Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι παραλυτικές συνέπειες

editorial
24 Φεβρουαρίου 2021 / 20:36

Μας κόστισε η παραφιλολογία με τις δήθεν παραλυτικές συνέπειες του εμβολιασμού. Η επιρροή της ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε στον ρυθμό των εμβολιασμών στην Κέρκυρα είναι φανερή. Τουλάχιστον όπως το εκμυστηρεύονται παράγοντες της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου στο enimerosi.com. Ο σκεπτικισμός μεγάλωσε με τις παλινωδίες και τα τεχνάσματα.

Η παρατηρούμενη πάντως αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Κέρκυρα, δεν φαίνεται να σχετίζεται με αυτό, τουλάχιστον μέχρι ώρας και σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις διαγιγνώσκονται στον κύκλο της ευρείας εκπαιδευτικής κοινότητας ως προφανής συνέπεια της λειτουργίας της σχολικής κυψέλης. Όσο και να ακολουθούνται τα μέτρα προστασίας, η αναπόφευκτη όσμωση αποδεικνύεται και σ' αυτήν την περίπτωση, καθοριστική.
 
Στα καλά νέα, ότι το γεγονός πως οι νοσούντες είναι μικρής ηλικίας άρα κατά τουλάχιστον στατιστικό τεκμήριο, ανθεκτικότεροι στις συνέπειες του κορονοϊού, έχει διατηρήσει τη Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, χαλαρή και την «Εντατική» άδεια από covid-19. Οι νέοι δηλ. τη «βγάζουν» κατά κανόνα, ελαφρύτερα. Όλες οι προσευχές τώρα κατευθύνονται στην αποτροπή του απευκταίου, οι μικροί να κολλήσουν τους μεγαλύτερους. Πόσο μπορετό είναι αυτό;
 
Εδώ θα βοηθούσε η στοχευμένη και συμπυκνωμένη έκταση των τεστ σε συνδυασμό με τον επίσης εντατικό εμβολιασμό. Τι παρατηρείται; Δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία στα τεστ που γίνονται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, συχνά - πυκνά, στον δρόμο. Ενώ για τους εμβολιασμούς, τα είπαμε. Και κάπως έτσι, ενάμισι μήνα από την έναρξη των εμβολιασμών στην Κέρκυρα, μόλις 3800 έχουν κάνει την πρώτη δόση κι ακόμα λιγότεροι, τη δεύτερη, περίπου 2450.
 
Αν δεν αλλάξει κάτι σ' αυτό, η προσδοκία της ανοσίας στην κοινωνία θ' αργήσει. Και πάντως η αρχή της τουριστικής περιόδου θα βρει την Κέρκυρα πίσω από τις σχετικές προσδοκίες. Κι αυτό δεν είναι μόνον υγειονομικό θέμα αλλά μπορεί να γίνει κάλλιστα οικονομικό. Είθε να διαψευστούμε.