Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Παγώνουν» οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων με «νυχτερινή» τροπολογία

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
03 Μαρτίου 2021 / 11:45

ΑΘΗΝΑ. Παγώνουν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες με τροπολογία, που κατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, χθες αργά το βράδυ.

Τον περασμένο Μάιο ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε καλέσει με επιστολή του τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να υλοποιήσουν άμεσα τις κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και αυθαίρετες κατασκευές στην Κέρκυρα, για τις οποίες είχε προκηρυχθεί εργολαβία κατεδάφισης τον Οκτώβριο του 2020, η οποία είχε δημοσιευθεί στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Με επιστολή του, τον περασμένο Μάΐο, ο Κωστής Χατζηδάκης διεμήνυε στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων:
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Δεν είμαστε εδώ για να αναπαράγουμε παθογένειες του παρελθόντος. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν για να προστατέψουμε το περιβάλλον μας με πράξεις, όχι με λόγια. Είμαι σίγουρος πως όλοι μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, ο οποίος αποτελεί την πιο πλούσια κληρονομιά που αφήνουμε τα παιδιά μας».

Τροπολόγια Σκρέκα

Χθες αργά το βράδυ, ο νυν υπουργός Κώστας Σκρέκας και άλλοι 11 υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεσαν τροπολογία με την οποία παγώνουν το κύμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, παραλίες, αλλά και στις όχθες και παρόχθιες ζώνες ποταμών, τις οποίες έχουν δρομολογήσει τόσο το ΥΠΕΝ όσο και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε όλη τη χώρα.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Ειδικότερα, η ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, θυμίζει έντονα προεκλογικές περιόδους και αφορά αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων έως τις 31 Οκτωβρίου σε αιγιαλούς και παραλίες. Η τροπολογία επικαλείται τις συνθήκες της πανδημίας, που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών τακτοποίησης ή νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι «αναστέλλεται μέχρι τις 31/10/2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για κάθε είδους έργα που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».

Εντονες πιέσεις

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» καλά πληροφορημένες πηγές, κινητοποιήθηκε μετά τις έντονες πιέσεις παραγόντων από την Κρήτη και τη Χαλκιδική, όπου το προηγούμενο διάστημα είχαν βγει οι μπουλντόζες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την κατεδάφιση παράνομων κατασκευών, οι οποίες στην πλειονότητά τους αφορούσαν τουριστικές εγκαταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «η νέα κατάσταση θα καταστεί πλέον μη αναστρέψιμη δίχως να υπάρχει υπαιτιότητα και κατά παράβαση των αρχών της επιείκειας και της χρηστής διοίκησης».

Είναι αξιοσημείωτο ότι, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε άρχισε η εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων στην Κρήτη, με μια περίφραξη κατοικίας στην περιοχή της Ελούντας.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες προσπάθειες που είχαν επιχειρηθεί στο παρελθόν στο νησί είχαν παγώσει μετά από έντονες διαμαρτυρίες επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, αλλά και την παρέμβαση πολιτικών παραγόντων και βουλευτών που είχαν βάλει φρένο στις τότε προσπάθειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να βάλει τάξη στην αυθαίρετη δόμηση. Το προηγούμενο πρόγραμμα κατεδαφίσεων είχε διακοπεί απότομα το 2017, όταν επιχειρήθηκε να κατεδαφιστεί κατάστημα εστίασης σε παραλία των Χανίων. Το ίδιο έχει συμβεί πολλές φορές και στην Χαλκιδική, με την τελευταία προσπάθεια να τελειώνει άδοξα την περασμένη εβδομάδα.

Οι υπουργοί που υπογράφουν την τροπολογία είναι οι: Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Σκρέκας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Κ. Καραμανλής, Γ. Πλακιωτάκης, Σπ. Λίβανός, Κ. Πιερρακάκης, Θ. Σκυλακάκης, Στ. Πέτσας και Ν. Χαρδαλιάς.

Με πληροφορίες από «Το Βήμα»