Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νεράντζης: Ο ρόλος των Γωνιών Ανακύκλωσης στις τοπικές κοινωνίες

Σπύρος Νεράντζης
07 Απριλίου 2021 / 12:16

Τον Ιούλιο του 2018 ξεκίνησε μέσα από την κοινωνία των πολιτών ένα μακρύ ταξίδι με οδηγό την αγάπη για τον τόπο μας, τον σεβασμό στον συνάνθρωπό μας και στο περιβάλλον.

Τον Ιούλιο του 2018 ξεκίνησε μέσα από την κοινωνία των πολιτών ένα μακρύ ταξίδι με οδηγό την αγάπη για τον τόπο μας, τον σεβασμό στον συνάνθρωπό  μας και στο περιβάλλον.

Τα πρώτα βήματα ξεκίνησαν με τους συμπολίτες μας από Σπαρτύλα, Λιαπάδες και Σινιές!

Ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι των παραπάνω τοπικών κοινωνιών, χωρίς καταγγελτικό λόγο και αντιπαραθέσεις, με καθαρή εθελοντική προσφορά έδειξαν τον δρόμο. Την σκυτάλη πήραν συμπολίτες μας εθελοντές και συνέχισαν την μεταλαμπάδευση αυτής της προσφοράς προς τον τόπο μας.

Η δρόμος είχε ήδη ανοίξει και πολύ γρήγορα έγινε λεωφόρος. Το ένα χωριό μετά το άλλο ακολουθούσε.

Από την αρχή η δική μας θέση, όπως και των εθελοντών συμπολιτών μας, ήταν ξεκάθαρη! Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη και υποχρέωση των Δήμων. Η εθελοντική προσπάθεια δεν μπορεί  να υποκαταστήσει καμία Δημοτική αρχή αλλά να επικουρεί και να προτείνει!

Το ξεκίνημα έγινε καθαρά από την εθελοντική πρωτοβουλία συμπολιτών μας, όμως οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι για την μεγάλη εξάπλωση των Γωνιών ήταν καθοριστική η συμμετοχή σε όλες τις παρουσιάσεις του σχεδιασμού, του τότε εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής Αντιδημάρχου Κου Σπύρου Καλούδη.  Μια παρουσία και συμμετοχή που έδινε το κύρος και την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης !

Πάγοι, Σινιές, Γυμάρι, Ρόδα, Μπενίτσες, Γυμάρι, Λευκίμμη, Νησάκι, Κασσιώπη, Καστελάνοι Μέσης, Άγιος Αθανάσιος, Κανόνι, Γουβιά, Μπαρμπάτι, Καρουσάδες, Αυλιώτες, Κορακιάννα, Άγιος Γόρδιος, Αχαράβη, Μοραΐτικα, Επαλ, Λάκωνες, Σιδάρι,  Άγιος Στέφανος Αυλιωτών, ήταν μερικοί από τους σταθμούς  αυτού του ταξιδιού για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με την συμμετοχή του Αντιδημάρχου Κου Σπύρου Καλούδη.

Μία συμμετοχή η οποία, μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τις τρεις νέες Δημοτικές αρχές, συνεχίστηκε μόνον από την Δημοτική Αρχή της Βόρειας Κέρκυρας. Μια συμμετοχή η οποία όχι μόνον συνεχίστηκε αλλά ως όφειλε,  πήρε στα χέρια της τον όλο συντονισμό και την αρμοδιότητα για την εξάπλωση όλου αυτού του εγχειρήματος.

Ο Δήμαρχος Β.Κέρκυρας Κος Μαχειμάρης και η Αντ. Κα Κόκκαλη Σπυριδούλα έκαναν πράξη αυτά που υποσχέθηκαν προεκλογικά και υλοποιούν τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο ρόλος των γωνιών ανακύκλωσης

Πολλοί συμπολίτες μας, προσπαθούν να μετρήσουν το έργο των εθελοντών και των γωνιών ανακύκλωσης.
Αναζητούν ποσότητες καταγεγραμμένες , διαδρομές των ανακυκλώσιμων υλικών και οικονομικών συναλλαγών.

Θέλουμε να τους ενημερώσουμε ότι ΝΑΙ, όλοι οι εθελοντές που ασχολούνται με τις γωνίες Ανακύκλωσης έχουν οικονομικές συναλλαγές!..............Όλοι συνεισφέρουν οικονομικά για την συντήρηση και λειτουργία της κάθε Γωνίας ! Και το κάνουν συνειδητά και με ικανοποίηση.

Κανείς τους δεν κοιτάει ούτε τις ποσότητες  ούτε την παραλαβή των ανακυκλώσιμων προϊόντων, η οποία στις περισσότερες φορές είναι μη βιώσιμη!  

Από το 2018 τονίζαμε ότι οι Γωνίες Ανακύκλωσης δεν θα λύσουν το πρόβλημα σε ποσότητες, γιατί είναι μικρά τα μεγέθη. Η μεγάλη αλλαγή στα ποσοστά ανακύκλωσης θα έρθει από τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε το καθοριστικό ρόλο και το κέρδος από τις Γωνίες Ανακύκλωσης!

Δεν είναι οι τόνοι και τα ποσοστά ανακύκλωσης, δεν είναι τα μεγέθη! Είναι κάτι πολύ πιο σπουδαίο και σημαντικό!

Είναι η δημιουργία κουλτούρας,  είναι η εκπαίδευση, είναι η αλλαγή νοοτροπίας!
 
Με την δημιουργία 47 και πλέον Γωνιών Ανακύκλωσης που έχουν δημιουργηθεί στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, είναι κάποιος πολίτης της Βόρειας Κέρκυρας που δεν έχει ενημερωθεί; Πόσο μεγάλη αλλαγή στην κουλτούρα μας για τον σεβασμό στο περιβάλλον έχουν επιφέρει; Πόσο ποιο πολύ έχει ενδυναμώσει τις σχέσεις των τοπικών κοινωνιών ;

Ο χαρακτηρισμός από την Δημοτική Αρχή του δήμου μας, όλων αυτών των πρωτοβουλιών και συμμετοχής των συμπολιτών μας, ως «καραγκιοζιλίκια», για εμάς είναι σίγουρα ατυχής, απαξιωτικός, δεν συνάδει με το πνεύμα του εθελοντισμού και δεν είναι προς την κατεύθυνση της στήριξης και της δημιουργίας ενεργών πολιτών.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εθελοντές που μας οδηγούν σε αυτό το ταξίδι γνώσης και αλλαγής νοοτροπίας για το περιβάλλον και τον τόπο μας.
 
Σπύρος Νεράντζης