Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κάμψη των ιώσεων σε παγκόσμια κλίμακα, καταγράφει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

ευρώπη
24 Φεβρουαρίου 2021 / 18:23

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι οι παγκόσμιοι θάνατοι από επιπλοκές, που σχετίζονται με τον κοροναϊό, μειώθηκαν κατά 20% την περασμένη εβδομάδα, με τις λοιμώξεις να μειώνονται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα παγκοσμίως. Οι θάνατοι μειώνονται για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

• Ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας με COVID-19 στη Γαλλία έφτασε το υψηλό των 12 εβδομάδων των 3.435, ενώ οι περιφερειακοί αξιωματούχοι ζητούν απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων και προτρέπουν σε μερικό κλείσιμο του Σαββατοκύριακου.

• Η Ιρλανδία θα ξεκινήσει να ανοίγει εκ νέου κάποια σχολεία την επόμενη εβδομάδα, αλλά επεκτείνει τους περισσότερους περιορισμούς COVID-19, όπως το κλείσιμο λιανικής πώλησης, μπαρ, εργοταξίων και γυμναστηρίων, καθώς και την απαγόρευση συναντήσεων ανάμεσα σε νοικοκυριά, έως τις 5 Απριλίου.

• Ένα αυξανόμενο ποσοστό του πολωνικού πληθυσμού αντιτίθεται στη λήψη εμβολίου COVID-19, σύμφωνα με έρευνα των δημοσκοπήσεων CBOS. Περίπου το 33% των Πολωνών - από 30% τον περασμένο μήνα - δεν θέλουν να εμβολιαστούν, έναντι 55% που δήλωσαν ότι είναι υπέρ.

• Η Ισπανία θα λάβει τέσσερις φορές περισσότερες δόσεις εμβολίου στο δεύτερο τρίμηνο από ό, τι στο πρώτο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez. Σχεδόν δύο εκατομμύρια Ισπανοί έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση και οι αρχές αναμένουν ότι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

• Η Γερμανία ενέκρινε τρεις δοκιμές COVID-19 για οικιακή χρήση ως μέρος της στρατηγικής του υπουργού Υγείας Jens Spahn για μαζικές δοκιμές. Το ποσοστό μόλυνσης της χώρας έχει φρενάρει τις τελευταίες ημέρες.

• Η Δανία θα μειώσει τους περιορισμούς στον τομέα της λιανικής και θα επιτρέψει στα σχολεία σε ορισμένα μέρη της χώρας να ανοίξουν ξανά την 1η Μαρτίου, δήλωσε η κυβέρνηση. Η χώρα σχεδιάζει να προσφέρει σε όλους ένα εμβόλιο έως τις 27 Ιουνίου, προηγούμενη έτσι των προσδοκιών σε ολόκληρη την ΕΕ.

• Το ταμείο COVAX, το παγκόσμιο πρόγραμμα ανταλλαγής εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, έδωσε τις πρώτες δόσεις για το COVID-19. Περίπου 600.000 δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης-AstraZeneca έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Άκρα, όπου οι υπάλληλοι υγείας και άλλοι που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, θα λάβουν προτεραιότητα.

• Η Σουηδία θα μειώσει τους περιορισμούς στους ηλικιωμένους κατοίκους των κέντρων φροντίδας, που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19, παρά την εισαγωγή αυστηρότερων εθνικών περιορισμών και τούτο μετά μετά από μια πρόσφατη αύξηση των εμβολίων, σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της χώρας. Πάνω από το 80% των κατοίκων έχουν κάνει την πρώτη δόση ενώ το 64% έχουν ολοκληρώσει και τις δυο φάσεις του εμβολιασμού.

• Η AstraZeneca δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα μπορέσει να χορηγήσει περισσότερα από τα μισά εμβόλια, απ' όσα έχει συμφωνήσει, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters. Σε άλλη δήλωση της, η βρετανική-σουηδική εταιρεία δήλωσε ότι προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγικότητα ώστε να παραδώσει τις υπεσχημένες 180 εκατομμύρια δόσεις.

• Ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας, Vaclav Klaus, επικριτικός των περιορισμών της κυβέρνησης, ο οποίος έχει επίσης αντιταχθεί στον εμβολιασμό, έχει προσβληθεί από το COVID-19, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

• Η Τσεχία θα πρέπει να ενισχύσει τα μέτρα COVID-19 για την πρόληψη μιας «καταστροφής» στα νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.