Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης - Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική παρεκτροπή το έγγραφο Υδραίου στην Υπ.Παιδείας

ΣΥΡΙΖΑ
05 Απριλίου 2021 / 13:16

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εναντίον της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας, για το έγγραφο που "καίει" τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την επιστολή Υδραίου που ζητά την αποπομπή του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστου Άνθη, η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης εξέδωσαν ανακοίνωση, μιλώντας για αναβίωση του κομματικού κράτους. «Μέσα στο κομματικό κράτος που στήνει εδώ και πολύν καιρό η κυβέρνηση στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση, στα υπουργεία, τα κομματικά στελέχη, ανάμεσα σε αυτά και η κ. Δήμαρχος, νιώθουν  παντοδύναμα και αρμόδια να κρίνουν τους πάντες και να διώκουν ή να απειλούν όποιον νομίζουν» 

Η ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρει: Η πρόσφατη επιστολή-καταγγελία της Δημάρχου Κεντρικής  Κέρκυρας και Διαποντίων προς την Υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητάει την απομάκρυνση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, θέτει όλους μας ενώπιον ενός ζητήματος τεράστιας σημασίας για την λειτουργία του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος: την αναβίωση του κομματικού κράτους, την ευνοιοκρατία, τη φίμωση και λογοκρισία στελέχους του κρατικού μηχανισμού επειδή «παρεμβαίνει αντιπολιτευτικά».

Δεν πρόκειται για προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κ. Υδραίου και τον κ. Άνθη ούτε πρόκειται να υπερασπισθούμε τις πολιτικές επιλογές του κ. Άνθη και τον δημόσιο λόγο του ή την όποια πολιτική του στάση, με τα οποία  έχουμε σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές  διαφορές.

Συγχρόνως, όμως, οφείλουμε να είμαστε  κατηγορηματικοί ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα η Δήμαρχος, και οποιοδήποτε άλλο αιρετό στέλεχος να παρεμβαίνει εν κρυπτώ, με εμπιστευτικό έγγραφο προς την Υπουργό, παρακάμπτοντας την υπηρεσιακή ιεραρχία και τους προϊσταμένους του υπαλλήλου και να φτάνει να ζητάει την απομάκρυνσή του,  επειδή  «κρίνει την κάθε ενέργεια και τον πολιτικό σχεδιασμό της δημοτικής μας αρχής» ή επειδή «ταυτίζεται με το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών» ή επειδή «μας καταγγέλλει στον εισαγγελέα για μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων». Ούτε βέβαια έχει δικαίωμα η Δήμαρχος να  τον κρίνει επειδή εκπροσωπεί «κάθε φορά έναν διαφορετικό πολιτικό χώρο». 

Αυτά είναι που συνιστούν θεσμική παρεκτροπή από την πλευρά της Δημάρχου.
Η αξιολόγηση των στελεχών του κρατικού μηχανισμού μπορεί να γίνει, και γίνεται, από τον κάθε πολίτη, ανοιχτά, δημόσια και βέβαια από την υπηρεσία του με προϋπόθεση, όμως, την ύπαρξη ενός σαφούς πλαισίου κριτηρίων, και αφού έχει προηγηθεί η αξιοκρατική επιλογή στην τοποθέτησή τους.

Μέσα, όμως, στο κομματικό κράτος που στήνει εδώ και πολύν καιρό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στα νοσοκομεία,  στην εκπαίδευση, στα υπουργεία, τα κομματικά στελέχη, ανάμεσα σε αυτά και η κ. Δήμαρχος,  νιώθουν  παντοδύναμα  και αρμόδια να κρίνουν τους πάντες και να διώκουν ή να απειλούν όποιον νομίζουν.

Κομισάριοι που μπορούν να ρυθμίζουν τα πάντα μέσα σε ένα κράτος-λάφυρο, κράτος-ημετέρων. Πρόκειται για αναβίωση του κομματικού κράτους πολλών προηγούμενων δεκαετιών. Για αυτό άραγε έχει να πει κάτι η κυρία Δήμαρχος, αλλά και το κόμμα της;

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  - Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ