Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέθανε ο Κερκυραίος Φίλιππος του Ηνωμένου Βασιλείου

Πρίγκιπας Φίλιππος
09 Απριλίου 2021 / 14:14

ΛΟΝΔΙΝΟ. Απεβίωσε ο Πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της Βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε ηλικία 99 ετών (1921-2021)

ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ. «Ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος ήταν παντρεμένος με τη Βασίλισσα για 73 χρόνια και πέθανε στο Κάστρο του Windsor σήμερα το πρωί»,  αναφέρει η ανακοίνωση.
 

 


Ο Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στην ιστορική έπαυλη του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921 και αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.






Παντρεύτηκε την Ελισσάβετ στις 20 Νοεμβρίου 1947 και απέκτησε μαζί της τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο. Είχε οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα.

 

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση της δέσμευσής τους τον Ιούλιο του 1947, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους, πολιτιγραφήθηκε Βρετανός και υιοθέτησε το επώνυμο του μητρικού παππού και του βουνού Mountbatten. Παντρεύτηκε την Ελισάβετ στις 20 Νοεμβρίου 1947. Λίγο πριν από το γάμο, χρίστηκε Δούκας του Εδιμβούργου, Κόμης του Μεριονέθ και Βαρόνος Γκρήνουιτς από τον Βασιλιά Γεώργιο VI. Ο Φίλιππος εγκατέλειψε την ενεργό στρατιωτική θητεία όταν η Ελίζαμπεθ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας φτάσει στο αξίωμα του διοικητή και έγινε Βρετανός πρίγκιπας το 1957.
 
Ο Φίλιππος είχε τέσσερα παιδιά με την Ελισάβετ: τον Κάρολο, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Anne, Princess Royal; Πρίγκιπας Ανδρέας, Δούκας της Υόρκης και ο πρίγκιπας Έντουαρντ, ο Έρλς του Βέσεξ. Μέσω μιας βρετανικής τάξης στο Συμβούλιο που εκδόθηκε το 1960, οι απόγονοι του ζευγαριού που δεν φέρουν βασιλικά στυλ και τίτλους μπορούν να χρησιμοποιήσουν το επώνυμο Mountbatten-Windsor, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί επίσης από ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας που κατέχουν τίτλους, όπως η Anne, ο Andrew και τον Έντουαρντ.
 
Ως λάτρης των σπορ, ο Philip βοήθησε στην ανάπτυξη της ιππικής εκδήλωσης οδήγησης με άμαξα. Ήταν προστάτης, πρόεδρος ή μέλος περισσότερων από 780 οργανισμών και διετέλεσε πρόεδρος του βραβείου του Δούκα του Εδιμβούργου, ένα πρόγραμμα αυτο-βελτίωσης για νέους ηλικίας 14 έως 24 ετών. Ήταν ο πιο μακροχρόνιος σύζυγος του βασιλείου και άνδρα μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο Philip αποσύρθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα στις 2 Αυγούστου 2017, σε ηλικία 96 ετών, και πέθανε στις 9 Απριλίου 2021, σε ηλικία 99 ετών.