Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμβουλές για την πρόληψη και την απόψυξη των παγωμένων σωλήνων

advertorial
05 Απριλίου 2021 / 11:01

Η απόψυξη των παγωμένων σωλήνων σας είναι εύκολη, αλλά πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή.

Καθώς διανύουμε την εποχή όπου οι παγωμένοι σωλήνες αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο στις οικίες μας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανακαλύψουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αποτροπή των παγωμένων σωλήνων αλλά και την απόψυξή τους. Η αποτροπή των παγωμένων σωλήνων στο σπίτι σας, αποτελεί και έναν από τους καλύτερους τρόπους προστασίας του. Οι παγωμένοι σωλήνες μπορεί να προκαλέσουν διαρροές, πλημμύρες και να κοστίσουν μεγάλα ποσά για την επισκευή τους. Σίγουρα κανένας δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο για το οίκημά του.
 
Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποτρέψουμε μια τέτοια κρίση, πριν το πρόβλημα διογκωθεί και δημιουργήσει μεγαλύτερες φθορές και ζημιές. Σίγουρα ένας υδραυλικός κατέχει την απαραίτητη γνώση για το πότε οι σωλήνες σας ενδείκνυνται για επισκευή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να αποκτήσετε κάποιες βασικές γνώσεις.
 
 
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη των παγωμένων σωλήνων

Το κλειδί σε αυτήν τη διαδικασία είναι αποφύγετε εξ αρχής τον πάγο στους σωλήνες του σπιτιού σας. Οι σωλήνες που βρίσκονται σε περιοχές του σπιτιού σας που δεν θερμαίνονται πρέπει να είναι μονωμένοι. Οι τυπικές μη θερμαινόμενες περιοχές στο σπίτι σας περιλαμβάνουν τις περιοχές: 
  • Της σοφίτας
  • Των ντουλαπιών της κουζίνας και του μπάνιου
  • Του γκαράζ
  • Των υπογείων
  • Στο στενό χώρο των κτιρίων
 
Από ένα κατάστημα υλικών, μπορείτε να παραλάβετε μονωτικά προστατευτικά σωλήνων, θερμαντική ταινία ή ακόμη και θερμικά καλώδια. Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία για σωστή εγκατάσταση και θα αποφύγετε τους τους παγωμένους σωλήνες στο σπίτι σας, μια για πάντα. Επίσης μια εναλλακτική πηγή θερμότητας είναι πάντα συνετή αν βρεθείτε κάποια στιγμή χωρίς ρεύμα. Μια εφεδρική γεννήτρια μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Όχι μόνο θα έχετε ένα θερμότερο σπίτι, αλλά θα αποτρέψετε επίσης και την ψύξη των σωλήνων σας.
 
 
Εύκολα βήματα για την απόψυξη των παγωμένων σωλήνων σας

Η απόψυξη των παγωμένων σωλήνων σας είναι εύκολη, αλλά πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Αρχικά, ενεργοποιήστε τις βρύσες νερού. Ένας παγωμένος σωλήνας θα αποκαλυφθεί όταν περνά ελάχιστο ή καθόλου νερό από τη βρύση. Και εάν εντοπίσετε έναν παγωμένο σωλήνα, πιθανότατα θα βρείτε και περισσότερους παγωμένους σωλήνες για απόψυξη μέσα στο σπίτι σας.
 
Αφού εντοπίσετε τον παγωμένο σωλήνα, ελέγξτε ξανά για να βεβαιωθείτε ότι η βρύση είναι ενεργοποιημένη. Και οι κρύες και οι ζεστές βρύσες πρέπει να είναι ανοιχτές. Η μετακίνηση του νερού θα επιταχύνει τη διαδικασία απόψυξης και θα αφαιρέσει το κρύο νερό από τους σωλήνες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
 
Μερικές φορές, μπορεί να έχετε εντοπίσει έναν παγωμένο σωλήνα πίσω από έναν τοίχο ή σε μια περιοχή που δεν σας επιτρέπει την εύκολη προσβασή σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απόψυξη των σωλήνων θα χρειαστεί κάποια ευρηματικότητα, αλλά παρόλα αυτά είναι εφικτή. Ο ευκολότερος τρόπος είναι απλώς να αυξήσετε τη θερμότητα σε ολόκληρο το σπίτι και να αφήσετε τους παγωμένους σωλήνες να ξεπαγώσουν.
 
Οι υπέρυθρες λάμπες είναι εύχρηστες όταν ξέρετε πού βρίσκεται ο σωλήνας πίσω από τον τοίχο. Πολλές φορές η θερμότητα από την υπέρυθρη λάμπα θα είναι αρκετά ζεστή για να ξεπαγώνει τον παγωμένο σωλήνα πίσω από τον τοίχο. Προστατέψτε τους σωλήνες, την ιδιοκτησία αλλά και τον εαυτό σας, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να χειριστείτε το πρόβλημα του παγωμένου σωλήνα σας, με ασφάλεια και προστασία.
 
Πότε θα χρειαστείτε επισκευή σωλήνων νερού;

Εάν δεν ξεπαγώσουν οι παγωμένοι σωλήνες σας, σύντομα θα σπάσουν και θα δημιουργήσουν διαρροές. Για να αποτρέψετε κάτι τέτοιο λοιπόν, τρέξτε για να κλείσετε την κύρια γραμμή νερού στο σπίτι. Η γνώση εντοπισμού της κύριας βαλβίδας διακοπής νερού στην οικία σας είναι πολύ χρήσιμη. Κανονικά, η κύρια βαλβίδα διακοπής βρίσκεται κοντά στον μετρητή νερού, αλλά για κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε που βρίσκεται η βαλβίδα διακοπής εκ των προτέρων. Στη συνέχεια, καλέστε τον τοπικό υδραυλικό που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε για την επισκευή των σωλήνων νερού.