Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι απαντά η δημοτική αρχή στην αγωνία των εργαζομένων για τα κρούσματα

Κρούσμα
05 Απριλίου 2021 / 14:42

«Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους τόσο σε υγειονομικό υλικό όσο και ενημερώνοντάς τους με συνεχείς επισκέψεις»

Σε συνέχεια ανακοίνωσης του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ, με την οποία εκφράζεται  ανησυχία για τον τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων, ο γ.γ. του Δήμου Γιώργος Πουλής απαντά: 

Με έκπληξη δεχθήκαμε την επιστολή που μας αποστείλατε σχετικά με τη διαχείριση των κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων στις υπηρεσίες του Δήμου. Και αυτό γιατί έχετε ενημερωθεί κατ’ ιδίαν τόσο από εμένα ως Γενικό Γραμματέα του Δήμου όσο και από τους ορισμένους από τη Δήμαρχο υπαλλήλους - υπευθύνους διαχείρισης για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι διατηρείτε εμπιστοσύνη στις γνώσεις, την ικανότητα, την εμπειρία και το επαγγελματισμό αυτών των συναδέλφων σας. Σε εμάς τουλάχιστον, αυτά τα στοιχεία είναι διακριτά από την πρώτη στιγμή που κλήθηκαν οι εν λόγω υπάλληλοι  να διαχειριστούν αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Όπως καλά γνωρίζετε, υπάρχει Σχέδιο Δράσης που αφορά αποκλειστικά το Δήμο μας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το οποίο έχουν εκπονήσει συνάδελφοί σας και οι οποίοι έχουν συγκεκριμένους ρόλους για την αντιμετώπιση των περιστατικών στο Δήμο.  Το Σχέδιο Δράσης, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει αυτούσιες τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση κρουσμάτων σε εργασιακούς  χώρους στο Δημόσιο. Αν είχατε επ' αυτού αντιρρήσεις, θα ανέμενε κανείς να έχουν ήδη από καιρό εκφραστεί εκ μέρους σας.

Τις ανωτέρω οδηγίες του ΕΟΔΥ τηρούμε με πρωταρχικό μας μέλημα την υγεία των εργαζομένων του Δήμου και των πολιτών προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στον σημαίνοντα ρόλο που μας έχει ορίσει η πολιτεία, να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη από τον α΄βαθμό της αυτοδιοίκησης.

Κάθε φορά που υπάρχει κρούσμα γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος ώστε να καταταχθούν σε επαφές υψηλής ή χαμηλής επικινδυνότητας. Ακολούθως γίνεται συνεννόηση τόσο με τον ΕΟΔΥ όσο και με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ι.Ν και οι επαφές υψηλής επικινδυνότητας μπαίνουν καραντίνα 14 ημερών, ενώ οι επαφές χαμηλής επικινδυνότητας παρακολουθούνται επίσης για 14 ημέρες και, αν χρειαστεί, γίνεται επανεκτίμηση της κατάστασης.  Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν αυτές οι επαφές να νοσήσουν αργότερα, αυτονόητο είναι ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Όσον αφορά το θετικό κρούσμα που υπήρξε στις τεχνικές υπηρεσίες, ο υπάλληλος είχε νοσήσει νωρίτερα κατά τον Φεβρουάριο. Στον  έλεγχο που διενεργήσαμε με τη διαδικασία των rapid test την 31η Μαρτίου βγήκε  θετικός. Κλείσαμε προληπτικά τις υπηρεσίες μέχρι να γίνει εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου. Ακολούθως, μετά από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ι.Ν, η οποία μας διαβεβαίωσε ότι η θετικότητα του υπαλλήλου δεν αξιολογείται ως θετικό κρούσμα, (δεδομένου ότι είχε νοσήσει νωρίτερα κατά τον Φεβρουάριο), οι υπηρεσίες επαναλειτούργησαν τηρώντας και πάλι όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ελήφθησαν όλα τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους τόσο σε υγειονομικό υλικό όσο και ενημερώνοντάς τους με συνεχείς επισκέψεις των υπευθύνων στους χώρους εργασίας κλπ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλο το διάστημα της πανδημίας οι υπηρεσίες υπολειτουργούν με προσωπικό ουσιαστικά ασφαλείας, με εκ περιτροπής εργασία η οποία επιβλέπεται από τους προϊσταμένους και διευθυντές των υπηρεσιών. Επίσης φροντίζουμε για την ενημέρωση του κοινού καθώς μέλημά μας είναι η προστασία τόσο των υπαλλήλων όσο και των πολιτών.

Ας μην δημιουργούμε λοιπόν εντυπώσεις που δεν συνάδουν, με την δράση και την καλή εικόνα που καταγράφει ο Δήμος μας στον τομέα αυτό, μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, προσβάλλοντας το προσωπικό που έχει μείνει στις επάλξεις και υπηρετεί καθημερινά τους πολίτες.



Ο Γενικός Γραμματέας
Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας
& Διαποντίων Νήσων

Γεώργιος Πουλής