Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Νομαρχιακή του ΚΚΕ ευχαριστεί τον Χρ. Μέμμο (Κορφιάτη) για τον τοπικό Ριζοσπάστη

ΚΚΕ
16 Μαρτίου 2021 / 19:23

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα γραφεία της Τομεακής Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ κοσμεί πλέον και ένα έργο με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του πρώτου φύλλου του κερκυραϊκού-επτανησιακού «Ριζοσπάστη» που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 1850.

Το έργο είναι προσφορά της οικογένειας του Κερκυραίου δημοσιογράφου Χρήστου Κορφιάτη,με τη συμβολή του επίσης Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Κουρσάρη, που επιμελήθηκε τοσχεδιασμό, την εκτύπωση του αντιγράφου σε ειδικό χαρτί από εξειδικευμένο εργαστήριο και την τοποθέτηση της κορνίζας.
 
Ο πρώτος ελληνικός «Ριζοσπάστης» κυκλοφόρησε έξι δεκαετίες περίπου προτού κυκλοφορήσει ο αθηναϊκός «Ριζοσπάστης» που το 1921 μετατράπηκε σε επίσημο όργανο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ΚΚΕ. Η τετρασέλιδη εβδομαδιαία εφημερίδα τυπώθηκε στο «Τυπογραφείον Ερμής Χ. ΝικολαΐδουΦιλαδελφέως»στην αγγλοκρατούμενη Κέρκυρα.
 
Περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του πρώτου Ριζοσπάστη μπορούν να αναζητηθούν στο κείμενο «170 χρόνια πριν ο πρώτος ελληνικός ... Ριζοσπάστης» που δημοσιεύτηκε στον τοπικό και κεντρικό τύπο και που συνέταξαν οι Αγγελική Κορφιάτη, Αφροδίτη Κορφιάτη και Χρήστος Κορφιάτης.
 
Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ ευχαριστεί θερμά για την προσφορά με την υπόσχεση να αξιοποιεί αυτό, όπως και άλλα έργα για την ανάδειξη των αγωνιστικών παραδόσεων και της ιστορίας του εργατικού - λαϊκού κινήματος του τόπου μας.