Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ζωή ενός κατάδικου στα χέρια μας

Κώστας Βέργος
02 Μαρτίου 2021 / 14:47

Γράφει ο Κώστας Βέργος

Όταν ένας απεργός πείνας κινδυνεύει, το κράτος υποχωρεί. (Όταν δημοσιευθεί αυτό το άρθρο, ο απεργός πείνας μπορεί να  έχει ήδη οριστικά και αμετάκλητα αποφυλακισθεί ως νεκρός.)

Η γραμματεύς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης (ΥΠροΠο), κ. Νικολάου, πρέπει επειγόντως να παύσει να επικαλείται παιδαριώδη επιχειρήματα όταν από την απόφασή της κρίνεται η ζωή ενός ανθρώπου – ακόμη και αν πρόκειται για τον σήριαλ-κίλερ κ. Κουφοντίνα. (Ειρήσθω εν παρόδω, ο Κουφοντίνας είναι πολιτικός κρατούμενος όσο και ο Κασιδιάρης. Δηλαδή, πολύ απλά, είναι κρατούμενος ως φονεύσας ανθρώπους.)

Κανείς, τούτη την υστάτη στιγμή, δεν μπορεί να απεκδυθεί της ευθύνης μιας ζωής που κινδυνεύει. Ούτε ο υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Αλλά ούτε και η κοινωνία εν συνόλω, όταν υιοθετείται αυτή η στάση Πόντιου Πιλάτου.

Η ανακοίνωσή της κυβέρνησης «δεν διαπραγματευόμαστε με κατάδικους» μας παραπέμπει στον Μεσαίωνα. Το σωφρονιστικό σύστημα, κατάκτηση του πεφωτισμένου κόσμου, αναγνωρίζει δικαιώματα στον κάθε κρατούμενο. Το κράτος οφείλει διαρκώς να συνομιλεί με τον κρατούμενο στο πλαίσιο αυτών των δικαιωμάτων. (Ειρήσθω εν παρόδω, ο Κουφοντίνας δεν ζητά την αποφυλάκισή του.)

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε, ως όφειλε, μια ανακοίνωση που θέτει το ζήτημα της προτεραιότητας της ζωής έναντι το θανάτου. Ακολούθως, 41 δικαστικοί (εξ αυτών 35 γυναίκες – την στιγμή του γυναικείου MeToo!) υπέγραψαν κοινή καταγγελία κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επειδή η τελευταία παρενέβη επικαλούμενη ανθρωπισμό και επιείκεια – στοιχεία του νομικού μας πολιτισμού δηλαδή. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανταπάντησε με ένα κείμενο-γροθιά που πρέπει άμεσα να έλθει στην Ελληνική Βουλή προς συζήτηση. Υπαινίσσεται ο πρόεδρος κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης (εφέτης) την νοσηρή κατάσταση εξαγορών συνειδήσεων ανωτάτων δικαστών, που ως παλαιά προεδρεία της Ένωσης δέχθηκαν έμμεσο πλην σαφή χρηματισμό από τράπεζες (τις οποίες αργότερα θα δίκαζαν!).

Κι αν έτσι είναι ο κόσμος – που μάλλον έτσι είναι – δεν έχουν περιθώρια η «σιδηρά κυρία» και ο «σιδηρούς κύριος» του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να συνεχίσουν να μεταθέτουν ευθύνη στην δικηγόρο κ. Κούρτοβικ. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά στα, για την ώρα, μη αιματοβαμμένα χέρια τους.

Υστ.: Αναφερόμενος ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέας στην μειοψηφία της Ένωσης, γράφει: «Μαζί τους διαλεχτοί μαχητές όπως ο Χ. Νάστας (προϊστάμενος του Εφετείου Θεσσαλονίκης) και ο Σ. Βεργώνης (αποτυχών υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές). Πρώην αποσπασμένοι σύμβουλοι υπουργών (ακόμα και Αγροτικής Ανάπτυξης) και ορφανά τέκνα μιας άλλοτε κραταιάς ομάδας, πρώην μέλη ενός προεδρείου που συνήθιζε την χρηματοδότηση της Ένωσης από τραπεζικούς ομίλους ξεχνώντας να ενημερώνει το ΔΣ, φανατικοί υποστηρικτές φωτογραφικών νομοθετικών ρυθμίσεων, μοναδικά υβρεολογούν, υποκριτικά ηθικολογούν και κακόβουλα συκοφαντούν.» (Πηγή: Ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΔΕ, 27/2/2020.)