Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το εμβόλιο κατά του ολοκληρωτικού

editorial
29 Μαρτίου 2021 / 19:52

Το μπέρδεμα, που προέκυψε με δική μας ευθύνη, μοιάζει αρχικώς σα να επιβεβαίωσε τους αρνητές του κορονοϊού, συνακόλουθα και των εμβολίων. Αφορά στην αιτία του θανάτου της γιαγιάς στο νοσοκομείο.

Αρχικώς δημοσιεύσαμε ότι ο θάνατός της οφειλόταν στον κορονοϊό, εφόσον είχε διαγνωστεί θετική, και γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε νοσηλευόταν τελευταία στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου. 

Αντέδρασαν οι δικοί της στην ανάρτησή μας, «είχε υποκείμενα νοσήματα, πέθανε από ανακοπή». Το διορθώσαμε, ζητώντας συγγνώμη. Δεν είχαμε λόγο να μην το κάνουμε ενώ θα μπορούσαμε να επικαλεσθούμε την αρμόδια πηγή που μας πληροφόρησε. 

Όμως δεν χρειάζονται οι δικαιολογίες. Πολύ δε περισσότερο, δεν οικοδομείται η εμπιστοσύνη πάνω στις δικαιολογίες. Αν είχαμε κάνει καλύτερη έρευνα (σ.σ. ακριβώς μάλιστα επειδή όλη αυτή η υπόθεση με τους περιορισμούς έχει προκαλέσει δυσπιστία) θα είχαμε διαπιστώσει ότι πράγματι η γιαγιά δεν πέθανε από επιπλοκές του κορονοϊού, ακόμα κι αν είχε προσβληθεί από τη λοίμωξη. 

Λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στις λεπτομέρειες, που δεν διακρίνονται εύκολα εκ πρώτης όψεως. Άλλωστε τα ρεπορτάζ δεν είναι υποχρεωτικό να εξαντλούνται εφάπαξ. Αλλά κι αυτό, σα δικαιολογία ακούγεται.

Οι επισημάνσεις γίνονται κυρίως διότι είναι πεποίθηση των ανθρώπων της Ενημέρωσης και του enimerosi.com πως οι καλύτερες σχέσεις κτίζονται στο φως του ήλιου της ενημέρωσης και της γνώσης. Όταν οι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν, το κάνουν. Κι όταν οι δημοσιογράφοι πείθουν, εργαζόμενοι στην αναζήτηση της αλήθειας. 

Αυτή η διαδικασία είναι βασανιστική, διαρκής και δυναμική. Είναι το πεδίο όπου η μαζική επικοινωνία προσιδιάζει στη δημοκρατία, που κι αυτή δεν είναι απόλυτη και τέλεια. Παρακολουθεί τις διακυμάνσεις της συμπεριφοράς των πολιτών και μοιάζει σα να προσαρμόζεται σ' αυτές. 

Οι κανόνες είναι άλλο πράμα. Αυτοί πρέπει να είναι λιτοί, συγκεκριμένοι και σταθεροί. Ας μην συγχέεται η αυστηρότητα των κανόνων με την κινητικότητα που διέπει την πραγματική ζωή. Όπως υπάρχουν συνωμοσίες και συνωμότες, απάτες και απατεώνες. Έτσι λειτουργούν και στον αντίποδα, ευσυνείδητοι και έντιμοι άνθρωποι σε όλα τα επαγγέλματα και σ' όλα τα κοινωνικά πόστα. Το σχετικόν του πράματος σώζει από το μικρόβιο του ολοκληρωτικού. Είναι ίσως το εμβόλιο του!