Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα «αδέσποτα» σκουπίδια στο Τεμπλόνι, μήλον της έριδος

σκουπίδια
09 Απριλίου 2021 / 13:27
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ο διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ με πολιορκητικό κριό τον Μ. Γραφάκο, γ.γ. διαχείρισης στερεών αποβλήτων, διεκδικεί την παράδοση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Το μπρα ντε φερ παίζεται με επίδικο την τύχη των συσσωρευμένων περίπου 20 χιλ. τόνων σκουπιδιών πέριξ των παλιών κυττάρων κι ενώ η εργολαβία αποκατάστασής τους έχει σταματήσει.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ζήτημα τίθεται κάπως έτσι: Ή μας παραχωρείτε την εγκατάσταση και απορροφούμε τα σκουπίδια στον αυχένα των πρώην κυττάρων ή ολοκληρώνεται η εργολαβία χωρίς αυτά, με το γήπεδο που προορίζεται για το εργοστάσιο να παραμένει καλυμένο από σκουπίδια και την ευθύνη γι' αυτό, δική σας.
Η δήμαρχος Υδραίου ζήτησε τη μεσολάβηση του υπουργού Σκρέκα όμως ο γ.γ. Γραφάκος έχει στυλώσει τα πόδια. Ζητείται η παράδοση (ως προς το θέμα) του κεντρικού Δήμου. Οι περιφερειακοί Δήμοι άλλωστε δεν είναι στο κάδρο της αντιπαράθεσης, ακόμα. Ή τουλάχιστον δεν φαίνονται σε πρώτο πλάνο. Αν και στο πλάνο του ΦΟΔΣΑ προβλέπεται η δημιουργία τουλάχιστον ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) ανά Δήμο, με λειτουργίες και πρωτοβάθμιας διαλογής των σκουπιδιών.
 
Στον αέρα
 
Στο Τεμπλόνι δεν υπάρχει χώρος ούτε για τηλεφωνικό θάλαμο. Που θα γίνει αυτό το εργοστάσιο; Ο γρίφος πλανιέται χρόνια πάνω από την Κέρκυρα, όσο κι αν διασκεδαζόταν κατά καιρούς από τις τουλάχιστον υπεραισιόδοξες δηλώσεις εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.
Στις μέρες μας η ανάκτηση του απαιτούμενου γηπέδου αναφέρεται στην εργολαβία αποκατάστασης των βουνών, άλλοτε κυττάρων, με τα σκουπίδια του παλιού ΧΥΤΑ. Το τέχνασμα που θα έδινε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι η απορρόφηση ακόμα και περίπου 20 χιλ. τόνων σ' αυτήν τη διαδικασία. Υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι όλη η υπόλοιπη, καθημερινή, παραγωγή σκουπιδιών θα έπαιρνε την άγουσα για τη Δυτική Μακεδονία.
Αυτά στα σχέδια, διότι στην πράξη τα πράματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι, με συνέπεια και τώρα ακόμα (;) να συσσωρεύονται σκουπίδια σε κάθε ελεύθερο χώρο πέριξ των παλιών κυττάρων ενώ και η μεταφορά καθυστέρησε. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης να έχουν μεταφερθεί μόλις 10 χιλ. τόνοι από τις 35 χιλ., που υπολογιζόταν ότι θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί μέχρι σήμερα. Το διάφορο στοιβάζεται στο Τεμπλόνι εκτός υγειονομικής ταφής και δυσκολεύει το γρίφο της αποκατάστασης άρα και της απόδοσης του γηπέδου για την ανέγερση του εργοστασίου.
Τουλάχιστον δυο συσκέψεις από τις αρχές της εβδομάδας έγιναν για το θέμα. Μάλιστα ο επικεφαλής του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, Θ. Κάρδαρης, επισκέφθηκε την Κέρκυρα, συναντήθηκε με τους ανθρώπους του ΣΥΔΙΣΑ, όμως φαίνεται ότι περιλάλητη απόφαση δεν υπήρξε ώστε να ξεμπλοκάρεται το πράμα. Κι έτσι σήμερα η αποκατάσταση σταμάτησε και εκκρεμεί, με ανοικτή την πιθανότητα να ολοκληρωθεί ως εργολαβία, αφήνοντας όμως ανεπίλυτο το πρόβλημα της διάθεσης των περίπου 20 χιλ. τόνων σκουπιδιών στον παλιό ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι. Ο ΣΥΔΙΣΑ είπε στον ΦΟΔΣΑ ότι θα μπορούσε να το κάνει μέχρι τις 30/6. Ο Κάρδαρης (ΦΟΔΣΑ) αμφιβάλλει και επιφυλάσσεται.
 
Σε συσκευασία... δώρου
 
Στο μεταξύ ένα ακόμα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι η διάθεση των έως και 100 χιλ. τόνων, δεματοποιημένων σκουπιδιών στο γήπεδο έξω από τον ΧΥΤΑ (σ.σ. συμπεριλαβανομένων και εκείνων στα Μεσοράχια της Λευκίμμης), για το οποίο εκτελείται η μελέτη του τελικού αποδέκτη. Και αφού τελειώσει θα πρέπει να αδειοδοτηθεί ενώ προηγουμένως θα συνταχθεί και θα εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Αναζητείται μεταβατικά ΧΥΤΑ, εκτός Κερκύρας, που θα δεχθεί να πάρει όλο αυτό το φορτίο, να «μας αδειάσει τη γωνιά». Και η χρηματοδότηση της μεταφοράς βεβαίως. Λέγεται ότι θα μπορούσε να είναι στην Πάλαιρο...
 
Προδικαστική ένσταση
 
Κι ενώ σοβούν αυτές οι εκκρεμότητες, κατατέθηκε ήδη η πρώτη (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες, κυοφορούνται και άλλες) προδικαστική ένσταση στη νέα προκήρυξη για το εργοστάσιο από την ΤΕΡΝΑ. Γεγονός που μπορεί και να εκπλήσσει όσους πίστευαν ότι οι εξελίξεις με την συγκρότηση του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, που προκήρυξε το έργο με τα λεγόμενα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης ως απάντηση στην όποια σχετική προετοιμασία είχε κάνει ο ΣΥΔΙΣΑ, θα συναντούσε την κατανόηση των ενδιαφερομένων για την ανάγκη να τρέξει γρήγορα το πρότζεκτ. 
Πάντως η προκήρυξη είναι ανοικτή, ο διαγωνισμός θα δέχεται τις προσφορές έως τις 10 Μαΐου τρέχοντος και θα τις ανοίξει στις 17 Μαΐου 2021.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.