Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμβολιασμοί

Χρυσόστομος Μπούκας
09 Απριλίου 2021 / 16:05

Γράφει ο Χρυσόστομος Μπούκας

Πολλές κυβερνήσεις κρατών, ιδιαίτερα της Ευρώπης, αιφνιδιάστηκαν από το 3ο κύμα της πανδημίας. Κάτω από το βάρος της κόπωσης των πολιτών, αλλά και της οικονομικής ασφυξίας, λαμβάνουν μέτρα που δεν υπακούουν σε λογική ενός σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Στην πατρίδα μας είμαστε μάρτυρες κυβερνητικών αποφάσεων που αναιρούνται σε λίγες ώρες, για να επανέλθουν και να αναιρεθούν εκ νέου.
Οι ειδικοί επιστήμονες στην αρχή της πανδημίας, ενημέρωναν τους πολίτες και την κυβέρνηση με τα επιστημονικά δεδομένα και λαμβάνονταν μέτρα προφύλαξης.
Διολίσθησε ο επιστημονικός τους λόγος και τώρα φαίνεται ότι εξυπηρετεί πολιτικές, αντί τα κυβερνητικά μέτρα να υπακούουν την επιστήμη.
Βρισκόμαστε σε κρίση; Τι πρέπει να κάνουμε;

Το άλμα για την έξοδο από την κρίση είναι ο ταχύς και γενικευμένος εμβολιασμός του πληθυσμού. Όσο ταχύτερα και πιο μαζικά γίνει ο εμβολιασμός, τόσο πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση θα βρεθούμε.

Στις «ειδήσεις των 8» ακούμε για κρούσματα, για εισαγωγές ασθενών σε Νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, και, δυστυχώς, για θανάτους. Δεν ακούμε όμως την πλέον βασική πληροφορία, πόσοι δηλαδή εμβολιάζονται κάθε ημέρα!
Η κυβέρνηση κάνει συνεχείς συστάσεις στους πολίτες, λαμβάνει μέτρα, τιμωρεί με πρόστιμα τους παραβάτες, αλλά και οι πολίτες πρέπει να εξεγείρονται για το ρυθμό εμβολιασμού, ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της κοινότητας (και όχι αγέλης βρε ανόητοι. Κανένας δεν δέχεται ότι αποτελεί μονάδα αγέλης. Είμαστε όλοι κοινότητα ανθρώπων με λογική. Ποιος διεθνής βλαξ πριμοδότησε τον όρο της αγέλης, που ακολουθούν πιστά τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης; Αυτό ήθελα να το πω από καιρό. Στο στομάχι μου κάθεται κάθε απέραντη ηλιθιότητα).

Όσο αργούμε τον εμβολιασμό, τόσο ο ιός κάνει πάρτυ, με τις πιθανότητες των μεταλλάξεών του να μεγαλώνουν και το ενδεχόμενο να καταστήσουν τα ήδη κυκλοφορούντα εμβόλια ανενεργή. Και εμείς ως πολίτες που αναζητούμε την απαλλαγή μας από την μάστιγα, πρέπει να είμαστε αυστηροί κριτές της προόδου του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού που αποτελεί απόλυτο χρέος και ευθύνη της κυβέρνησης.

Όσον αφορά στα εμβόλια, στην Ευρώπη κυκλοφορούν προς το παρόν τρία. Εκείνο που παρασκευάστηκε με τον κλασσικό τρόπο της Astra Zeneca, και τα εμβόλια με τη μέθοδο του mRNA, δηλαδή της Pfizer και της Moderna.
Το πολλά υποσχόμενο της Astra Zeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην πορεία εμφάνισε μερικές αδυναμίες (ανταπόκριση στην ανοσία της νόσου) και προστέθηκαν περίεργες περιπτώσεις θρομβώσεων που οδήγησαν στο θάνατο.

Λίγες μεν, ικανές όμως να κλονίσουν οριζόντια την εμπιστοσύνη κρατών που ανακοίνωσαν κάποια περιοριστικά μέτρα, αλλά και αμφισβήτησης επιστημόνων σε καίριες θέσεις για τη γνωμοδότηση των εμβολίων. Ιδιαίτερα όμως κλόνισαν την εμπιστοσύνη και έσπειραν φόβο στους πολίτες.

Το κύριο επιχείρημα που ακούγεται είναι ότι το εμβόλιο της Astra Zeneca προσφέρει πολλά στην καταπολέμηση της COVID 19 παρά τις πολύ λίγες θανατηφόρες θρομβώσεις που παρατηρούνται (ποσοστό 0,01 τοις εκατό των εμβολιαζόμενων).

Αυτό όμως δεν πείθει. Ποιος πολίτης μπορεί να μπει στην κληρωτίδα; Γιατί υπάρχει πάντοτε η σκέψη: και αν είμαι ο επόμενος; Γιατί κάποιος από τους χιλιάδες εμβολιαζόμενος θα είναι ο επόμενος.

Η ανθρώπινη ζωή είναι μοναδική και μετράει για τον καθένα μας. Δεν μπορεί η ζωή του καθενός να αποτελέσει ένα απλό νούμερο σε στατιστική ανάλυση φαρμακευτικών εταιρειών.

Το γεγονός αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα, ένα μεγάλο κύμα ακύρωσης εμβολιασμού όσων επιλέχτηκαν για το εμβόλιο της Astra Zeneca. Πανευρωπαϊκά, στη χώρα και στον τόπο μας.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε πισωγύρισμα των εμβολιασμών του πληθυσμού με όλα τα συνεπακόλουθα των εξαλλαγών, πιθανής αστοχίας των εμβολίων, νέα απαγορευτικά μέτρα, παραπάνω καθίζηση της οικονομίας, και νέοι φαύλοι κύκλοι.
Επομένως πρέπει να βρεθεί λύση άρσης του αδιεξόδου που φαίνεται ότι προκαλείται. Βέβαιο είναι ότι θα ασχοληθούν ειδικοί και κορυφαίοι στο αντικείμενο επιστήμονες.

Εμείς καταθέτουμε την άποψή μας:

1ον. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (αφού συμβουλευτούν και συζητήσουν το θέμα με τον θεράποντα-οικογενειακό τους ιατρό).

2ον. ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
(Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε στα χειρότερά μου όνειρα, να υπάρξει ισχυρή εξαλλαγή του ιού στην πατρίδα μας. Όλα μπορούν να συμβούν με τυχαίο τρόπο. Τι όμως μπορούμε να προσδοκούμε με πιθανή ελληνική εξαλλαγή του ιού; Greek virus mutation and… fundo !)