Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αγανακτισμένοι οι φαρμακοποιοί για τα «συναρμολογούμενα» self test

self test
07 Απριλίου 2021 / 13:41

Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει στα φαρμακεία οι πρώτες παραδόσεις των self tests.

ΑΘΗΝΑ.  Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν στα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Κέρκυρα, οι παραδόσεις των self tests. Οι φαρμακοποιοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι παραδόσεις της εταιρείας Roche στα φαρμακεία είναι πολυσυσκευασίες οι οποίες περιέχουν 25 self tests.

Μέσα στις συσκευασίες περιλαμβάνονται:

- 25 Αναλυτικές οδηγίες του συγκεκριμένου test με φωτογραφική αναπαράσταση
- 25 Τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος
- 25 Δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο
- 25 Ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα  για το σωλήνα, που λειτουργεί ως σταγονόμετρο
- 25 πλακέτες  διεξαγωγής του self test

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει: Η εταιρεία όφειλε να παρέχει όλα τα ανωτέρω σε ατομικές συσκευασίες. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα  μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών.

Λόγω των παραλείψεων αυτών οι πολίτες ταλαιπωρούνται με μεγάλο χρόνο αναμονής αφού οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να ετοιμάζουν  τις ατομικές συσκευασίες για τον καθένα.

Όπως πληροφορηθήκαμε  το πρόβλημα αφορά μόνο στην συγκριμένη εταιρεία και σύμφωνα με την ενημέρωση  που έχουμε, όλες οι επόμενες παραδόσεις των άλλων εταιρειών δεν θα έχουν αυτό το πρόβλημα.

Απαιτούμε από την  Πολιτεία να μεριμνήσει και να διασφαλίσει ότι   τα tests των επομένων διαγωνισμών  να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

Οι φαρμακοποιοί έχουν τη διάθεση να συμβάλλουν και να προσφέρουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και το έχουν αποδείξει από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης  της πανδημίας. Δεν είναι όμως δυνατόν να επιφορτίζονται  και με την αντιμετώπιση τέτοιων αστοχιών και παραλείψεων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς είπε στο enikos.gr ότι «κακώς οι αρμόδιοι δεν έλεγξαν ότι η εταιρεία τα έστειλε σε πολυσυσκευασίες και όχι σε ατομικές συσκευασίες. Κάτι το οποίο προκαλεί προβλήματα και στη διακίνηση και τη διάθεση". Σύμφωνα με τον ίδιο "αυτοί που έπρεπε να τα ελέγξουν, δεν τα έλεγξαν. Θα πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Οι συνάδελφοι είναι έξω φρενών».

Για τις πολυσυσκευασίες των τεστ διαμαρτυρήθηκε έντονα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αθήνας Κωνσταντίνος Λουράντος: «Οι φαρμακοποιοί, δηλαδή, έχουν μία ακόμα ευθύνη, να κάνουν ατομικά πακέτα για να τα διαθέτουν στους δικαιούχους πολίτες. Είναι δυνατόν αυτή η ευθύνη να είναι του φαρμακοποιού; Να επιβαρύνεται και άλλο η δουλειά μας; Δε γίνονται αυτά που μας ζητάνε, τη στιγμή που τα φαρμακεία έχουν τόσο φόρτο εργασίας. Από την αρχή που αντιδρούσαμε, ο υπουργός, ο κύριος Σκέρτσος έλεγε χαρακτηριστικά: “Σιγά τη δουλειά που θα κάνουν οι φαρμακοποιοί… παίρνουν το ατομικό κουτάκι και το δίνουν στον πολίτη”. Αν νομίζει ο υπουργός και όλοι οι υπεύθυνοι ότι τα κουτάκια είναι ατομικά, τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν έρχονται σε ατομικά κουτάκια τα self tests. Εκτός αν δεν ήξερε ο υπουργός και οι συν αυτώ αρμόδιοι τι ακριβώς παρήγγειλαν και τι ακριβώς θα παραλάμβαναν. Έχουν αγανακτήσει οι φαρμακοποιοί με όλα αυτά», ανέφερε.