Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη σχετικά με την κατασκευή και συντήρηση καταφυγίων αδέσποτων ζώων

Αδέσποτα
03 Μαρτίου 2021 / 19:04

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ). Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία

του Τομεάρχη  Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση και  του Τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη και με συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού Αλέξανδρου Αυλωνίτη, με θέμα την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος χρηματοδότησης των Δήμων της χώρας για κατασκευή και συντήρηση καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν πως η δημιουργία και η βελτίωση των καταφυγίων αδέσποτων ζώων, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν ζητήματα  καίριας σημασίας.

Θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Απαραίτητη η συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης των Δήμων της χώρας για κατασκευή και συντήρηση καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς»

Το Υπουργείο Εσωτερικών επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2019 εξέδωσε πρόσκληση με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς», μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Φιλόδημος ΙΙ», με συνολικό προϋπολογισμό 20.000.000 €. Για πρώτη φορά οι δήμοι χρηματοδοτήθηκαν, για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης.

Βασικοί στόχοι ήταν η δημιουργία και η βελτίωση των εν λόγω υποδομών, με σκοπό την αδειοδότησή τους και τη νόμιμη λειτουργία τους, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς.
Τον Νοέμβριο του 2019 ο πρ. Υπουργός Εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος περικόπτει τον προϋπολογισμό του προγράμματος κατά 5.000.000 euro. Κατόπιν όμως των έντονων διαμαρτυριών του συνόλου των φιλοζωικών οργανώσεων και της μεγάλης ανταπόκρισης από την πλευρά των Δήμων της χώρας, αντιλαμβάνεται την χρησιμότητα και αναγκαιότητα του προγράμματος, διπλασιάζοντας έτσι τον προϋπολογισμό του και παρατείνει την «διάρκεια εφαρμογής» του μέχρι τις 31/12/22 ενώ ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίσθηκε η 28η Φεβρουαρίου 2020.

Ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού αποτέλεσε δείγμα τις μεγάλης ανταπόκρισης που υπήρξε από τους δήμους για ένταξη στο πρόγραμμα,  παρά ταύτα όμως πολλοί δήμοι της χώρας που για διάφορους λόγους δεν κατόρθωσαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους, ζητούν την έκδοση νέας πρόσκλησης επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της συνέχισης του.
Κατόπιν αυτών,

Επειδή για πρώτη φορά μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια  στο επίπεδο των υποδομών και της χρηματοδότησης αλλά και σε επίπεδο νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων.
Επειδή η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους στον τομέα της εφαρμογής των
προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών,

Προτίθεται να προβεί και πότε σε έκδοση νέας πρόσκλησης για δημιουργία και βελτίωση καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως αιτούνται πολλοί δήμοι της χώρας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Ιωάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος"