Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ Παιδείας Κέρκυρας: Ο αυταρχισμός του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζεται

ΣΥΡΙΖΑ
25 Φεβρουαρίου 2021 / 14:37

«Υποστηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς στην Απεργία-Αποχή που προκήρυξε η ΟΛΜΕ από την αξιολόγηση αυτή, επειδή ο αγώνας τους είναι αγώνας στήριξης κάθε Δημόσιου σχολείου».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Παιδείας Κέρκυρας για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και τη βαθμολογία

Εν μέσω πανδημίας και με αδικαιολόγητη σπουδή έχουμε περικοπή των εισακτέων, το κλείσιμο τμημάτων στα Πανεπιστήμια και την εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα τώρα έρχεται και η σειρά των σχολικών μονάδων για «τακτοποίηση».

Η επερχόμενη αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς έχει μόνο ένα στόχο: τη βαθμολογία των σχολείων και τη δημόσια κατάταξή τους σε ενιαίο κεντρικό πανελλαδικό πίνακα κλείνοντας τις σχολικές μονάδες οι οποίες δεν θα πληρούν τα κριτήρια της «αριστείας».

Χωρίς να προβλέπεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών, χωρίς να προβλέπεται η υποστήριξη ή η χρηματοδότηση, χωρίς να προβλέπεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών έχουμε κατηγοριοποίηση των σχολείων, με στόχο την απόσειση των ευθυνών της πολιτείας για την υποστήριξή τους και το κλείσιμο σχολικών μονάδων, εφόσον δεν πιάσουν τους «δείκτες».

Χωρίς την ελάχιστη υποστήριξη από πλευράς υπουργείου, καλούνται οι σχολικές μονάδες να αξιολογηθούν ως προς: Τις διακρίσεις των μαθητών, Τη σχολική διαρροή, Τη διαχείριση πόρων και υποδομών, Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, κ. α. Τα σχολεία δεν είναι αυτοδιοίκητα, ούτε έχουν δικό τους προϋπολογισμό! Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι τα σχολεία της επαρχίας και των οικονομικά ασθενέστερων περιοχών της χώρας θα είναι τα τελευταία στην κατάταξη.

Υποστηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς στην Απεργία-Αποχή που προκήρυξε η ΟΛΜΕ από την αξιολόγηση αυτή, επειδή ο αγώνας τους είναι αγώνας στήριξης κάθε Δημόσιου σχολείου.

Αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι η υποστήριξη με διορισμούς και οικονομική ενίσχυση και του τελευταίου σχολείου της χώρας και το δικαίωμα όλων των μαθητών να έχουν πρόσβαση στη Δημόσια εκπαίδευση.

Για τη βαθμολογία των μαθητών

Ο αυταρχισμός του υπουργείου παιδείας συνεχίζεται. Η υφυπουργός παιδείας Ζ. Μακρή, αφού ζήτησε από τους εκπαιδευτικούς, με σχετική εγκύκλιο, να βάλουν διαγωνίσματα με τηλεκπαίδευση και να καταθέσουν βαθμολογία στους μαθητές για το πρώτο τετράμηνο, με όλα τα σχολεία κλειστά και με μεγάλο πλήθος μαθητών να μη μπορούν να συνδεθούν ή να συνδέονται στα μαθήματα μέσω κινητού, τώρα ζητάει τα ονόματα των εκπαιδευτικών που δεν μπόρεσαν να βάλουν βαθμούς σε μαθητές τους, ασκώντας το παιδαγωγικό τους καθήκον σε ειδικές συνθήκες.

Τονίζουμε ότι η μη κατάθεση βαθμολογίας για ειδικές περιπτώσεις, προβλέπεται με νόμο και καμιά εγκύκλιος αυταρχισμού και εκφοβισμού δεν μπορεί να αντικαταστήσει το νόμο.

Το υπουργείο παιδείας παραβιάζει τη νομοθεσία για τις βαθμολογίες και παρεμβαίνει στην επικοινωνία Διευθύνσεων εκπαίδευσης και Σχολείων με μοναδικό στόχο τον εκφοβισμό των εκπαιδευτικών ζητώντας τα ονόματά τους. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στήριξαν με τη θέλησή τους και δικά τους μέσα την εκπαιδευτική διαδικασία, εκεί που το υπουργείο δεν έδωσε  τελικά απολύτως τίποτα, και τώρα αντί να αναγνωρίσει αυτή την προσπάθεια, έρχεται με τρόπο παράνομο, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό να τους εκφοβίσει ή ακόμα και να τιμωρήσει, τους μαθητές με τις απουσίες και τους εκπαιδευτικούς με τη βαθμολογία των μαθητών.

Καλούμε το υπουργείο παιδείας να πάρει πίσω την εγκύκλιο μνημείο αυταρχισμού και εκφοβισμού, με την οποία στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς και μεταφέρει την ευθύνη σε αυτούς.