Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια τρυφερή και επική συνάμα κινηματογραφική αλληγορία για το Λαζαρέτο/τόπο θυσίας (video)

Λαζαρέτα
06 Απριλίου 2021 / 18:58

Η σελίδα Project Lazaretta σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του Project με μια πολυεπίπεδη, ψηφιακή γκαλερί, όπου 50 καλλιτέχνες και πολίτες από 13 χώρες και 3 ηπείρους κάνουν ένα ταξίδι στις ιστορίες δύο πολύ ιδιαίτερων και σημαντικών Λαζαρέτων της Ελλάδας: της Σύρου και της Κέρκυρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Eye’s Walk Digital festival ανακοινώνει με χαρά πως η ψηφιακή γκαλερί για το Project Lazaretta έχει ανοίξει:
 
Τι είναι το Project Lazaretta;
 
Το Project Lazaretta είναι έμπνευση και δημιουργία του Eye’s Walk Digital Festival με την υποστήριξη της Culture Polis και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας και του ψηφιακού πολιτισμού καθώς και η δημιουργία τέχνης σε συνθήκες εγκλεισμού.
Η σελίδα ProjectLazaretta σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του Project με μιαπολυεπίπεδη, ψηφιακή γκαλερί, όπου 50 καλλιτέχνες και πολίτες από 13 χώρες και 3 ηπείρους κάνουν ένα ταξίδι στις ιστορίες δύο πολύ ιδιαίτερων και σημαντικών Λαζαρέτων της Ελλάδας: της Σύρου και της Κέρκυρας. 
Το ProjectLazaretta είδε, αφουγκράστηκε, αισθάνθηκε και τώρα είναι έτοιμο να μοιραστεί ιστορίες της εποχής μας, ιστορίες των ανθρώπων μέσα στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Αξιόλογοι διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες, μοιράζονται τα συναισθήματα και τις ελπίδες τους σε ένα ψηφιακό χώρο τέχνης.
 
Τι θα βρείτε στη σελίδα του ProjectLazaretta.
 
Στο μενού της ψηφιακής πλατφόρμας θα βρείτε πληροφορίες για το ProjectLazaretta και την ομάδα πίσω από αυτό, καθώς και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες σχετικά με τα Λαζαρέτα της Σύρου και της Κέρκυρας. 
Στην κατηγορία «Ζούμε τον εγκλεισμό» θα δείτε τα έργα των καλλιτεχνών που ξεχώρισαν ανάμεσα στις-πάνω από 90- διεθνείς συμμετοχές. Ιστορίες εγκλεισμού, από την περίοδο της πανδημίας: Videoart, soundart, ντοκιμαντέρ και ηχητικά, αφηγούνται ιστορίες για τον θάνατο και τη ζωή, την απομόνωση και την αλληλεγγύη, τον φόβο και την ελπίδα.
 
Θα βρείτε την πλατφόρμα εδώ:
Και στη σελίδα του Eye’sWalkDigitalFestival:
 
Curator: Φιλία Μηλιδάκη
 
Η υποβολή νέων audio, sound έργων και ηχητικών ντοκουμέντων παραμένει ανοικτή στο [email protected]
 
*Τα Λαζαρέτα προορίζονταν για την πρακτική της καραντίνας ταξιδιωτών και πληρωμάτων πλοίων με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης της πανώλης ή άλλης λοιμώδους ασθένειας. Τα περισσότερα χτίστηκαν κατά την ενετοκρατία, αν και το Λαζαρέτο της Σύρου κατασκευάστηκε τα έτη 1839-1841.
** Το Eye’sWalkDigital είναι ένα καινοτόμο φεστιβάλ που συνδυάζει digital τεχνολογία, videoinstallation&performingart, με το ιδιαίτερο πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό υπόβαθρο μιας πόλης. Το Eye’sWalkDigital αντλεί τα θέματά του από τον άνθρωπο και την κοινωνία για να δημιουργήσει ένα νέο είδος τέχνης μέσω της σύνθεσης. Οι παραγωγές του αναπτύσσονται στο δημόσιο χώρο με τόλμη και με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών, των επισκεπτών και της κοινότητας.