Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπύρος Γιαννιώτης: Επιδίωξη μου να οδηγήσω βήματα μπροστά την ΚΟΕ

Συνέντευξη
24 Μαρτίου 2021 / 17:40
Σπύρος Πίκουλας

ΑΘΗΝΑ. Ο Κερκυραίος ασημένιος Ολυμπιoνίκης της Κολύμβησης, στο Ρίο, Σπύρος Γιαννιώτης θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί τον υγρό στίβο

από το πόστο του προέδρου της ΚΟΕ και στις επικείμενες εκλογές διεκδικεί την ψήφο των σωματείων. Μην ξεχνάμε ότι ο Σπύρος Γιαννιώτης μπήκε σε κάθε σπίτι και στην καρδιά των Ελλήνων μετά τον συγκλονιστικό αγώνα που έδωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην ανοιχτή θάλασσα. Μάλιστα στο ψηφοδέλτιό του έχει και τον ιστορικό του αθλητισμού Άκη Παυλογιάννη, που υπηρέτησε και υπηρετεί τον ΝΑΟΚ, παλιότερα σαν αθλητής και σαν διοικητικός σήμερα.
Σε αυτήν την κούρσα για την προεδρία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος μίλησε στο protothema.gr.
 
- Σπύρο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο που είναι ο μεγαλύτερος σταθμός στην αθλητική σου πορεία, πώς ήταν η επόμενη ημέρα και πως έχει εξελιχθεί η ζωή σου;
«Σίγουρα η καλύτερη στιγμή ενός Ολυμπιακού κύκλου που άνοιξε το 2000 ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο το 2016. Έφτασα στο μεγάλο μου στόχο που ήταν η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου και σταμάτησα "γεμάτος". Η επόμενη ημέρα με βρήκε βέβαια πάλι στις πισίνες. Ασχολήθηκα με την προπονητική σ' έναν ιστορικό σύλλογο όπως είναι ο Πανελλήνιος ΓΣ και εμπλούτισα τις γνώσεις για την κολύμβηση. Κέρδισα πολλά αφού κλήθηκα να οργανώσω ένα τμήμα και να σκεφτώ για τους πολλούς. Επίσης είχα και διοικητική εμπειρία αφού ήμουν Γενικός Γραμματέας σε μια τεράστια αθλητική εγκατάσταση στον Άγιο Κοσμά».
 
- Πώς αποφάσισες, τι σε παρακίνησε, να θέσεις υποψηφιότητα για την προεδρία της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος;
«Ο αθλητισμός μου έμαθε πολλά πράγματα. Ξεκίνησα σε μικρή ηλικία και πέρασα από όλα τα στάδια. Η αρχή έγινε στην επαρχία και στην Κέρκυρα. Βίωσα τα προβλήματα της επαρχίας και εν συνεχεία έχοντας ως ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη κατέβηκα στην Αθήνα. Η γνώση μου και η αγάπη μου για το άθλημα με οδήγησαν στο να πάρω την απόφαση ν' αγωνιστώ σε διοικητικό επίπεδο με την επόμενη ημέρα του υγρού στίβου στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι αθλητές που δεν έχουν απουσιάσει μια ημέρα από το χώρο τους, που έχουν βαθιά γνώση της κατάστασης και των προβλημάτων, θα πρέπει να βοηθήσουν το άθλημα τους την επόμενη ημέρα. Με αγάπη και με όραμα επιδίωξη μου είναι να οδηγήσω βήματα μπροστά την ΚΟΕ και τα αθλήματα της. Δεν είμαι μόνος. Έχω δίπλα μου μια ομάδα παλιών αθλητών με την ίδια αγάπη για τα αθλήματα τους και ανθρώπους με εμπειρία διοίκησης. Θέλουν να προσφέρουν στην ΚΟΕ και αυτό μας ενώνει».

- Ποιοι είναι οι πρώτοι στόχοι που έχεις θέσει και θα αρχίσεις να υλοποιείς εφόσον εκλογές πρόεδρος;
«Ο πρώτος στόχος είναι η διαχείριση της κρίσης που έχει προκαλέσει ο covid-19 στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μεγάλος στόχος, λοιπόν, είναι να οδηγήσουμε ξανά τα παιδιά με οργανωμένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο, στον χώρο της πισίνας.
Θέλουμε να αναπτύξουμε καλή επικοινωνία με τα σωματεία και να προσελκύσουμε γονείς και παιδιά στην πισίνα. Ένας άλλος στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της ΚΟΕ. Σ' αυτό θα βοηθήσει η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση των διαδικασιών. Κάνουμε πιο εύκολη την επαφή της ομοσπονδίας με τα σωματεία. Στόχος είναι φυσικά να οργανώσουμε σωστά την επόμενη ημέρα και να παρέχουμε στα παιδιά που θα συμμετάσχουν και σ' εκείνα που διεκδικούν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες την καλύτερη δυνατή προετοιμασία.
Επενδύουμε στις συνεργασίες με φορείς, με πανεπιστήμια και θέλουμε μέσα από συνεργασίες να προσφέρουμε γνώσεις και ευκαιρίες σε αθλητές και προπονητές. Επίσης θέλουμε να ενισχύσουμε το τμήμα μάρκετινγκ και χορηγιών».

- Προέρχεσαι από το άθλημα της κολύμβησης στην οποία προσέρχονται και τα περισσότερα παιδιά. Όμως η ΚΟΕ έχει συνολικά έξι αθλήματα. Τι σχέδια έχεις για την περαιτέρω ανάπτυξή τους;
«Έχω κολυμπήσει και στην πισίνα αλλά και στην θάλασσα. Υπηρέτησα την κολύμβηση αλλά και το open water. Έχω αποκτήσει γνώσεις και το ζητούμενο είναι να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία για να "χτίσουμε" την επόμενη ημέρα.
Είναι προτεραιότητα μας οι αγώνες στην κολύμβηση, στο open water και όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου που υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αλλά και στα Masters. Μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και του αθλητικού τουρισμού. Η κολύμβηση και η υδατοσφαίριση είναι τα πιο δημοφιλή μας αθλήματα αλλά θα επενδύσουμε και στην καλλιτεχνική κολύμβηση, στην τεχνική κολύμβηση και φυσικά στις καταδύσεις. Στόχος είναι να φέρουμε κοντά μας όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και να φτιάξουμε τη νέα γενιά των αθλητών».

- Η έλλειψη κολυμβητηρίων είναι ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τα σωματεία αλλά και τις εθνικές ομάδες. Ποιο σχέδιο έχεις βελτιώσεις την κατάσταση;
«Μιλώντας με όλα τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα διαπίστωσα από πρώτο χέρι ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο κομμάτι των εγκαταστάσεων. Έχουμε εγκαταστάσεις αλλά πρέπει να λειτουργούν σωστά. Πρέπει να αναβαθμιστούν σε πολλές περιπτώσεις. Πιστεύω σε επίπεδο παροχής συμβουλών μπορούμε να βοηθήσουμε όσο αφορά τις εγκαταστάσεις. Έχουμε ανθρώπους που μπορεί να βοηθήσουν στην ομάδα μας και θα ενθαρρύνουμε τα σωματεία προς αυτή την κατεύθυνση. Εδώ να επισημάνω δυο σημαντικά θέματα. Είναι θετικό ότι έχουν ξεκινήσεις ενέργειες για την ανακαίνιση και αναβάθμισή του κολυμβητηρίου στο Ζάππειο. Ελπίζω και εύχομαι να γίνει το "σπίτι" των εθνικών μας ομάδων.
Ακόμη, είναι σε εξέλιξη εργασίες στο ΟΑΚΑ με στόχο την αναβάθμιση των κολυμβητηρίων. Είναι στα άμεσα σχέδια μας όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες να καταθέσουμε φάκελο για να διεκδικήσουμε μια μεγάλη διοργάνωση για την Ελλάδα».

- Η επόμενη ημέρα της πανδημίας πως θα είναι για τον αθλητισμό;
«Σαφώς και θα είναι δύσκολη η επόμενη ημέρα. Έχουμε όμως το σχέδιο και με την βοήθεια των σωματείων, των αθλητών και των προπονητών, θα βρούμε λύσεις για να ξεπεράσουμε και αυτό τον σκόπελο».

- Τι θα έλεγες στους γονείς που θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους στα αθλήματα του υγρού στίβου;
«Να κάνουν το βήμα και να τα φέρουν. Ένα παιδί από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να ξεκινήσει να κολυμπάει και αυτό είναι θετικό για εμάς. Σίγουρα η ενασχόληση με την κολύμβηση έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. Δυστυχώς στη χώρα έχουμε κάθε χρόνο πολλούς πνιγμούς και κύριο μέλημα μας είναι να επικοινωνήσουμε μέσα από τα σχολεία την καμπάνια μας για την ασφαλή κολύμβηση. Πρέπει το κάθε παιδί να μαθαίνει σωστά να κολυμπάει και έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε με τα σωματεία και τους προπονητές προς αυτή την κατεύθυνση».

- Σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο. Τι να περιμένουμε από τους αθλητές του υγρού στίβου της χώρα μας;
«Ήδη η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών έχει προκριθεί στο Τόκιο ενώ έχουν κλείσει μια θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλοί κολυμβητές μας. Αρκετοί ακόμη είναι σε διαδικασία προετοιμασίας για να διεκδικήσουν την θέση τους στο αθλητικό μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού. Εύχομαι να έχουμε ως ΚΟΕ όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε αριθμό ομάδα. Θα είμαστε δίπλα σ' όλα τα παιδιά και με πράξεις θα τους βοηθήσουμε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να διεκδικήσουν την διάκριση στο Τόκιο. Οι αθλητές είναι σημαιοφόροι της Ελλάδας και θα σταθούμε στο πλευρό τους για να κάνουν υπερήφανους ξανά όλους τους Έλληνες».
Σπύρος Πίκουλας

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια