Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμβολιάστε μας πριν αρχίσει η σεζόν, ζητούν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο

εργαζόμενοι
07 Μαρτίου 2021 / 18:10

Στην ανακοίνωση του κερκυραϊκού σωματείου των εργαζομένων στην ΥΠΑ, επισημαίνεται η κυριολεκτικά κομβική θέση τους, που στην προκείμενη περίπτωση συνεπάγεται και extra κινδύνους.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ύστερα από τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες για την προστασία των εμπλεκόμενων στον τουρισμό και προτεραιότητα στη διαδικασία εμβολιασμού του προσωπικού που εργάζεται στον τουρισμό, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια είναι οι πλέον ευάλωτοι. Κάθε μέρα, κατά την τουριστική περίοδο, περνούν από το αεροδρόμιο πολλές χιλιάδες επιβάτες, τους οποίους εξυπηρετούν οι εργαζόμενοι με τον ένα η τον άλλο τρόπο. Μεγάλο ποσοστό αυτών, έρχεται σε άμεση επαφή με τους επιβάτες, στα γκισέ, στα καταστήματα και καφέ αλλά και κατά τη διαδικασία του ελέγχου ασφαλείας.

Την περασμένη καλοκαιρινή σαιζόν, με τον τουρισμό να ξεκινάει αρχές Ιουλίου, τα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν ελάχιστα και περιορίστηκαν στην ατομική προστασία, μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις, όπου αυτό ήταν δυνατόν. Στην Κέρκυρα φαίνεται ότι ο Άγιος Σπυρίδων έκανε πάλι το θαύμα του, αφού δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα Covid-19, ανάμεσα στους εργαζόμενους μέσα στο αεροδρόμιο. Σε αντίθετη περίπτωση , οι επιπτώσεις ενός θετικού κρούσματος σε εργαζόμενο θα ήταν πολύ σοβαρές. Δεν μπορούμε καν να υποθέσουμε τι θα γινόταν αν ένας υπάλληλος π.χ. στην εταιρεία Security βρισκόταν θετικός και μαζί του θα έπρεπε να μπουν σε καραντίνα αρκετοί συνάδελφοι του και άλλοι εργαζόμενοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή.

Να σημειωθεί δε, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δεν έγινε ούτε ένα προληπτικό τεστ στους εργαζόμενους, αν και το είχαμε προτάξει. Φέτος λοιπόν και με τη διαδικασία του εμβολιασμού να προχωράει με σχετικά αργούς ρυθμούς, είναι επιτακτική η ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, από το προσωπικό των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης και τους υπαλλήλους Security, οι οποίοι καθημερινά εξυπηρετούν χιλιάδες επιβάτες, μέχρι και τους συναδέλφους της ΥΠΑ, το έργο των οποίων είναι κρίσιμο για την ομαλή διεξαγωγή και την ασφάλεια των πτήσεων.

Με χρονικό ορίζοντα τις αρχές Μαΐου, όπου φαίνεται να ξεκινάει η φετινή τουριστική περίοδος, πρέπει πολύ σύντομα να προγραμματιστεί η διαδικασία του εμβολιασμού, αφού ανάλογα με την εταιρεία που παρασκευάζει το εμβόλιο, ενδέχεται η δεύτερη δόση να γίνει πολύ μετά τον Μάιο, ίσως και τον Ιούλιο και έτσι να μην έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία ανάμεσα στους εργαζόμενους. Μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων του αεροδρομίου, είναι εποχικοί και μάλιστα προσλαμβάνονται την τελευταία στιγμή, είναι δηλαδή αρκετοί που θα τους γνωστοποιηθεί η πρόσληψή τους 1-2 ημέρες πριν να κληθούν να εργαστούν. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για όλο αυτό το προσωπικό !!

Ζητάμε λοιπόν ΣΗΜΕΡΑ κιόλας να υλοποιηθεί και να μην μείνει στα λόγια η εξαγγελία που ακούσαμε, ώστε η φετινή περίοδος να κυλήσει χωρίς απρόοπτα. Ο πολιούχος μας δεν μπορεί να μας καλύπτει, όταν προκαλούμε συνεχώς την τύχη μας!!!