Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

To Κέντρο Ανακύκλωσης Αρίλλα για τα «καραγκιοζιλίκια» της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ανακύκλωση
13 Απριλίου 2021 / 15:37

«Από τη στιγμή που εμφανίστηκε στη ζωή μας ο όρος ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είμαστε παρόντες στη διαδραμάτιση του θεάτρου του καραγκιόζη με πρωταγωνιστές του θιάσου την τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο απόηχο των δηλώσεων Σερεμέτη περί συνεργασίας του Δήμου με τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση, το Κέντρο Ανακύκλωσης Αρίλλα δημοσιοποιεί τις δικές του παρατηρήσεις:

«Πρόσφατα, διαβάσαμε και εμείς στον Αρίλλα κάποιες δημοσιεύσεις σχετικά με τα “καραγκιοζιλίκια” των πράσινων σημείων και είπαμε και μεις να συμβάλουμε λίγο στη δημόσια συζήτηση.

Καταρχάς να τονίσουμε ότι με την πρόταση και με την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΡΙΛΛΑΣ καταφέραμε με ελάχιστο κόστος και με δική μας δαπάνη ποσοστό ανακύκλωσης 63%. Πετύχαμε πλήρη ανάπτυξη του “Κέντρου Ανακύκλωσης του Αρίλλα” μέσα σε ένα μήνα και διατηρήσαμε το χωριό πεντακάθαρο μέσα στη χειρότερη κρίση των σκουπιδιών που ζήσαμε το 2018.

Από την άλλη έχουμε τα λεγόμενα “καραγκιοζιλίκια”.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε στη ζωή μας ο όρος ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είμαστε παρόντες στη διαδραμάτιση του θεάτρου του καραγκιόζη όπου οι πρωταγωνιστές του θιάσου, λυπούμαστε γι αυτό, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με την κυβέρνηση (όλων των αποχρώσεων, παρελθούσων και συγχρόνων).

Η πρώτη σκηνή του θεάτρου ή αλλιώς το πρώτο “καραγκιοζιλίκι”: Ο ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Εδώ και 15 χρόνια ότι μπαίνει στο μπλε κάδο καταλήγει στη χωματερή του Τεμπλονίου μαζί με το περιεχόμενο όλων των άλλων κάδων (πράσινων, κίτρινων, μαύρων, καφέ κτλ.). Έτσι αβίαστα καταλήγουμε στο αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο Τεμπλόνι. Διαφορετικά, αν υπήρχε εδώ και 15 χρόνια ποσοστό ανακύκλωσης 63% στον δήμο, η χωματερή του Τεμπλονίου θα ήταν ακόμη λάκκος και όχι βουνό!

Δεύτερη παράσταση ή δεύτερο “καραγκιοζιλίκι”: ΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Τα συγκεκριμένα “σπιτάκια” έχουν κόστος 150.000 ΕΥΡΩ το ένα συν τα λειτουργικά τους έξοδα και αποτελεσματικότητα ανακύκλωσης 5%, όταν στον Αρίλλα επιτύχαμε ποσοστό ανακύκλωσης 63%  με κόστος 4000 ΕΥΡΩ από τη δική μας τσέπη, συν την προσωπική εργασία των εθελοντών.

Τρίτη παράσταση του Θεάτρου των Σκιών: Ο  ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ. Όταν ζητήσαμε από την τοπική αρχή το 2017 βοήθεια και συμμετοχή στο στήσιμο ενός πράσινου σημείου (κέντρου ανακύκλωσης) η απάντηση ήταν “αυτό δεν γίνεται, μην πολύ ασχολείστε, εμείς ξέρουμε και έχουμε την λύση: τον ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗ”.
Ο ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως κόστισε και πρόσθεσε και άλλα προβλήματα καθώς και  10 με 15 κιλά πλαστικού επιπλέον ανά δέμα στη χωματερή.

Τέταρτο “καραγκιοζιλίκι”: Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.
Αφού ανεβάσαμε το βιοτικό μας επίπεδο, αυξήσαμε την κατανάλωση και την παραγωγή σκουπιδιών και δεν τα χωράει πλέον η αυλή μας και ας τέλειωσαν τα προηγούμενα “καραγκιοζιλίκια” σκεφτήκαμε να τα φορτώσουμε στο γείτονα και να πληρώνουμε 250 Ευρώ τον τόνο για να τα πάμε στη δική του χωματερή, αν τα δεχτεί .Και αν πει όχι?

Πέμπτη  παράσταση: ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ.
Το Εργοστάσιο θα μας λύσει άπαξ και μαγικά όλα τα προβλήματα με τα σκουπίδια μόλις μπει σε λειτουργία. Δεν μας λένε όμως τί είδους εργοστάσιο θα είναι? Προφανώς και δεν θα είναι εργοστάσιο μεταποίησης, δηλαδή χαρτοποιεία, υαλουργείο, χυτήριο κτλ. Αλλά θα είναι ένα μεγάλο  ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής). Ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα του στη διαλογή και ανακύκλωση? Θα είναι 50 % ? Και το υπόλοιπο 50% που θα καταλήξει? Στον Αρίλλα χωρίς εργοστάσιο διαλέγουμε και ανακυκλώνουμε το 63%, ποσοστό που θα μπορούσε με την  υποστήριξη του δήμου να είναι 80% ή και 90%.

Έκτη και τελευταία παράσταση του δράματος: ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ.
Στήσιμο μερικών κάδων διαφόρων χρωμάτων στο χωριό δεν είναι λόγος για κόψιμο κορδελών και για κουβέντες περί κυκλικής οικονομίας. Είναι και αυτό ένα, έστω και μικρό, “καραγκιοζιλίκι”.

Και εμείς εδώ στον Αρίλλα Καραγκιόζηδες είμαστε.  Η ανάγκη να γλιτώσουμε από τα βουνά των σκουπιδιών και το ένστικτο της επιβίωσης, μας οδήγησε να στήσουμε και να λειτουργούμε ένα παράνομο ΚΔΑΥ(κέντρο ανακύκλωσης) το οποίο ως πραγματικά κορόιδα και καραγκιόζηδες το χρηματοδοτούμε και προσφέρουμε προσωπική εργασία. Αποτρέπουμε έτσι το 63% να καταλήξει στο Τεμπλόνι ή σε κάποια άλλη χωματερή. Τοιουτοτρόπως, μειώνουμε τα σχετικά έξοδα του δήμου χωρίς καμία  δική του υποστήριξη η μέιωση των δημοτικών μας τελών,μιας και δεν επιβαρύνουμε τον Δήμο και από την άλλη πληρώνουμε από την τσέπη μας για πράγματα που οφειλει να κάνει ο Δήμος.

Να σημειώσουμε ότι χωρίς τον ιδιώτη/επιχειρηματία, ο οποίος παραλαμβάνει και προωθεί εκτός Κερκύρας τα ανακυκλώσιμα υλικά δεν θα είχαμε ποτέ προχωρήσει στο στήσιμο του κέντρου ανακύκλωσης. Απλά θα μας έμεναν όλα τα υλικά σαν σκουπίδια στα χέρια μας και τελικά αναξιοποίητα. Τον ευχαριστούμε.

Και τέλος να πούμε ότι στο σύνολο τους τα άτομα, τα οποία, αυτήν τη στιγμή, προσωπικά και εθελοντικά φροντίζουν το κέντρο ανακύκλωσης του Αρίλλα είναι όλοι τους αλλοδαποί. Τους ευχαριστούμε κα τους ευγνωμονούμε.     

Ζήτω ο Καραγκιόζης!»