Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νεράντζης: Γιατί οι γωνιές ανακύκλωσης εθελοντών αγνοούνται στην νέα πλατφόρμα του Δήμου;

Σπύρος Νεράντζης
05 Απριλίου 2021 / 08:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έξι επισημάνσεις και προτάσεις για την νέα πλατφόρμα recycle.corfu.gr του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας:

Πλατφόρμα Ανακύκλωσης του Δήμου Κ.Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
 
Προς : Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου
            Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κον Σερεμέτη Ιωάννη
            Αντιδήμαρχο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κα Τζάνε Παναγιώτα
 
Με χαρά πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ την δημιουργία από την Δημοτική Αρχή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ανακύκλωση recycle.corfu.gr και οφείλουμε να συγχαρούμε όσους δούλεψαν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ένα ακόμη θετικό βήμα προς την λύση του μεγάλου προβλήματος που ταλανίζει τον τόπο μας εδώ και χρόνια.
 
Οφείλουμε, με πνεύμα συνεργασίας και υπευθυνότητα, να καταθέσουμε την θέση μας και τις παρατηρήσεις μας στην Δημοτική Αρχή, τις οποίες άλλωστε από την πρώτη στιγμή τις θέσαμε στην διάθεση της.  Αν η Δημοτική Αρχή κρίνει ότι κάποια από τα παρακάτω θα βοηθήσουν τους στόχους της, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει κάνοντας τις ανάλογες παρεμβάσεις στην πλατφόρμα.
 
Έξι είναι τα σημεία που θα αναλύσουμε τις θέσεις μας και θα κάνουμε τις ανάλογες προτάσεις:
  1. Συνεργασία και διαβούλευση με τους συνεργάτες  και τοπικές επιχειρήσεις, ιδιώτες και άτυπες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται χρόνια με την ανακύκλωση.
  2. Χάρτης Ανακύκλωσης και προσθήκη όλων των σημείων ανακύκλωσης
  3. Γωνίες Ανακύκλωσης
  4. Προσθήκη νέων ρευμάτων που δεν συμπεριλαμβάνει η πλατφόρμα
  5. Ανακολουθία κατευθύνσεων και πράξεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  6. Αναβολή των προεκλογικών μας προγραμμάτων και εξαγγελιών για ξεχωριστούς κάδους και καθιέρωση του Μπλε κάδου.
 
Ανάλυση θέσεων - προτάσεων :
 
  • Συνεργασία και διαβούλευση με τους συνεργάτες  και τοπικές επιχειρήσεις, ιδιώτες και άτυπες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται χρόνια με την ανακύκλωση.
  • Με την δημιουργία της πλατφόρμας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η πορεία του μοναχικού καβαλάρη και να συμπεριληφθούν όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι δραστηριοποιούνται και υποστηρίζουν ενεργά όλα τα υπάρχοντα δίκτυα ανακύκλωσης που λειτουργούν χρόνια στο νησί μας.
 
  • Χάρτης Ανακύκλωσης και προσθήκη όλων των σημείων ανακύκλωσης
  • Ο χάρτης ανακύκλωσης παραπέμπει σε μια καλή διαφήμιση των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής και δεν στοχεύει στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
  • Παρατηρούμε ότι περιέχει μόνον τα σημεία αναφοράς για ανακύκλωση τα οποία έχει προσθέσει η Δημοτική αρχή και δεν περιέχει τα πολλά σημεία που λειτουργούν εδώ και χρόνια  στο νησί μας από συλλογικά συστήματα ή ιδιώτες. Αυτό έχει διπλό  αρνητικό αποτέλεσμα!
  • 1ον  απαξιώνει την εδώ και χρόνια δραστηριοποίηση και υποστήριξη των ενεργών πολιτών και
  • 2ον  ταλαιπωρεί και τον πολίτη, από την στιγμή που δεν του δίνει ολοκληρωμένη πληροφορία για τα υπάρχοντα σημεία ανακύκλωσης. Π.χ. για την Ανακύκλωση Συσκευών ο χάρτης αναφέρει 10 σημεία ενώ ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί από 36 σημεία.
 
 Γωνίες Ανακύκλωσης
  • Δεν βλέπουμε καμία αναφορά στις υπάρχουσες γωνίες ανακύκλωσης και οι οποίες υποστηρίζονται από εθελοντές συμπολίτες μας! Για εμάς είναι πολύ απαξιωτική η μη αναφορά και η μη αναγνώριση της προσφοράς των συμπολιτών μας σε κόπο, χρόνο και χρήμα!
  • Το ότι λειτουργούν σαν άτυπες ομάδες δεν μας εμποδίζει ούτε να τις αναφέρουμε, ούτε να τις υποστηρίζουμε. Μάλιστα η Δημοτική Αρχή, πολύ ορθά στις 22/05/2020, τις επισκέφθηκε και τις ενέταξε στην πλατφόρμα Followgreen. Ακόμα, αυτές οι γωνίες ανακύκλωσης περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα.  Άρα ο δρόμος υπάρχει. Θεωρούμε ατυχές το γεγονός της μη αναφοράς τους και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσφορά τους!    
Από την επίσκεψη της Δημάρχου και των συνεργατών της στις γωνίες Ανακύκλωσης στις 22/05/2020:
«Ο πλέον σύγχρονος τρόπος επιβράβευσης δημιουργήθηκε για πρώτη φορά σε πανελλαδικό μάλιστα επίπεδο και πλέον οι ειδικοί κωδικοί QR είναι διαθέσιμοι, μέσω της δημοτικής πλατφόρμας Followgreen. Οι εν λόγω κωδικοί δόθηκαν από τη Δήμαρχο Μερόπη Υδραίου σε όλες τις Πράσινες Γωνίες που λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου.»
 
  • Προσθήκη νέων ρευμάτων που δεν συμπεριλαμβάνει η πλατφόρμα
  • Παρουσιάζονται πολύ ορθώς, 15 ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης, από τα οποία τα 14 είναι ανεπτυγμένα και εξυπηρετούνται εδώ και χρόνια από τα συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης και από συμβεβλημένους ιδιώτες. Νέο ρεύμα  στο νησί μας είναι η συλλογή από υπολείμματα τσιγάρων.
  • Θα περιμέναμε να κινηθούμε προς την υποστήριξη και νέων ρευμάτων για τα οποία υπάρχουν και τεχνογνωσία και αποδέκτες. Μερικά από αυτά είναι τα φελιζόλ, τα ελαιόδυχτα, οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων και τα βιοαπόβλητα.
  • Επίσης απορούμε πως και δεν συμπεριελήφθησαν ρεύματα που υποστηρίζονται με μεγάλη επιτυχία στο νησί μας, όπως τα τηγανόλαδα, τα πλαστικά καπάκια και τα είδη ένδυσης και υπόδησης! Ρεύματα που υποστηρίζονται από συλλογικά συστήματα και ιδιώτες όπως και τα 10 από τα αναφερόμενα στην πλατφόρμα του Δήμου μας. Μάλιστα για τα δυο ρεύματα, πλαστικών καπακιών και ειδών ένδυσης, που εξυπηρετούμε, έχουμε προτείνει συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου μας!
 
  • Ανακολουθία κατευθύνσεων και πράξεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Παρατηρούμε ότι στο ρεύμα για την ανακύκλωση των υλικών κατεδαφίσεων , ανακαινίσεων και κατασκευών, πολύ ορθά δίνουμε την κατεύθυνση στον πολίτη για την ορθολογική διαχείριση τους και τον στέλνουμε στον συμβεβλημένο με το ΣΕΔ ιδιώτη.
  • Δεν θα έπρεπε όμως, πριν δώσουμε αυτήν την οδηγία να είχε κάνει ο Δήμος μας, την ανάλογη σύμβαση με τον ιδιώτη για να διαχειρίζεται ορθά τα δικά του ογκώδη καθώς και τα ογκώδη που συλλέγει με την πολύ καλή υπηρεσία του 15601;…….. και να μην τα οδηγούμε κάτω από το μεγάλο χαλί στο Τεμπλόνι, ενώ τον πολίτη τον στέλνουμε στον ιδιώτη για την ορθολογική διαχείριση;
 
  • Αναβολή των προεκλογικών μας προγραμμάτων και εξαγγελιών για ξεχωριστούς κάδους και καθιέρωση του Μπλε κάδου.
  • Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι τουλάχιστον προς το παρόν, αναβάλλεται το μελετημένο, κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο προεκλογικό πρόγραμμα για την Διαλογή στην πηγή και την ανάπτυξη τουλάχιστον 3 ακόμη ξεχωριστών ρευμάτων, πλαστικό - χαρτί και αλουμίνιο!
  • Δυστυχώς ο μπλε κάδος προς το παρόν είναι ο μόνος δρόμος για την Δημοτική Αρχή!..... Ας ελπίσουμε μόνο για το σύντομο παρόν.
 
Παραμένουμε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία.
 
 
Κέρκυρα 05/04/2021
 
Σπύρος Νεράντζης