Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ν. Καλόγερος: Βασική μας προτεραιότητα τα έργα σχολικής στέγης

σχολική στέγη
01 Απριλίου 2021 / 13:45

Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη από ΕΣΠΑ και ΦΙΛΟΔΗΜΟ - Οι εργασίες συντήρησης

ΚΕΡΚΥΡΑ (Γραφείο αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών). Η αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων για την κατασκευή νέων αλλά και την αποκατάσταση, συντήρηση και εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Στην κατεύθυνση αυτή, εργώδης είναι η δράση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων και τις προτάσεις και την ένταξη καινούριων στο νέο ΕΣΠΑ.

Προς ολοκλήρωση βρίσκονται έργα που αφορούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020, όπως είναι το σχολικό Κέντρο Βραγκανιώτικων το οποίο αναμένεται οσονούπω να παραδοθεί, αλλά και έργα όπως η συντήρηση σχολικών μονάδων στα πλαίσια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.  Επίσης, έργα σχολικής στέγης έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στα πλαίσια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ενώ εγκαίρως ο Δήμος συμμετείχε στη διαβούλευση με κατάθεση προτάσεων και για τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027. Σημειωτέον ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και έργα που αφορούν τον πρώην ενιαίο Δήμο, γεγονός το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας επιβλέπει διαδικασίες και έργα που αφορούν  σε σχολικές μονάδες στο σύνολο του νησιού.



Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νίκος Καλόγερος, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την διενέργεια και προώθηση του σύνολο των χρονοβόρων και απαιτητικών διαδικασιών αλλά και την συμβασιοποίηση και επίβλεψη των έργων, εργάζεται πυρετωδώς πάνω σε δύο κύριους άξονες. Ο ένας αφορά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων και ο δεύτερος εστιάζει στην αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έργα σημαντικά για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, στα πλαίσια της διαβούλευσης για την αναπτυξιακή στρατηγική της Π.Ι.Ν. από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων προτάθηκαν εγκαίρως σημαντικές προτάσεις που θα βοηθήσουν στην προώθηση της επίλυσης του προβλήματος σχολικής στέγης στο Δήμο. Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται κατασκευή νέων Σχολικών Κέντρων, κατασκευή Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής, κατασκευή αιθουσών δίχρονης προσχολικής αγωγής αλλά και κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου για την στέγαση του 5ου Γενικού Λυκείου της Κέρκυρας. Τονίζεται ότι οι προτάσεις στο στάδιο της διαβούλευσης έχουν ήδη κατατεθεί εγκαίρως από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Αναλόγως μάλιστα της σχετικής αξιολόγησης, ο Δήμος είναι έτοιμος να καταθέσει και επιπρόσθετες προτάσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μέριμνα ο Δήμος έχει επιδείξει και ως προς την κατάθεση πρότασης για την κατασκευή του Σχολικού Κέντρου Γουβιών-Κοντοκαλίου, έργο για το οποίο η δημοτική αρχή πιστεύει ότι πρέπει το συντομότερο να δρομολογηθεί η κατασκευή του.

Τονίζεται ότι ο Δήμος εκμεταλλεύτηκε προς τη θετική κατεύθυνση και τη δυνατότητα παροχής τεχνικής υποστήριξης εκ μέρους της ΜΟΔ μέσω της Περιφέρειας προκειμένου να προωθήσει έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ τα οποία όμως παρουσίασαν προβλήματα στο παρελθόν. Για τα έργα αυτά που βρίσκονταν «στο κόκκινο» και απαιτούνταν για παράδειγμα επικαιροποιήσεις μελετών και τευχών δημοπράτησης ο Δήμος έχει ήδη αποστείλει στους τεχνικούς συμβούλους της ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) τα απαιτούμενα. Χαρακτηριστικό είναι η αποστολή του φακέλου που αφορά στο Σχολικό Κέντρο Γαστουρίου. Παράλληλα, δημοπρατείται και το έργο ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων (αφορά στο 1ο, 2ο και 3ο Γενικό Λύκειο και στο 6ο και 7ο Δημοτικό). Για το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 2,5 εκ. περίπου, έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά τεύχη και βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με τον προγραμματισμό ενόψει του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και ενημέρωση για τα εν εξελίξει έργα, που αφορούν το ΣΥΚΟΙΠΑ απασχόλησε και ενημερωτική συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές. Στη συνάντηση, συμμετείχαν η πρόεδρος του Συνδέσμου και υπεύθυνη Παιδείας του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Μαρία Ζερβού, ο Διευθυντής του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Βαγγέλης Πίτσας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.



Πέραν των προαναφερομένων έργων και του προγραμματισμού της δημοτικής αρχής, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, σειρά επιπρόσθετων έργων με χρηματοδότηση από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ειδικότερα:


ΕΣΠΑ 2014-2020
Στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιούνται τα παρακάτω έργα σχολικής στέγης:



Συντήρηση ύψους 490.000 ευρώ

Σημειώνεται τέλος, ότι και το θέμα των ετήσιων εργασιών συντήρησης και επισκευής σχολικών κτηρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω ΣΑΤΑ ύψους 490.000 ευρώ περίπου, έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται ο τελικός ανάδοχος του έργου προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω σχετική χρηματοδότηση δόθηκε στο Δήμο μόλις το περασμένο καλοκαίρι.