Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα φτερά του Erasmus οδηγούν στο Γυμνάσιο Λευκίμμης

Erasmus
08 Απριλίου 2021 / 16:06

Στο πρόγραμμα Playful Mathematics συμμετέχουν οι χώρες: Ρουμανία, Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία στο χρονικό διάστημα 12 – 16 Απριλίου 2021

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γυμνάσιο Λευκίμμης). Το Γυμνάσιο Λευκίμμης στα πλαίσια προγράμματος Erasmus + Playful Mathematics, με μεγάλη χαρά θα υποδεχθεί, έστω και διαδικτυακά, λόγω των νέων συνθηκών covid, όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Ρουμανία, Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία στο χρονικό διάστημα 12 – 16 Απριλίου 2021.

Στις έως τώρα περιπλανήσεις τους οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους παρουσίασαν city races με μαθηματικό προσανατολισμό, ένα booklet με πρωτότυπα μαθηματικά παιχνίδια: memory games, board games, αλλά και παιχνίδια που συνδύαζαν τα μαθηματικά με τη γυμναστική και τον υγιεινό τρόπο ζωής αξιοποιώντας ταυτόχρονα και διάφορα health apps.

Παράλληλα, γνώρισαν με ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο τους μαθηματικούς της αρχαίας ελληνικής αλλά και ελληνιστικής περιόδου, μυήθηκαν στον κόσμο των μαθηματικών παραδόξων, και συνειδητοποίησαν την άρρηκτη σχέση μαθηματικών με την Αρχιτεκτονική και εν γένει με όλες τις Τέχνες, καθώς και με την απλή μας καθημερινότητα στο σύνολό της.

Και ασφαλώς σε όλες αυτές τις διαδρομές δεν απουσίασαν ούτε τα μαθήματα
μαθηματικών, ούτε διάφορα workshops, αλλά ούτε και επισκέψεις σε σημαντικές περιοχές και μνημεία του τόπου που επισκέπτονταν.

Συμπλήρωμα γνώσεων, εμπειριών και αναμνήσεων στον υπέροχο κόσμο των μαθηματικών ευελπιστούμε να αποτελέσει και η νέα μας διαδικτυακή συνάντηση για την οποία, ως οικοδεσπότες, ετοιμαζόμαστε από καιρό!

Ξεκινώντας από τα μεγάλα ψηφιδωτά της αυλής, που θεματικά αναφέρονται στο μαγικό αριθμό π αλλά και στο Πυθαγόρειο θεώρημα, στην ολοκλήρωση των οποίων συντέλεσε καθοριστικά η θερμή συμμετοχή του συντοπίτη μας κ. Σπύρου Κουρή, μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή τη συνεδρίαση, πέρα από την προβολή της χώρας μας και του τόπου μας, της ιδιαίτερα δημιουργικής τελετής υποδοχής με παραδοσιακούς χορούς και την πρωτότυπη σύνθεση τραγουδιού από το μουσικό Ιωάννη Κυριακούλη, αποτελούν και τα εργαστήρια.

Σε αυτά με τη βοήθεια των καθηγητών του σχολείου μας οι συμμετέχοντες μαθητές θα δημιουργήσουν μια μικρογραφία της ασπίδας του Αχιλλέα κατανοώντας πρακτικά χρήσιμες μαθηματικές έννοιες, θα διεισδύσουν στο μαγικό κόσμο της Τεχνολογίας μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες STEM, θα προσεγγίσουν τη μαθηματική φιλοσοφία με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση «ποιος σκότωσε τον κύριο Χ;» θα ανακαλύψουν την «εγκεφαλική γυμναστική», θα μαγευτούν από τα υπέροχα σχήματα του ουρανού με τη διάλεξη του κ. Παπαδημητρίου, μέλους της Αστρονομικής Εταιρίας Κέρκυρας και θα δημιουργήσουν αφίσες για τα οφέλη και τους στόχους του προγράμματος με διαγωνιστικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα οι εταίροι συνάδελφοι μας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν εμπεριστατωμένα το εκπαιδευτικό μας σύστημα, μέσα από μια εξαιρετική παρουσίαση.

Στο κέντρο βέβαια και πάλι αυτής της συνάντησης οι μαθητές με τις πρωτότυπες
παρουσιάσεις τους: «οι πόλεις μας σε σχήματα» και «μαθηματικά παιχνίδια», που σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές συνταγές, και τα παραδοσιακά τραγούδια θα δώσουν μια πιο χαλαρή αλλά δημιουργικότατη στιγμή σε όλο το πρόγραμμα!

Και ασφαλώς από την εικονική αυτή συνάντηση δε θα απουσιάσουν οι επισκέψεις στο Αχίλλειο και σε άλλα μουσεία της πόλης της Κέρκυρας, προκειμένου οι συμμετέχουσες χώρες να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία, την παράδοση και τις αξιοθαύμαστες ομορφιές του τόπου μας.

Η πλούσια αυτή εικονική συνάντηση θα ολοκληρωθεί με τελετή διαδικτυακής απόδοσης των πιστοποιητικών παρακολούθησης και αξιολόγησης, καθώς και με την πρωτότυπη σύνθεση του τραγουδιού υποδοχής που, ως αποχαιρετιστήριο πλέον, θα βάλει τους τίτλους τέλους.