Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κριτική την εποχή του κορονοϊού

editorial
07 Απριλίου 2021 / 20:54
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Με επιφύλαξη. Αυτές οι γραμμές περί εμβολιασμού. Όχι γενικά αλλά με αφορμή την συνέντευξη Τύπου των Βρετανών αξιωματούχων Υγείας για το ΑstraΖeneca.

Με επιφύλαξη και υποχρεωτικά σε πρώτο πρόσωπο και ενυπόγραφα, το σημείωμα της σύνταξης, εφόσον ο γράφων πήρε ήδη την πρώτη δόση με το επίμαχο σκεύασμα. Είναι επικίνδυνο;
Οι απαντήσεις είναι όλες στατιστικού χαρακτήρα, απ' όπου κι αν προέρχονται. Από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή φαρμάκων (ΕΜΑ) έως τον εθνικό λοιμωξιολόγο, Τσιόδρα, όλες οι απαντήσεις είναι στατιστικές. Του τύπου, τόσες περιπτώσεις στα τόσα εκατ. εμβολιασμούς σε σύγκριση με τόσους θανάτους στις τόσες λοιμώξεις.
Άχρηστη απάντηση, δεν τη λες. Την ίδια ώρα μάλιστα που εντείνεται ο Γολγοθάς των διασωληνωμένων και των οικείων τους ενώ αναλόγως διευρύνεται και η αριθμητική των θανάτων. Όμως όσο δεν υπάρχει και δεν ανακοινώνεται μια «κανονική» απάντηση για τις παρενέργειες του εμβολιαστικού σκευάσματος, ο κόμπος στο στομάχι δεν λύνεται.
Το δίχως άλλο, το επίδικο εμβόλιο έγινε ο πρωταγωνιστής επεισοδίων περί την ηθική των διεθνών συναλλαγών (σ.σ. αν δηλ. υλοποιεί τις συμπεφωνημένες παραδόσεις σκευασμάτων στις ευρωπαϊκές Χώρες πριν εξαγάγει σε 'κείνες της άλλοτε Κοινοπολιτείας και αλλού, κατάσταση που φέρει μια εσάνς από το Brexit και τα συναλλακτικά του απόνερα, και πάντως (επι)βαρύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ολόκληρης της Ε.Ε. όσο και τη διοικητική αποτελεσματικότητα της ηγεσίας της και προσωπικά της βον ντερ Λάιεν).
Στατιστική και εμπορικότητα ώθησαν και τους παραγωγούς ν' αλλάξουν την ονομασία και το σήμα του σκευάσματος, που εμφανίζεται εδώ και μια εβδομάδα υπό άλλη εμπορική ονομασία, Vaxzevria. Κι αναρρωτιέται κανείς τον λόγο.
Όπως και νάχει το πράμα, η εξέλιξη αυτή των πραγμάτων, αθροίζεται στις επιφυλάξεις όλων για την υπόθεση και την αναπόφευκτη εργαλειοποίηση, που γίνεται ως αναπόφευκτη σύμφυση της επιδημίας με εμπορικές/οικονομικές, (γεω)πολιτικές και κοινωνικές επιδιώξεις.
Και δεν είναι ανάγκη να ασπάζεται κάποιος θεωρίες συνωμοσίας ώστε να διαπιστώνει την εργαλειοποίηση και να συνεχίζει να διεκδικεί τις απαντήσεις σε όλα τα σχετικά με την επιδημία, που θεωρούνται αυτονόητα ενώ βεβαίως δεν είναι. Ούτε η διαδρομή της μεταδόσης του ιού στον άνθρωπο δεν έχει διακριβωθεί ενάμισι χρόνο μετά, κι ας ταξίδεψε ίσαμε τη μακρινή Κίνα, το Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.