Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα βεβαίωση μετακίνησης από σήμερα για τους εργαζόμενους

Μετακίνηση
09 Μαρτίου 2021 / 09:25

Νέα βεβαίωση μετακίνησης θα πρέπει να έχουν από σήμερα οι εργαζόμενοι που είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται για λόγους εργασίας.

Η νέα βεβαίωση που πρέπει να χορηγηθεί στους εργαζόμενους θα έχει ισχύ 14 ημέρες.

Η βεβαίωση μετακίνησης χορηγείται αφενός ηλεκτρονικά από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.

Δεν χορηγείται

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

β) τηλεργασία και

γ) νόμιμη άδεια

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές τις τρεις κατηγορίες, μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Επίσης με νέο έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Για τον ιδιωτικό τομέα τα έντυπα είναι τα εξής :

-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (Για Εργαζόμενους Επιχειρήσεων)
για Κοινές επιχειρήσεις – Εργοδότες απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ

- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (Αυτοαπασχολούμενου – Ελ. Επαγγελματία & Επιτηδευματία) (Για προσωπικές βεβαιώσεις επιτηδευματιών)
για Εργοδότες – Ατομικές Επιχειρήσεις απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ για αυτοαπασχολούμενους ελ. Επαγγελματίες και επιτηδευματίες μη απογεγραμμένους ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ με στοιχεία TAXISNET

- ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Μέλους Οργάνου Διοίκησης (Οι βεβαιώσεις για τα μέλη οργάνου διοίκησης οι υποβολές γίνονται από τις επιχειρήσεις) για Εργοδότες – Επιχειρήσεις απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ για επιχειρήσεις μη απογεγραμμένες ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ με στοιχεία TAXISNET.

Επιτόπια διασταύρωση από την ΕΛ.ΑΣ.

Ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις επιδιώκεται να γίνεται ηλεκτρονικά με επιτόπια και σε πραγματικό χρόνο πρόσβασης των ελεγκτών (αστυνομικών ή και Επιθεωρητών Εργασίας) στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.

Για παράδειγμα, από τα στοιχεία του εντύπου της μετακίνησης ενός εργαζομένου θα μπορεί να διασταυρώνεται ο ΑΦΜ της επιχείρησης και του εργαζομένου μέσω «ΕΡΓΑΝΗΣ» για να διαπιστωθεί αν είναι σε κανονικό καθεστώς εργασίας, οπότε μπορεί να μετακινείται για λόγους εργασίας, ή αν είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχει κυρώσεις για ψευδή δήλωση.