Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποψηφιότητας και ποιοι ψήφου στις επερχόμενες εκλογές των Ενώσεων

ΕΠΣΚ
05 Απριλίου 2021 / 16:51

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές της ΕΠΟ με την καθολική στήριξη στο πρόσωπο του Θ. Ζαγοράκη (66 από τις 68 ψήφους) και έπονται

οι εκλογές στις κατά τόπους ΕΠΣ ως τις 30/6, ανάμεσα σε αυτές είναι και αυτή της Κέρκυρας.
Το πότε θα αποφασίσει το ΔΣ να γίνουν δεν είναι γνωστό, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα σωματεία που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι λίγα, κάτω του 50% και γίνεται αγώνας δρόμου από αρκετά για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν νέα δεδομένα λόγω των πολλών αλλαγών στον αθλητισμό, στη θητεία του Λ. Αυγενάκη και υπήρξε μια σύγχυση σε ότι αφορά τα άτομα τα οποία έχουν δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα, αλλά και τα σωματεία που έχουν δικαίωμα ψήφου,  αφού δεν ισχύουν αυτά που ίσχυαν τις προηγούμενες, γι’ αυτό και υπάρχει «Διευκρινιστική – ερμηνευτική εγκύκλιος επί της παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν.2725/1999, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 5 του Ν. 4726/2020 (Α ́181)», όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σε αυτήν αναφέρεται για τις ομάδες που έχουν δικαίωμα ψήφου ότι… «Δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου σε Γενική Συνέλευση αθλητικής ένωσης έχει κάθε αθλητικό σωματείο που φέρει ειδική αθλητική αναγνώριση, έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν.4714/2020 (Α` 148) και τουλάχιστον κατά τα δύο (2) από τα τρία (3) προηγούμενα της γενικής συνέλευσης έτη συμπεριλαμβανομένου του έτους διεξαγωγής της, συμμετείχε σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις, αν πρόκειται για ομαδικό άθλημα, με όσους κατ` ελάχιστον αθλητές απαιτούνται από τους κανονισμούς του οικείου αθλήματος για την κανονική συμμετοχή σε επίσημους αγώνες και σε κάθε περίπτωση με τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητές, ανά έτος».

Όσο για τα άτομα τα οποία μπορούν νόμιμα να θέσουν υποψηφιότητα αναφέρει τα εξής: «Δικαίωμα να εκλεγεί στα καταστατικά όργανα της αθλητικής ένωσης έχει μόνον μέλος αθλητικού σωματείου – μέλους της ένωσης, που έχει δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται, εφόσον το σωματείο έχει αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με την παρ. 2. Η απόκτηση εκ μέρους υποψηφίου του δικαιώματος να εκλέγει και να εκλέγεται αποδεικνύεται αποκλειστικά και μόνο με σχετική βεβαίωση του οικείου αθλητικού σωματείου, η οποία, επί ποινή ακυρότητας της υποψηφιότητας, κατατίθεται στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής».

Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτουν τα εξής: Δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να εκλεγεί σε καταστατικό όργανο αθλητικής ένωσης ή αθλητικής ομοσπονδίας, έχει κάθε δικαιούμενο να εκλέγει και να εκλέγεται μέλος αθλητικού σωματείου – μέλους της ένωσης ή της ομοσπονδίας, αντιστοίχως, το οποίο (αθλητικό σωματείο) συγκεντρώνει τις ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:
1. φέρει ειδική αθλητική αναγνώριση,
2. είναι εγγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό μητρώο  αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α ́148) και
3. έχει επιδείξει προηγούμενη αγωνιστική δραστηριότητα, όπως η δραστηριότητα αυτή οριοθετείται στην παρ. 2  του άρθρου 14. 1.6.2.
Απομένουν σχεδόν τρεις μήνες για την εναρμόνιση των σωματείων που στερούνται των παραπάνω προϋποθέσεων και η εκτίμηση είναι ότι τα περισσότερα σωματεία της Κέρκυρας θα το κάνουν. Άλλωστε οι πληροφορίες λένε ότι αρκετά από αυτά προχωράνε σε αλλαγή καταστατικού σύμφωνα με τον Ν.2725/1999.