

• Η Ισπανία είναι έτοιμη να δώσει προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας 70 έως 79 ετών για το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson, δήλωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταράια, καθώς τα αποθέματα του σκευάσματος από τις ΗΠΑ αρχίζουν να φθάνουν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

• Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή κοραναϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο - τώρα το πιο κοινό στέλεχος στις ΗΠΑ - δεν προκαλεί τόσο σοβαρή ασθένεια σε νοσοκομειακούς ασθενείς όπως φοβόνταν αρχικά, σύμφωνα με νέα μελέτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

• Ένα «σημαντικό» σύμπλεγμα της παραλλαγής κοροναϊού που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική έχει βρεθεί σε δύο περιοχές του νότιου Λονδίνου κατά τη διάρκεια επιχείρησης την οποία το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ονόμασε τη «μεγαλύτερη επιχείρηση μέχρι σήμερα.»

• Η Ρωσία θα περιορίσει τις πτήσεις από και προς την Τουρκία από τις 15 Απριλίου έως την 1η Ιουνίου. Η Τουρκία σημείωσε δραματική αύξηση στις περιπτώσεις κοροναϊών, με την κυβέρνηση να θεσπίζει νέους αυστηρότερους περιορισμούς για την καταπολέμηση της «τρίτης αιχμής». Ωστόσο, η απόφαση της Μόσχας έχει επίσης συνδεθεί με πολιτικές εντάσεις με την Άγκυρα και έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βόλοτυρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη.

• Η Ιρλανδία έχει γίνει η πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή χώρα που περιορίζει τη χρήση του εμβολίου Vaxzevria της AstraZeneca, συνιστώντας να χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών.

• Ο κόσμος μέχρι στιγμής "απέτυχε στη δοκιμασία" να δημιουργήσει μια συντονισμένη απάντηση στην πανδημία, δήλωσε ο αρχηγός του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνοντας ότι η ανισότητα των εμβολίων είχε προκαλέσει την κατάσταση μόλις 10 χώρες να διαθέτουν το περίπου 75% των εμβολίων στον κόσμο.

• Ο υπουργός υγείας της Αυστρίας Rudolf Anschober παραιτείται μετά από ένα χρόνο στη δουλειά, λέγοντας ότι ήταν υπερβολικά απασχολημένος και εξαντλημένος στη διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού.

• Η οικονομία της Βρετανίας θα επιστρέψει στα επίπεδα του προ-κορονοϊού γύρω στα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με δημοσιογράφους σε δημοσκόπηση του Reuters, προβλέποντας ότι η ανεργία θα κορυφωθεί στο 6,2% στα τέλη του 2021.